ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Αιτιολογική Έκθεση - Σχέδιο Νόμου (Πέμπτη - 10/12/2009)

Υπ. Εσωτερικών: Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα

Υπουργείο                     : Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Ημερομηνία κατάθεσης: 02/12/2009

Αριθμός ΦΕΚ                : Α΄ 234/28.12.2009

Αριθμός Νόμου             :3812

Πρακτικό - Έκθεση της Επιτροπής: pdf

Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής: pdf

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ: ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 1 , ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 2

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

στο σχέδιο νόμου «Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα»

Προς τη Βουλή των Ελλήνων

Α. Γενικό Μέρος

Οι βασικοί άξονες του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι:

α) η υπαγωγή όλου του δημόσιου τομέα και των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα στη δικαιοδοσία του ΑΣΕΠ, σχετικά με τις προσλήψεις του πάσης φύσεως προσωπικού τους.

β) Η αποκατάσταση αδικιών και εσωτερικών ανισορροπιών στο υφιστάμενο σύστημα προσλήψεων, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η διαφάνεια, η αντικειμενικότητα και η αξιοκρατία στις προσλήψεις. Στο δεύτερο αυτόν άξονα εντάσσονται οι διατάξεις που αφορούν:

- στην κατάργηση της συνέντευξης σε διαδικασίες πλήρωσης θέσεων τακτικού προσωπικού βάσει σειράς προτεραιότητας (κριτηρίων),

- στην κατάργηση της προσαύξησης κατά 50% των μορίων της εμπειρίας που είχε αποκτηθεί σε καθήκοντα ίδιας ή παρεμφερούς ειδικότητας με αυτή της προκηρυσσόμενης θέσης και αθροιστικά ήταν ίση ή μεγαλύτερη των 24 μηνών και είχε διανυθεί στο Δημόσιο,

- στην εξισορρόπηση των μορίων ανεργίας - εμπειρίας, μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών - εμπειρίας και

- στην επιλογή των συμβασιούχων μίσθωσης έργου βάσει των κριτηρίων του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, όπως ισχύει μετά τις τροποποιήσεις του από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Β. Ειδικό Μέρος

Με τις διατάξεις των άρθρων του προτεινόμενου νομοσχεδίου προβλέπονται αναλυτικότερα τα ακόλουθα:

Άρθρο 1

Έκταση εφαρμογής

Με τις διατάξεις του άρθρου 1 του παρόντος νομοσχεδίου επανακαθορίζεται η έκταση εφαρμογής των διατάξεων του ν. 2190/1994 και η υπαγωγή διορισμού και πρόσληψης του τακτικού προσωπικού των φορέων της παραγράφου 1 στη διαδικασία επιλογής μέσω ΑΣΕΠ.

Οι φορείς αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

Οι φορείς του δημόσιου τομέα όπως αυτός οριοθετείται με τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 6 του ν. 1256/1982 (ΦΕΚ 65 Α΄) και τις μεταγενέστερες συμπληρώσεις του, πριν την τροποποίησή του με το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α΄). Στον κατά τα ανωτέρω δημόσιο τομέα και για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος και μόνο υπάγονται επίσης:

Η Προεδρία της Δημοκρατίας, ως προς το μόνιμο προσωπικό της.

Η Βουλή των Ελλήνων, ως προς το προσωπικό σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Κανονισμός της. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσεως επιχειρήσεών τους.

Οι συνταγματικώς κατοχυρωμένες ή μη Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές.

Οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ.) και η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.), καθώς και η ΕΝΑΕ.

Οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, ως προς το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Οι τράπεζες στις οποίες ο διορισμός Προέδρου του Δ.Σ. ή Διοικητή υπάγεται στις διατάξεις του άρθρου 49 Α΄ του Κανονισμού της Βουλής, καθώς και οι θυγατρικές τους ανώνυμες εταιρείες.

Τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στο Κράτος ή επιχορηγούνται τακτικώς, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους.

Οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί στους οποίους το Ελληνικό Δημόσιο ασκεί άμεσα ή έμμεσα αποφασιστική επιρροή, λόγω της συμμετοχής του στο μετοχικό τους κεφάλαιο ή της χρηματοοικονομικής συμμετοχής του ή των κανόνων που τη διέπουν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 3429/2005.

Το προσωπικό των νομικών προσώπων της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού, των λοιπών Εκκλησιών, δογμάτων και των γνωστών θρησκειών, που επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Επιπλέον εντάχθηκε και το κατωτέρω προσωπικό:

α. Το πάσης φύσεως προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών με εξαίρεση τους υπαλλήλους του διπλωματικού κλάδου, του κλάδου εμπειρογνωμόνων, της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, της Νομικής Υπηρεσίας Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και το επιτοπίως προσλαμβανόμενο προσωπικό της εξωτερικής υπηρεσίας του ίδιου Υπουργείου.

β. Το προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Δομών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και το Προσωπικό του Πειραματικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης και Απασχόλησης (Π.Ι.Ε.Κ.Α.) Αττικής.

γ. Το προσωπικό (πλην του ιατρικού και νοσηλευτικού) του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), καθώς και το προσωπικό του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.), του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.) και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης για τα προγράμματα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά.

Η υπαγωγή των ανωτέρω φορέων και ορισμένων κατηγοριών προσωπικού κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να ενταχθούν στο ΑΣΕΠ οι περιπτώσεις που με ειδικές διατάξεις και χωρίς ιδιαίτερη αιτιολογία είχαν εξαιρεθεί από το σύστημα προσλήψεων του ν. 2190/1994. Κατ’ αυτόν τον τρόπο τίθεται τέλος σε κάθε αυθαίρετη και αναξιοκρατική διαδικασία πρόσληψης. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις που απέμειναν αφορούν σε προσωπικό του οποίου η επιλογή διέπεται από διαφανείς, αντικειμενικές και αξιοκρατικές διαδικασίες.

Άρθρο 2

Ρύθμιση ειδικών θεμάτων

Στην παράγραφο 1 ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην έκδοση προκηρύξεων από το ΑΣΕΠ.

Στην παράγραφο 2 προβλέφθηκε για λόγους διαφάνειας και ελέγχου της διαδικασίας από το ΑΣΕΠ, η άσκηση ενστάσεων για την επιλογή του μη πολιτικού προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, των Δόκιμων Πυροσβεστών Γενικών Υπηρεσιών και των Ειδικών Φρουρών της ΕΛ.ΑΣ. ενώπιον του ΑΣΕΠ, τηρουμένης της διαδικασίας και των προθεσμιών που προβλέπονται από τις οικείες διατάξεις. Στην παράγραφο 3 προβλέφθηκε ένσταση ενώπιον του ΑΣΕΠ και για το ειδικό ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας. Στην παράγραφο 4 αντικαταστάθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 3754/2009 που αφορούν στην πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού.

Άρθρο 3

Διατηρούμενες διατάξεις

Με τις ρυθμίσεις του άρθρου αυτού διατηρούνται σε ισχύ διάφορες ευεργετικές διατάξεις που αφορούν στην πρόσληψη ειδικών περιπτώσεων, όπως π.χ. ΑμεΑ, συγγενείς θανόντων εν υπηρεσία κ.λπ..

Άρθρο 4

Κατάργηση της προσαύξησης μοριοδότησης λόγω εμπειρίας

Με τις ρυθμίσεις του άρθρου αυτού καταργείται η προσαύξηση κατά 50% των μονάδων λόγω εμπειρίας όταν ο χρόνος της αποκτηθείσας εμπειρίας, σε καθήκοντα ίδιας ή παρεμφερούς ειδικότητας με αυτή της προκηρυσσόμενης θέσης διανύθηκε σε Υπηρεσίες του Δημοσίου σε Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. πρώτου ή δεύτερου βαθμού σε Ν.Π.Ι.Δ. του δημόσιου τομέα της παραγράφου 1 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994, όπως ισχύει ή σε φορείς της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του ν. 2527/1997 και είναι αθροιστικά ίσος ή μεγαλύτερος των είκοσι (24) τεσσάρων μηνών.

Η κατάργηση αυτή αφορά και στην πλήρωση θέσεων των ΚΕΠ. Η προτεινόμενη διάταξη αποκαθιστά την αρχή της ισότητας όλων των υποψηφίων που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς καθόσον κρίνεται άδικη η πρόταξη εκείνων που έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνονται με οποιασδήποτε μορφής σύμβαση, στους φορείς του δημόσιου τομέα.

Άρθρο 5

Κατάργηση του κριτηρίου της συνέντευξης

Με τις ρυθμίσεις του παρόντος άρθρου καταργείται η διενέργεια της προφορικής συνέντευξης και η βαθμολογία του κριτηρίου αυτού σε διαδικασία πρόσληψης προσωπικού με σειρά προτεραιότητας (άρθρο 18 του ν. 2190/1994), καθώς και όπου προβλέπεται με ειδικές διατάξεις με μόνη εξαίρεση τη διαδικασία επιλογής ειδικού επιστημονικού προσωπικού του άρθρου 19 του ν. 2190/1994.

Το κριτήριο της συνέντευξης θεωρείται ως μη αντικειμενικό και μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή, σε μεγάλο βαθμό, της σειράς κατάταξης των υποψηφίων με βάση τα λοιπά αντικειμενικά κριτήρια επιλογής.

Κατ’ εξαίρεση διατηρήθηκε η συνέντευξη μόνο για την πλήρωση θέσεων προσωπικού οι οποίες σχετίζονται με την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητα υποψηφίου για την άσκηση των καθηκόντων της συγκεκριμένης θέσης. Η συνέντευξη θα διεξάγεται από Επιτροπή, τα μέλη της οποίας ορίζονται από το ΑΣΕΠ και διαθέτουν γνώσεις, εμπειρία και ικανότητα προκειμένου να αξιολογήσουν την καταλληλότητα των υποψηφίων για την άσκηση των καθηκόντων της συγκεκριμένης θέσης. Ο αποκλεισμός λόγω ακαταλληλότητας υποψηφίου θα πρέπει να αιτιολογείται πλήρως από την Επιτροπή και θα καταγράφεται στα σχετικά πρακτικά.

Άρθρο 6

Ρυθμίσεις για τη μοριοδότηση υποψηφίων

1. Με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου που αφορούν σε διαδικασία επιλογής τακτικού προσωπικού με γραπτό διαγωνισμό διατηρείται και μοριοδοτείται η εμπειρία μέχρι πέντε έτη, η οποία και λαμβάνει τόσες μονάδες όσες και ο διδακτορικός τίτλος σπουδών σε συναφές γνωστικό αντικείμενο, δηλαδή τέσσερις. Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται μία ισορροπία στη μοριοδότηση των υποψηφίων που απέκτησαν αυξημένες επιστημονικές γνώσεις με αυτούς που εργάστηκαν και απέκτησαν πολύτιμη εμπειρία.

2. Οι παράγραφοι 3, 4, 5 και 6 του άρθρου 4 αφορούν σε επαναρρυθμίσεις στη διαδικασία επιλογής τακτικού προσωπικού με σειρά προτεραιότητας. Ειδικότερα:

Α. Αυξάνει ο πολλαπλασιαστής του βαθμού του τίτλου σπουδών από 100 (εκατό) σε 110 (εκατόν δέκα), προκειμένου να αυξηθεί η βαρύτητα του βαθμού.

Β. Καταργείται η μοριοδότηση κατά εβδομήντα (70) μονάδες του πιστοποιητικού επιτυχούς παρακολούθησης προγραμμάτων ή σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ, καθόσον η μοριοδότηση μόνο αυτών των σεμιναρίων οδηγούσε σε άνιση αντιμετώπιση των υποψηφίων οι οποίοι είχαν παρακολουθήσει σεμινάρια άλλων φορέων.

Γ. Επίσης, αυξάνεται η μοριοδότηση των διδακτορικών και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στο γνωστικό ή μη αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης, επιδιώκοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να αποκτήσει η δημόσια διοίκηση στελέχη ικανά και με αυξημένα τυπικά προσόντα.

Έτσι η μοριοδότηση του διδακτορικού τίτλου σπουδών στο γνωστικό αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης ανεβαίνει στις 400 μονάδες (από 300) και η μοριοδότηση του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο γνωστικό αντικείμενο της θέσης ανέρχεται στις 200 μονάδες (από150). Αντίστοιχα αυξάνεται και η μοριοδότηση για διδακτορικό και μεταπτυχιακό τίτλο σε άλλο γνωστικό αντικείμενο. Εξάλλου προσμετράται ο δεύτερος τίτλος μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών σε ποσοστό 30% σε σχέση με τα μόρια του αντίστοιχου πρώτου τίτλου.

Δ. Τέλος για λόγους ταχύτητας στη διαδικασία ορίζονται οι μονάδες ανά μήνα εμπειρίας σε επτά (7) και για σύνολο εμπειρίας εξήντα μηνών. Το σύνολο των μονάδων δεν μεταβάλλεται (420 μονάδες).

Άρθρο 7

Επανακαθορισμός εμπειρίας για διορισμό ή πρόσληψη προσωπικού

Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου αφορούν στη διαδικασία πρόσληψης τακτικού προσωπικού με σειρά προτεραιότητας και το εύρος που λαμβάνεται υπόψη ως βαθμολογούμενο κριτήριο η εμπειρία. Με τη ρύθμιση αυτή, για το 50% των προκηρυσσόμενων θέσεων κατά κλάδο και ειδικότητα δεν λαμβάνεται υπόψη η εμπειρία ως βαθμολογούμενο κριτήριο. Επομένως αποκαθίσταται μία αδικία που υφίσταντο νεαροί σε ηλικία υποψήφιοι χωρίς εργασιακή εμπειρία, καθόσον το ποσοστό αυτό ανήρχε το στο 35% και δεν ήταν δεσμευτικό αλλά δυνητικό. Διατηρείται πάντως η εξαίρεση από τη ρύθμιση αυτή στις περιπτώσεις που η εμπειρία προβλέπεται ως προϋπόθεση διορισμού ή πρόσληψης κατά τον οργανισμό ή κανονισμό του οικείου φορέα ή από ειδική διάταξη νόμου.

Άρθρο 8

Ρυθμίσεις για την ειδική γραπτή δοκιμασία (τεστ)

Με τη διάταξη του άρθρου αυτού ρυθμίζονται κατ’ ορθολογικότερο τρόπο θέματα που αφορούν στο τέστ δεξιοτήτων στο οποίο μπορεί να συμμετάσχει υποψήφιος σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Συγκεκριμένα η ισχύς του παρατείνεται κατά επτά έτη (από τρία σε δέκα) και λαμβάνεται υπόψη πάντοτε η βαθμολογία που έχει λάβει ο υποψήφιος την τελευταία φορά συμμετοχής του στην εν λόγω ειδική γραπτή εξέταση. Επίσης προβλέπεται η διενέργειά του από το ΑΣΕΠ μία τουλάχιστον φορά κάθε δύο έτη, από ένα που ήταν έως σήμερα. Το δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία αυτή παρέχεται σε όσους κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της αίτησης κατέχουν βασικό τίτλο σπουδών τουλάχιστον δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η κλίμακα βαθμολογίας ορίζεται από το 0 έως το 100.

Άρθρο 9

Ρυθμίσεις που αφορούν την πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου

1. Με τις διατάξεις της πρώτης παραγράφου, οι οποίες αφορούν στο προσωπικό που προσλαμβάνεται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για να καλύψει εποχιακές ανάγκες λαμβάνεται μέριμνα για την περιοδική απασχόληση του προσωπικού των βρεφονηπιακών σταθμών του Δημοσίου και των λοιπών φορέων του άρθρου 14 παρ. 1, η διάρκεια της οποίας ορίζεται να είναι ίση με την αντίστοιχη σχολική περίοδο, σύμφωνα με το πρόγραμμα του βρεφονηπιακού σταθμού. Με τον τρόπο αυτόν εξυπηρετούνται λειτουργικές ανάγκες των βρεφονηπιακών σταθμών, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, εάν η διάρκεια της σύμβασης του προσωπικού υπολείπεται της διάρκειας του σχολικού έτους.

2. Επίσης εκλογικεύεται η μοριοδότηση της ανεργίας σε σχέση με αυτήν της εμπειρίας προκειμένου να αποκατασταθεί μία αδικία που υπήρχε σε βάρος όσων είχαν εμπειρία και ήθελαν να είναι υποψήφιοι σε διαδικασίες επιλογής προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Συγκεκριμένα: ο χρόνος ανεργίας πλέον θα μοριοδοτείται με διακόσιες (200) μονάδες για τέσσερις μήνες ανεργίας και εβδομήντα πέντε (75) μονάδες ανά μήνα ανεργίας άνω των τεσσάρων μηνών, με ανώτατο όριο τους δώδεκα (12) μήνες (δηλαδή συνολικά 800 μονάδες) από 1.000 που ήταν μέχρι σήμερα, ενώ ο χρόνος εμπειρίας θα προσμετράται σε κάθε περίπτωση, εφόσον υπάρχει (δηλαδή όχι μόνο όταν ορίζεται ως προσόν στην οικεία ανακοίνωση απασχόλησης) και θα είναι μέχρι πέντε έτη, με μοριοδότηση ανάλογη αυτής της διαδικασίας πρόσληψης τακτικού προσωπικού με σειρά προτεραιότητας (για πέντε έτη: 420 μονάδες).

3. Προβλέφθηκε ένα επιπλέον κριτήριο το οποίο θα μοριοδοτείται και αφορά στους γονείς καθώς και στα τέκνα μονογονεϊκών οικογενειών. Η μοριοδότηση αυτή ενισχύει τις οικογένειες αυτές που έχουν ανάγκη από εργασία.

4. Διπλασιάστηκαν οι πολλαπλασιαστές του βαθμού του βασικού τίτλου σπουδών προκειμένου να ενισχυθεί η βαρύτητα του τίτλου σπουδών και να διευκολυνθούν όσοι επιθυμούν να εργασθούν αμέσως μόλις περατώσουν τις βασικές σπουδές τους. Επιπλέον καταργήθηκε το κριτήριο της ηλικίας το οποίο προσαύξανε το γενικό σύνολο της βαθμολογίας ελάχιστα και χωρίς ιδιαίτερη λογική διαφοροποίηση ανάμεσα στην ηλικία των υποψηφίων.

5. Τέλος παρέχεται εξουσιοδότηση για έκδοση κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του κατά περίπτωση οικείου Υπουργού, με την οποία θα καταγραφούν και θα περιγραφούν όλες οι εποχικές ανάγκες των υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου καθώς και ο αριθμός προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που είναι απαραίτητος για να καλύψει τις ανάγκες αυτές. Η καταγραφή αυτή σε συνδυασμό με την κυβερνητική πολιτική της σταδιακής αντικατάστασης του έκτακτου προσωπικού από το τακτικό, όπου το πρώτο καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα οδηγήσει στην πλήρη και κατά ενιαίο τρόπο αποτύπωση των εποχικών αναγκών των υπηρεσιών και θα συγκεκριμενοποιηθεί πλέον ο αριθμός του προσωπικού που θα τις καλύπτει.

Άρθρο 10

Συμβάσεις έργου

Με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου αναμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τις συμβάσεις μίσθωσης έργου. Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε απαραίτητη καθόσον στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι οι συμβασιούχοι έργου, τις περισσότερες φορές κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Για το λόγο αυτόν, η διαδικασία επιλογής των απασχολουμένων με συμβάσεις μίσθωσης έργου προβλέπεται να γίνεται βάσει των κριτηρίων του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, και η απαραίτητη βεβαίωση ότι αυτές είναι γνήσιες συμβάσεις έργου που δεν υποκρύπτουν εξηρτημένη εργασία και με αυτές δεν καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα χορηγείται εφεξής από το ΑΣΕΠ.

Εξάλλου δεν επιτρέπεται να συνάπτονται συμβάσεις έργου για κάλυψη διοικητικών αναγκών ή γραμματειακής εξυπηρέτησης, ή εφόσον στις οικείες οργανικές διατάξεις προβλέπονται θέσεις ειδικότητας αντίστοιχης με αυτής που προτείνεται η κατάρτιση σύμβασης μίσθωσης έργου με φυσικά πρόσωπα.

Από τη γενική αυτή ρύθμιση και προκειμένου να μην παρατηρηθούν λειτουργικές αδυναμίες και προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, εξαιρέθηκαν οι ιατροί, οι οδοντίατροι, οι ελεγκτές ιατροί, οι θεραπευτές ιατροί των ασφαλιστικών ταμείων καθώς και οι ιατροί και νοσηλευτές των δημοτικών ιατρείων, των ΚΑΠΗ και των κοινωνικών δομών των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού. Επίσης εξαιρέθηκαν λόγω της φύσης του έργου τους και της αδυναμίας να υπαχθούν στα κριτήρια του άρθρου 21 του ν. 2190/1994 ,ως προς την επιλογή τους, οι καλλιτέχνες όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι εξάλλου εξαιρούνται και ως προς την πλήρωση θέσεων τακτικού προσωπικού.

Άρθρο 11

Διορισμός διακριθέντων αθλητών

Με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου επιδιώκεται εκλογίκευση του θεσμικού πλαισίου που διέπει το διορισμό των διακριθέντων αθλητών στο Δημόσιο, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων. Μέχρι σήμερα το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο παρείχε τη δυνατότητα διορισμού σε αθλητές οι οποίοι είχαν πετύχει διάκριση σε ένα ευρύτατο πεδίο νικών και αθλητικών διοργανώσεων, γεγονός που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν πρόκληση για το κοινωνικό σύνολο. Με την παρούσα διάταξη παρέχεται η δυνατότητα διορισμού στο Δημόσιο μόνο εκείνων των αθλητών που πέτυχαν τις κατωτέρω διακρίσεις και στις αντίστοιχες αθλητικές διοργανώσεις:

Α. 1η έως 3η νίκη σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Β. 1η έως 3η νίκη σε Παγκόσμιους Αγώνες ανδρών γυναικών.

Γ. 1η έως 3η νίκη σε Πανευρωπαϊκούς Αγώνες ανδρών - γυναικών.

Δ. Η επίτευξη ή ισοφάριση παγκόσμιας επίδοσης ανδρών – γυναικών, νέων ανδρών - γυναικών, εφήβων - νεανίδων σε αγώνισμα αθλήματος που καλλιεργείται από αναγνωρισμένες ομοσπονδίες.

Δικαίωμα διορισμού επίσης αποκτούν και αθλητές με αναπηρία που κατακτούν 1η έως 6η νίκη σε θερινούς ή χειμερινούς Παραολυμπιακούς αγώνες καθώς και στους υπό τα στοιχεία Β΄ και Γ΄ ανωτέρω αγώνες. Οι αθλητές με αναπηρία επιτρέπεται να διορίζονται και σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις.

Εξαιρούνται από το δικαίωμα διορισμού οι επαγγελματίες αθλητές που επιτυγχάνουν νίκη κατά τις ανωτέρω διακρίσεις. Αυτό κρίθηκε απαραίτητο καθότι οι αμοιβές των αθλητών αυτών είναι εκ προοιμίου οι καλύτερες ανάμεσα σε όλους τους αθλητές και τους εξασφαλίζουν άριστο βιοτικό επίπεδο.

Επισημαίνεται ότι με την προωθούμενη ρύθμιση δεν θίγονται οι άλλες διακρίσεις και αθλητικές διοργανώσεις καθώς και τα ευεργετήματα που πηγάζουν από αυτές για τους διακριθέντες αθλητές, πλην του δικαιώματος του διορισμού στο Δημόσιο, που προβλέπονται από τις διατάξεις του ν. 2725/1999, όπως εισαγωγή σε Α.Ε.Ι. κ.λπ.. Επίσης δεν θίγεται το δικαίωμα διορισμού για όσους διακρίθηκαν μέχρι 31.12.2009 με βάση τις προϊσχύουσες διατάξεις.

Άρθρο 12

Ανάκληση προκηρύξεων

Με τις διατάξεις του άρθρου αυτού προβλέπεται η ανάκληση όσων προκηρύξεων για πλήρωση θέσεων εκδόθηκαν από την 4η Οκτωβρίου 2009 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος και η ματαίωση των σχετικών διαδικασιών. Μετά την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου η πλήρωση των ανωτέρω θέσεων επαναπροκηρύσσεται σύμφωνα και με τις διατάξεις των άρθρων 1 έως 8 του νόμου αυτού. Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να επέλθει η αξιοκρατία στις προσλήψεις προσωπικού σε σχέση με το προγενέστερο νομικό πλαίσιο, το οποίο σε πολλά σημεία οδηγούσε σε άνιση μεταχείριση των υποψηφίων.

Άρθρο13

Σύσταση Επιτροπής Κατάρτισης Κώδικα Προσλήψεων Προσωπικού

Με τις διατάξεις του άρθρου αυτού συνιστάται Επιτροπή από νομικούς και καθηγητές, μέλη του ΑΣΕΠ, εκπροσώπους φορέων και υπηρεσιακούς παράγοντες για την αναμόρφωση και κατάρτιση εξ υπαρχής σχεδίου νόμου με το οποίο θα ρυθμίζονται τα θέματα της πρόσληψης του πάσης φύσεως προσωπικού στο Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ τους Ο.Τ.Α. α΄ και β΄βαθμού και τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως οριοθετείται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του παρόντος.

Άρθρο 14

Μεταβατικές διατάξεις

Στο άρθρο αυτό προβλέπονται μεταβατικές ρυθμίσεις οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για την ομαλή μετάβαση από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στις νέες ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου, σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου καθώς και την κατάρτιση συμβάσεων μίσθωσης έργου.

Ειδικότερα:

1. Παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κατόπιν πρότασης του ΑΣΕΠ, να αποφασίζει για όσες περιπτώσεις υπάρχει αδήρητη ανάγκη, και να ορίζει μεταγενέστερη ημερομηνία έναρξης ισχύος από την έναρξη ισχύος του παρόντος νομοσχεδίου, για τις διατάξεις που αφορούν στην κατάρτιση συμβάσεων μίσθωσης έργου και πάντως όχι μετά την 31.12.2010. Ειδικά για τους Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, προβλέφθηκε η καταληκτική ημερομηνία να είναι η 31.12.2011, λόγω της επικείμενης διοικητικής μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Κατά το μεταβατικό αυτό διάστημα, θα πρέπει οι υπηρεσίες να επανεξετάσουν τις λειτουργικές τους ανάγκες και να υποβάλουν αιτήματα, όπου κρίνεται απαραίτητο, για πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, αντί μίσθωσης έργου.

2. Παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κατόπιν πρότασης του ΑΣΕΠ, να εξαιρούνται ειδικές κατηγορίες προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου από τις ρυθμίσεις του ν. 2190/1994, όπως ισχύει. Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται μεταβατικό χρονικό διάστημα, μέχρι την 31.12.2010, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν υπηρεσίες, των οποίων η κάλυψη των αναγκών τους βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό σε έκτακτο προσωπικό. Πάντως μέσα στο 2010 οι υπηρεσίες θα καταλήξουν στην αναγκαιότητα του προσωπικού αυτού και σε περίπτωση που πρόκειται για κάλυψη εποχικών αναγκών θα προβούν στην έκδοση της κ.υ.α. που προβλέπεται στη διάταξη της παραγράφου 8 του άρθρου 9 του παρόντος νομοσχεδίου ή σε περίπτωση που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες θα υποβάλλουν αίτημα για πλήρωση θέσεων τακτικού προσωπικού.

Οι ανωτέρω αποφάσεις θα πρέπει να εκδοθούν εντός έξι μηνών από την ισχύ του παρόντος.

Τέλος προβλέφθηκε, προκειμένου να μην δημιουργηθούν λειτουργικά προβλήματα σε ορισμένες υπηρεσίες οι οποίες απασχολούν συμβασιούχους έργου των οποίων ο αριθμός είναι μεγαλύτερος του 50% του συνολικού αριθμού του υπηρετούντος τακτικού προσωπικού, οι συμβάσεις μίσθωσης έργου οι οποίες λήγουν ή έληξαν εντός του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2009 και εντός του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2010, να παραταθούν μέχρι 30.4.2010.

Επισυνάπτεται Παράρτημα Α΄ με τις καταργούμενες διατάξεις και Παράρτημα Β΄ με τις τροποποιούμενες διατάξεις.

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2009

                                                         ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,                                                                                  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ                                                                   Γ. Παπακωνσταντίνου

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ

ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ι. Ραγκούσης

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ                                                                                   ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Γ. Α. Παπανδρέου                                                                              Ευάγ. Βενιζέλος

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ,                                                                                ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ,

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ                                                              ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ

ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ                                                                             ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Λ. Κατσέλη                                                                                         Κ. Μπιρμπίλη

 

ΠΑΙΔΕΙΑΣ,                                                                                        ΥΠΟΔΟΜΩΝ,

ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ                                                                     ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ                                                                  ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

Αν. Διαμαντοπούλου                                                                          Δ. Ρέππας

 

ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ                                                                                 ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ                                                                                  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ

ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ                                                                                    ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Α. Λοβέρδος                                                                                       Μ. Ξενογιαννακοπούλου

 

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ                                                                                      ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ,

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ                                                                                   ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ

ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ                                                                              ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ

Αικ. Μπατζελή                                                                                    ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

                                                                                                            Χ. Καστανίδης

 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ                                                         ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Μ. Χρυσοχοΐδης                                                                                 ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

                                                                                                            Π. Γερουλάνος

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

 

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα

Άρθρο 1

Τροποποίηση και συμπλήρωση του άρθρου 14 του ν. 2190/1994

1. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α΄), όπως ισχύουν, αντικαθίστανται ως ακολούθως:

«1. Στις διατάξεις των κεφαλαίων Α΄, Β΄ και Γ΄, όπως ισχύουν, υπάγονται όλοι οι φορείς του δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται με τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 6 του ν. 1256/1982 (ΦΕΚ 65 Α΄) και τις μεταγενέστερες συμπληρώσεις του, πριν από την τροποποίησή του με το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α΄). Στον κατά τα πιο πάνω δημόσιο τομέα και για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος και μόνο υπάγονται επίσης:

α. Η Προεδρία της Δημοκρατίας, ως προς το μόνιμο προσωπικό της.

β. Η Βουλή των Ελλήνων, ως προς το προσωπικό της, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Κανονισμός της.

γ. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, και οι πάσης φύσεως επιχειρήσεις τους.

δ. Οι συνταγματικώς κατοχυρωμένες ή μη Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές. ε. Οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ.), η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.) και η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (Ε.Ν.Α.Ε.). στ. Οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, ως προς το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

ζ. Οι τράπεζες στις οποίες ο διορισμός Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου ή Διοικητή υπάγεται στις διατάξεις του άρθρου 49Α του Κανονισμού της Βουλής, καθώς και οι θυγατρικές τους ανώνυμες εταιρείες. η. Τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στο Κράτος ή επιχορηγούνται τακτικώς, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους.

θ. Οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 3429/2005 (ΦΕΚ 314 Α΄).

ι. Το προσωπικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και των Ιερών Μητροπόλεων της Ελληνικής Επικράτειας (ν.δ. 1398/1973, ΦΕΚ 112 Α΄ και του ν. 817/1978, ΦΕΚ 170 Α΄) που επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

2. Δεν υπάγονται στις διατάξεις των κεφαλαίων Α΄, Β΄ και Γ΄:

α. Οι δικαστικοί λειτουργοί, το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και οι ιατροδικαστές.

β. Το εκπαιδευτικό ή διδακτικό προσωπικό των Α.Ε.Ι., των Τ.Ε.Ι. και των με οποιαδήποτε ονομασία σχολών ή σχολείων ή υπηρεσιών του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού και των νομικών προσώπων που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο.

γ. Το ερευνητικό προσωπικό των ερευνητικών ή και τεχνολογικών κέντρων, ιδρυμάτων και ινστιτούτων.

δ. Οι στρατιωτικοί, το μη πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (πρώην Δημόσιας Τάξης και πρώην Εμπορικής Ναυτιλίας) και το προσωπικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

ε. Οι υπάλληλοι του διπλωματικού κλάδου, του κλάδου εμπειρογνωμόνων, της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του Υπουργείου Εξωτερικών και το προσωπικό της εξωτερικής υπηρεσίας του ίδιου Υπουργείου που προσλαμβάνεται επιτοπίως.

στ. Το ιατρικό προσωπικό των φορέων που απαρτίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

ζ. Οι θρησκευτικοί λειτουργοί των νομικών προσώπων της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού, των λοιπών Εκκλησιών, δογμάτων και των γνωστών θρησκειών.

η. Οι λογοτέχνες, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι για απασχολήσεις που προσιδιάζουν στην ιδιότητά τους. Επίσης, επιστημονικό προσωπικό και τεχνίτες υψηλής εξειδίκευσης για έργα έρευνας, αναστήλωσης, αποκατάστασης, συντήρησης και διαμόρφωσης μνημείων και έργων τέχνης.

θ. Οι κυβερνήτες, συγκυβερνήτες και ιπτάμενοι μηχανικοί του θαλάμου διακυβέρνησης αεροσκαφών, οποιασδήποτε υπηρεσίας ή νομικού προσώπου της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 2190/1994 καθώς και οι πλοηγοί, κυβερνήτες σκαφών και ναυτικοί της Πλοηγικής Υπηρεσίας του πρώην Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και κάθε άλλης πλοηγικής υπηρεσίας και οι διαιτητές μεσολαβητές του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

ι. Οι μετακλητοί υπάλληλοι, ειδικοί σύμβουλοι και ειδικοί συνεργάτες.

ια. Όσοι διορίζονται απευθείας σε διευθυντικούς βαθμούς και αυτοί στους οποίους ανατίθενται διευθυντικά καθήκοντα. ιβ. Οι παρέχοντες υπηρεσίες με έμμισθη εντολή

ιγ. Οι εισαγόμενοι για φοίτηση στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στην Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ιδ. Το προσωπικό που προσλαμβάνεται από δημόσιες επιχειρήσεις ή τράπεζες και οι θυγατρικές τους εταιρείες για απασχόληση σε χώρες εκτός της Ελλάδας όπου έχουν επενδύσει ή επενδύουν, εφόσον η διάρκεια της σύμβασής του δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη. Η απασχόληση του προσωπικού αυτού στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της σύμβασής του, απαγορεύεται.

ιε. Το προσωπικό που προσλαμβάνεται για αντιμετώπιση κατεπειγουσών ή εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου της οποίας η διάρκεια δεν υπερβαίνει τους δύο μήνες μέσα σε συνολικό διάστημα δώδεκα μηνών. Ο υπολογισμός του δωδεκαμήνου γίνεται σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994. Παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης μέσα στο ανωτέρω δωδεκάμηνο διάστημα ή μετατροπή της σύμβασης σε αορίστου χρόνου είναι αυτοδικαίως άκυρες. Ο φορέας που διενεργεί την πρόσληψη αποστέλλει τον πίνακα των προσληπτέων στο ΑΣΕΠ, καθώς και όλους τους πίνακες προσληπτέων κάθε έτους, το αργότερο μέχρι την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Το ΑΣΕΠ διενεργεί έλεγχο για τη συνδρομή των όρων πρόσληψης της παρούσας περίπτωσης. Εάν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι απασχολείται ή απασχολήθηκε προσωπικό κατά παράβαση των πιο πάνω διατάξεων, εφαρμόζεται η παράγραφος 15 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, όπως συμπληρώθηκε με την παράγραφο 7 του άρθρου 5 του ν. 2527/1997.

ιστ. Το προσωπικό που προσλαμβάνεται σε εκτέλεση ειδικού προγράμματος απασχόλησης, που προκηρύσσεται και επιδοτείται από τον Ο.Α.Ε.Δ.. Η πρόσληψη του πιο πάνω προσωπικού διενεργείται σύμφωνα με τους όρους, τη διαδικασία και τα κριτήρια που καθορίζονται στα προγράμματα αυτά.

ιζ. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.). ιη. Το προσωπικό νομικών πρόσωπων ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία δραστηριοποιούνται στο χώρο της ψυχικής υγείας (άρθρο 11 παρ. 1 του ν. 2716/1999).

Άρθρο 2

Ρύθμιση ειδικών θεμάτων

1. Οι προκηρύξεις για την πλήρωση θέσεων μονίμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στις υπηρεσίες και στους φορείς της παραγράφου 1 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994 εκδίδονται από το ΑΣΕΠ.

Οι προκηρύξεις αυτές επιτρέπεται να εκδίδονται ανά Περιφέρεια, Νομαρχία, Δήμο, φορέα, κατηγορία, κλάδο ή ειδικότητα, καθώς και για θέσεις για τις οποίες απαιτούνται πρόσθετα προσόντα.

2. Όπου προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις ένσταση για την επιλογή του μη πολιτικού προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, των Δόκιμων Πυροσβεστών Γενικών Υπηρεσιών και των Ειδικών Φρουρών της ΕΛ.ΑΣ., αυτή ασκείται ενώπιον του ΑΣΕΠ, με την τήρηση της διαδικασίας και των προθεσμιών που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.

3. Θεσπίζεται ένσταση των υποψηφίων στη διαδικασία επιλογής ειδικού ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας κατ’ ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 8 του π.δ. 19/2006 (ΦΕΚ 16 Α΄), η οποία ασκείται ενώπιον του ΑΣΕΠ. Η ένσταση της παραγράφου αυτής ισχύει και για διαδικασίες πρόσληψης που βρίσκονται σε εξέλιξη, εφόσον μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος δεν έχουν εκδοθεί τα οριστικά αποτελέσματα.

4. Οι διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 3754/2009 (ΦΕΚ 43 Α΄) αντικαθίστανται ως ακολούθως:

«1. Το νοσηλευτικό προσωπικό των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ καθώς και ΤΕ Επισκεπτών Υγείας και ΤΕ Μαιευτικής των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.Κ.Α. προσλαμβάνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 2190/1994, όπως εκάστοτε ισχύει.

2. Από την ημερομηνία πρόσληψής του και για μία πενταετία το προσωπικό των ως άνω κατηγοριών και κλάδων δεν επιτρέπεται να απομακρυνθεί από τη θέση στην οποία διορίστηκε για οποιονδήποτε λόγο και με οποιαδήποτε διαδικασία (απόσπαση, μετάταξη, μετάθεση). Οι επιτυχόντες κατά την πιο πάνω διαδικασία που αποδέχονται το διορισμό τους τουλάχιστον δύο φορές και δεν προσέρχονται να αναλάβουν υπηρεσία ή παραιτούνται μέσα σε δώδεκα μήνες από την ημερομηνία πρόσληψής τους απαγορεύεται να συμμετάσχουν για μία τριετία σε διαγωνισμούς πρόσληψης νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.Κ.Α..»

Άρθρο 3

Διατηρούμενες διατάξεις

Διατηρούνται σε ισχύ:

α) Οι διατάξεις του πρώτου και δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν. 2920/2001 (ΦΕΚ 131 Α΄), όπως αντικαταστάθηκαν από το άρθρο 29 του ν. 3599/2007 (ΦΕΚ 176 Α΄).

β) Οι διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 3329/2005 (ΦΕΚ 81 Α΄).

γ) Οι διατάξεις του ν. 2643/1998 (ΦΕΚ 220 Α΄), όπως ισχύει.

δ) Οι διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 3491/2006 (ΦΕΚ 207 Α΄).

ε) Οι διατάξεις του άρθρου 19 του ν.1911/1990 (ΦΕΚ 166 Α΄), όπως ισχύει.

στ) Οι διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 20 του ν. 2266/1994 (ΦΕΚ 218 Α΄), όπως ισχύει.

ζ) Οι διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 3624/2007 (ΦΕΚ 289 Α΄).

η) Οι διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 3 του ν. 2452/1996 (ΦΕΚ 283 Α΄).

Άρθρο 4

Κατάργηση της προσαύξησης μοριοδότησης λόγω εμπειρίας

Καταργούνται οι διατάξεις:

α. Των εδαφίων από το δέκατο τέταρτο έως και το τελευταίο της περίπτωσης Β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 18 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α΄), όπως είχαν αντικατασταθεί από την παράγραφο 1 του άρθρου 2 του ν. 3320/2005 (ΦΕΚ 48 Α΄).

β. Της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 3320/2005, όπως αντικαταστάθηκαν με την παράγραφο 3 του άρθρου 11 του ν. 3613/2007 (ΦΕΚ 263 Α΄).

γ. Οι διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 2 του ν. 3320/2005.

Άρθρο 5

Ρυθμίσεις για το κριτήριο της συνέντευξης

1. Καταργούνται:

α. Η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του ν. 3320/2005, με την οποία προστέθηκε στην παράγραφο 2 του άρθρου 18 του ν. 2190/1994 κριτήριο «Ε. Συνέντευξη».

β. Ειδικές διατάξεις που προβλέπουν τη συνέντευξη ως κριτήριο επιλογής ή πρόσληψης προσωπικού.

Κατ’ εξαίρεση διατηρούνται σε ισχύ διατάξεις που προβλέπουν τη συνέντευξη για την επιλογή Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού του άρθρου 103 παρ. 3 του Συντάγματος ή αντίστοιχου επιστημονικού προσωπικού των Ν.Π.Ι.Δ. που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994 (άρθρο 19 του ν. 2190/1994, όπως ισχύει).

2. Σε περίπτωση πλήρωσης θέσεων προσωπικού, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 18 του ν. 2190/1994, όπως ισχύει, οι οποίες σχετίζονται με την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, επιτρέπεται η διενέργεια συνέντευξης μόνο ύστερα από αίτημα του φορέα και απόφαση του ΑΣΕΠ.

Η συνέντευξη διεξάγεται από τριμελή Επιτροπή, τα μέλη της οποίας ορίζονται από το ΑΣΕΠ και διαθέτουν γνώσεις, εμπειρία και ικανότητα να αξιολογήσουν την καταλληλότητα των υποψηφίων για την άσκηση των καθηκόντων της συγκεκριμένης θέσης. Τα μέλη μπορεί να είναι λειτουργοί ή υπάλληλοι του δημόσιου εν γένει τομέα, εν ενεργεία ή μη ή και ιδιώτες ειδικοί επιστήμονες.

Η συνέντευξη διενεργείται σε υποψηφίους που περιλαμβάνονται στον πίνακα διοριστέων με βάση τα κριτήρια του άρθρου 18 του ν. 2190/1994, όπως ισχύει. Η Επιτροπή κρίνει αιτιολογημένα την καταλληλότητα των υποψηφίων για την άσκηση των καθηκόντων της συγκεκριμένης θέσης που σχετίζεται με την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Αν υποψήφιος κριθεί ακατάλληλος για την άσκηση των συγκεκριμένων καθηκόντων, διαγράφεται από τον πίνακα διοριστέων με πλήρως αιτιολογημένη απόφαση της Επιτροπής, που καταγράφεται στα τηρούμενα πρακτικά της Επιτροπής και καλείται ο επόμενος κατά σειρά κατάταξης.

Άρθρο 6

Ρυθμίσεις για τη μοριοδότηση υποψηφίων

1. Η περίπτωση ι΄ της παρ. 8 του άρθρου 17 του ν. 2190/1994, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «ι. Κατά τέσσερις (4) μονάδες λόγω εμπειρίας πέντε (5) τουλάχιστον ετών.»

2. Οι περιπτώσεις ια΄, ιβ΄, ιγ΄ της παρ. 8 του άρθρου 17 του ν. 2190/1994, όπως ισχύουν, καταργούνται.

3. Η διάταξη του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3051/2002 (ΦΕΚ 220 Α΄), με την οποία τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 2190/1994, αντικαθίσταται ως εξής: «Τίτλος σπουδών που απαιτείται συμφώνως με την προκήρυξη: οι μονάδες του βαθμού του τίτλου σπουδών υπολογιζόμενες σε δεκάβαθμη κλίμακα με δύο δεκαδικά ψηφία και πολλαπλασιαζόμενες με τον αριθμό εκατόν δέκα (110)».

Καταργείται η διάταξη του τρίτου εδαφίου της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3051/2002, που τροποποίησε και συμπλήρωσε τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 2190/1994, με την οποία μοριοδοτούνται οι υποψήφιοι των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, κάτοχοι πιστοποιητικού επιτυχούς παρακολούθησης προγραμμάτων ή σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης του Ο.Α.Ε.Δ., σε αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο της θέσης.

Οι διατάξεις του πέμπτου, έκτου, έβδομου, όγδοου και ένατου εδαφίου, της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3051/2002, με τις οποίες τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 2190/1994, αντικαθίστανται ως ακολούθως:

«Μόνο για τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ:

α. Διδακτορικό δίπλωμα στο γνωστικό αντικείμενο της θέσης : τετρακόσιες (400) μονάδες

β. Διδακτορικό δίπλωμα σε άλλο γνωστικό αντικείμενο: διακόσιες (200) μονάδες γ. Μεταπτυχιακός τίτλος ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης στο γνωστικό αντικείμενο της θέσης: διακόσιες (200) μονάδες

δ. Μεταπτυχιακός τίτλος ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης σε άλλο γνωστικό αντικείμενο: εκατό (100) μονάδες. Αν ο υποψήφιος κατέχει δεύτερο μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών, μοριοδοτείται επιπλέον κατά τριάντα τοις εκατό (30%) των μορίων που προβλέπονται για τον αντίστοιχο πρώτο τίτλο.»

4. Τα πέντε πρώτα εδάφια της περίπτωσης «Β. Εμπειρία στο αντικείμενο της θέσης» της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3051/2002, με τα οποία τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 2190/1994, αντικαθίστανται ως ακολούθως:

«Επτά (7) μονάδες ανά μήνα και για συνολική εμπειρία μέχρι εξήντα (60) μήνες.»

Άρθρο 7

Επανακαθορισμός εμπειρίας για διορισμό ή πρόσληψη προσωπικού

Το δέκατο εδάφιο της περίπτωσης Β΄ της παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 2190/1994, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 12 του ν. 3146/2003 και τελικά με την παρ. 1 του άρθρου 35 του ν. 3731/2008 (ΦΕΚ 263 Α΄), αντικαθίσταται ως εξής:

«α. Η κατάταξη όλων των υποψηφίων, εχόντων και μη εχόντων εμπειρία, γίνεται με βάση τη βαθμολογία τους σε όλα τα βαθμολογούμενα κριτήρια. Η εμπειρία δεν λαμβάνεται υπόψη ως βαθμολογούμενο κριτήριο για το πενήντα τοις εκατό (50%) των θέσεων που προκηρύσσονται ανά φορέα, κλάδο ή ειδικότητα. Για κλάσμα μισής μονάδας και πάνω, διατίθεται μία θέση στην κατηγορία όσων έχουν εμπειρία.

β. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που, από ειδική διάταξη νόμου ή κατά τον οργανισμό ή κανονισμό του οικείου φορέα, η εμπειρία προβλέπεται ως προϋπόθεση διορισμού ή πρόσληψης.»

Άρθρο 8

Ρυθμίσεις για την ειδική γραπτή δοκιμασία ( test )

1. Το πέμπτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 2190/1994, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3051/2002 και την παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 3320/2005, αντικαθίσταται ως εξής:

«Ο βαθμός της ειδικής γραπτής δοκιμασίας (test) ισχύει για δέκα (10) έτη από την έκδοση των αποτελεσμάτων και λαμβάνεται υπόψη με ρητή αναφορά στις εκάστοτε προκηρύξεις. Για τους υποψηφίους που συμμετέχουν σε δύο ή και περισσότερες εξετάσεις ισχύει ο βαθμός της τελευταίας εξέτασης.

Η διαδικασία της ειδικής γραπτής δοκιμασίας διενεργείται μία τουλάχιστον φορά κάθε δύο έτη. Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτήν έχουν όσοι κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αίτησης κατέχουν βασικό τίτλο σπουδών τουλάχιστον δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η κλίμακα βαθμολογίας της εξέτασης αυτής είναι από το μηδέν (0) έως το εκατό (100).»

2. Οι προηγούμενες ρυθμίσεις ισχύουν και για τους υποψηφίους που συμμετείχαν σε ειδική γραπτή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ και δεν έχουν παρέλθει τρία έτη από την ημερομηνία διενέργειάς του.

Άρθρο 9

Ρυθμίσεις που αφορούν στην πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου

1. Το εδάφιο που προστέθηκε στο τέλος της παρ. 3 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994 με το άρθρο 20 παρ. 12 εδάφιο γ΄ του ν. 2738/1999 (ΦΕΚ 180 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής:

«Κατ’ εξαίρεση, η διάρκεια της σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου για περιοδική απασχόληση προσωπικού σχολείων, εκπαιδευτηρίων και βρεφονηπιακών σταθμών του Δημοσίου και των λοιπών φορέων που αναφέρονται στο άρθρο 14 παράγραφος 1, πέραν του εκπαιδευτικού ή διδακτικού προσωπικού μπορεί να είναι ίση με την αντίστοιχη σχολική περίοδο, σύμφωνα με το πρόγραμμα του οικείου σχολείου ή εκπαιδευτηρίου ή βρεφονηπιακού σταθμού. Αποκλείεται η αναγνώριση των συμβάσεων αυτών ως συμβάσεων αορίστου χρόνου.»

2. Η διάταξη του πρώτου εδαφίου της υποπερίπτωσης 1 (Χρόνος ανεργίας) της περίπτωσης Α΄ της παρ. 11 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Χρόνος ανεργίας. Διακόσιες (200) μονάδες για τέσσερις μήνες ανεργίας και εβδομήντα πέντε (75) μονάδες ανά μήνα ανεργίας άνω των τεσσάρων μηνών, με ανώτατο όριο τους δώδεκα μήνες».

3. Μετά την υποπερίπτωση 3 της περίπτωσης Α΄ της παρ. 11 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, προστίθεται περίπτωση 4, ως ακολούθως και αναριθμούνται οι επόμενες υποπεριπτώσεις:

«4. Μονογονεϊκές οικογένειες.

α) Πενήντα (50) μονάδες για κάθε τέκνο, προκειμένου για υποψήφιο που έχει την ιδιότητα γονέα μονογονεϊκής οικογένειας

β) Πενήντα (50) μονάδες για κάθε μέλος προκειμένου για υποψηφίους που έχουν την ιδιότητα τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας. Τις ανωτέρω μονάδες δύναται να λάβει μόνο ένα μέλος της ίδιας οικογένειας κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος στον ίδιο φορέα.»

4. Η διάταξη της υποπερίπτωσης 4, η οποία αναριθμείται σε 5, (Βαθμός βασικού τίτλου σπουδών, μόνο για τις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ), της περίπτωσης Α΄ της παραγράφου 11 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Βαθμός βασικού τίτλου σπουδών, μόνο για τις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ. Οι μονάδες του βασικού τίτλου σπουδών με δύο δεκαδικά ψηφία των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ πολλαπλασιάζονται με τον αριθμό σαράντα (40) και εκείνες του βαθμού του τίτλου της κατηγορίας ΔΕ με τον αριθμό είκοσι (20). Ως τίτλος σπουδών νοείται ο εκάστοτε απαιτούμενος από την ανακοίνωση.»

5. Η διάταξη της υποπερίπτωσης 5 (Ηλικία) της περίπτωσης Α΄ της παραγράφου 11 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, καταργείται.

6. Η διάταξη του πρώτου εδαφίου της υποπερίπτωσης 6 (Εμπειρία) της περίπτωσης Α΄ της παραγράφου 11 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Εμπειρία. Επτά (7) μονάδες ανά μήνα εμπειρίας και για συνολική εμπειρία μέχρι εξήντα μήνες.»

7. Η διάταξη του δεύτερου εδαφίου της υποπερίπτωσης 6 (Εμπειρία) της περίπτωσης Α΄ της παραγράφου 11 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994 καταργείται.

8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του οικείου κατά περίπτωση Υπουργού, η οποία εκδίδεται εντός προθεσμίας έξι μηνών, από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, ύστερα από πρόταση του οικείου φορέα και γνώμη του ΑΣΕΠ, εξειδικεύονται, ανά υπηρεσία ή φορέα, οι εποχικές ανάγκες και προσδιορίζεται ο αριθμός του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που απαιτείται για την κάλυψή τους.

9. Η παράγραφος 1 του άρθρου 20 του ν. 2190/1994, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Η πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου κατά το άρθρο 103 παράγραφος 2 του Συντάγματος από τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού, καθώς και από όλα τα νομικά πρόσωπα του άρθρου 14 παρ. 1 του παρόντος, για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις εκτεταμένων ζημιών από σεισμούς, πλημμύρες, παγετούς και πυρκαγιές. Επιτρέπεται επίσης η πρόσληψη από τις πιο πάνω υπηρεσίες και φορείς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε περιπτώσεις άμεσης ανάγκης λήψης προληπτικών ή κατασταλτικών μέτρων λόγω σοβαρής απειλής της δημόσιας υγείας. Για την αντιμετώπιση όμοιων αναγκών εξαιτίας άλλων γεγονότων από τα οποία προκύπτει άμεσος κίνδυνος ζωής ή περιουσίας, η πρόσληψη επιτρέπεται μόνο εφόσον ο νομός ή συγκεκριμένη περιοχή αυτού κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.»

Άρθρο 10

Συμβάσεις έργου

1. Μετά την παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 2527/1997 προστίθενται παράγραφοι 2, 3 και 4 ως ακολούθως:

«2. Δεν επιτρέπεται η σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου:

α) για κάλυψη διοικητικών αναγκών ή γραμματειακής εξυπηρέτησης του φορέα,

β) εφόσον από τις διατάξεις του οικείου οργανισμού ή κανονισμού προβλέπονται οργανικές θέσεις ειδικότητας αντίστοιχης με αυτές για τις οποίες προτείνεται η κατάρτιση σύμβασης μίσθωσης έργου με φυσικά πρόσωπα.

3. Η επιλογή των προσώπων που θα εκτελέσουν το έργο με αντίστοιχη σύμβαση γίνεται από την οικεία υπηρεσία ή τον φορέα με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων που ορίζουν τα κριτήρια επιλογής του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, όπως ισχύουν.

4. Από τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται:

α. οι ιατροί, οι οδοντίατροι, οι ελεγκτές ιατροί, οι θεραπευτές ιατροί των ασφαλιστικών ταμείων,

β. οι ιατροί και νοσηλευτές των δημοτικών ιατρείων, των ΚΑΠΗ και των Κοινωνικών Δομών των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου και δεύτερου βαθμού,

γ. οι καλλιτέχνες όλων των ειδικοτήτων.»

2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 6 του ν. 2527/1997 αναριθμείται σε 5 και αντικαθίσταται ως ακολούθως: «5. Για την έκδοση της απόφασης που προβλέπεται στην παράγραφο 1, καθώς και για την προηγούμενη έγκριση, όπου αυτή προβλέπεται, κατά τις κείμενες διατάξεις, για τη σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου απαιτείται βεβαίωση του ΑΣΕΠ ότι πρόκειται για γνήσια σύμβαση έργου που δεν υποκρύπτει εξαρτημένη εργασία και δεν καλύπτονται με αυτή πάγιες και διαρκείς ανάγκες.»

Οι επόμενες παράγραφοι του άρθρου 6 του ν. 2527/1997 αναριθμούνται σε 6, 7, 8, 9, 10 και 11.

Άρθρο 11

Διορισμός διακριθέντων αθλητών

1. Αθλητές οι οποίοι επιτυγχάνουν εξαιρετική αγωνιστική διάκριση σε ατομικά ή ομαδικά αθλήματα διορίζονται κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων.

Εξαιρετική αγωνιστική διάκριση αθλητή, προκειμένου να αποκτήσει δικαίωμα διορισμού είναι:

α. Η κατάκτηση 1ης έως 3ης νίκης σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

β. Η κατάκτηση 1ης έως 3ης νίκης σε Παγκόσμιους Αγώνες ανδρών – γυναικών.

γ. Η κατάκτηση 1ης έως 3ης νίκης σε Πανευρωπαϊκούς Αγώνες ανδρών – γυναικών.

δ. Η επίτευξη ή η ισοφάριση παγκόσμιας επίδοσης ανδρών – γυναικών, νέων ανδρών –γυναικών, εφήβων – νεανίδων σε αγώνισμα αθλήματος που καλλιεργείται από αναγνωρισμένες ομοσπονδίες.

Δικαίωμα διορισμού κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων αποκτούν και αθλητές με αναπηρία που κατακτούν 1η έως 6η νίκη σε θερινούς ή χειμερινούς Παραολυμπιακούς αγώνες, καθώς και στους Παγκόσμιους Αγώνες ανδρών – γυναικών ή Πανευρωπαϊκούς Αγώνες ανδρών – γυναικών. Οι αθλητές με αναπηρία επιτρέπεται να διορίζονται και σε προσωποπαγείς θέσεις, οι οποίες συνιστώνται με την πράξη διορισμού και καταργούνται με την αποχώρηση με οποιονδήποτε τρόπο αυτών που τις κατέχουν.

2. Οι παραπάνω αθλητές για να διορισθούν πρέπει να έχουν διακόψει την αγωνιστική τους δραστηριότητα κατά το χρόνο υποβολής της αίτησής τους για διορισμό. Για το σκοπό αυτόν υποβάλλουν σχετική περί τούτου βεβαίωση της οικείας ομοσπονδίας, καθώς και υπεύθυνη δήλωση περί διακοπής της αγωνιστικής τους δραστηριότητας. Αν αποκαλυφθεί εκ των υστέρων η ανακρίβεια όσων αναφέρονται στην υπεύθυνη δήλωση, ανακαλείται υποχρεωτικά ο διορισμός τους και επιφυλάσσεται η ποινική και αστική ευθύνη τους για την υποβολή ανακριβούς ή αναληθούς δήλωσης.

3. α. Δεν διορίζονται οι επαγγελματίες αθλητές που επιτυγχάνουν νίκη κατά τις πιο πάνω διακρίσεις.

β. Δεν διορίζεται, κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, αθλητής ο οποίος τιμωρήθηκε ποινικά ή πειθαρχικά για παράβαση ντόπινγκ. Αν η παράβαση ντόπινγκ διαπιστωθεί μετά το διορισμό, ο διορισμός αυτός ανακαλείται.

4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, ορίζονται οι φορείς στις θέσεις των οποίων διορίζονται οι αθλητές, οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ο χρόνος υποβολής τους, η διαδικασία, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα που αφορά το διορισμό αυτόν.

5. Η διαδικασία διορισμού διακριθέντων αθλητών που πέτυχαν διάκριση μέχρι και τις 31.12.2009 γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2725/1999 καθώς και της κοινής υπουργικής απόφασης με αριθμό 24344/9.6.2009 (ΦΕΚ 1182 Β΄/17.6.2009), όπως ισχύουν. Ο διορισμός τους γίνεται οποτεδήποτε, χωρίς τον περιορισμό που προβλέπεται στην περίπτωση 12α της παρ. 8 του άρθρου 18 του ν. 3708/2008 (ΦΕΚ 210 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. Γ2 του άρθρου 45 του ν. 3773/2009 (ΦΕΚ 120 Α΄), με την προϋπόθεση να έχουν διακόψει την αθλητική τους δραστηριότητα, που διαπιστώνεται όπως ορίζεται στην παράγραφο 2.

Η ισχύς των παραγράφων 1 και 2 αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2010.

Άρθρο 12

Ανάκληση προκηρύξεων

Προκηρύξεις για την πλήρωση θέσεων που εκδόθηκαν από την 4η Οκτωβρίου 2009 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος ανακαλούνται και οι σχετικές διαδικασίες ματαιώνονται. Η πλήρωση των πιο πάνω θέσεων επαναπροκηρύσσεται με εφαρμογή κατά περίπτωση των διατάξεων των άρθρων 1 έως 8 του νόμου αυτού.

Άρθρο 13

Σύσταση Επιτροπής κατάρτισης Κώδικα Προσλήψεων Προσωπικού

1. Συνιστάται στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Επιτροπή για τη σύνταξη και αναθεώρηση διατάξεων που ρυθμίζουν την πρόσληψη πάσης φύσεως προσωπικού στο Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ., τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου και δεύτερου βαθμού και τους φορείς που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994, όπως ισχύει.

2. Η Επιτροπή αποτελείται από:

α. τον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ως Πρόεδρο,

β. τον Νομικό Σύμβουλο του Κράτους στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,

γ. έναν καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή Διοικητικού Δικαίου,

δ. δύο μέλη του ΑΣΕΠ, που ορίζονται από τον Πρόεδρό του,

ε. τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Κατάστασης Προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,

στ. τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,

ζ. τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προσλήψεων Προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,

η. έναν εκπρόσωπο της Ε.Ν.Α.Ε.,

θ. έναν εκπρόσωπο της ΚΕΔΚΕ,

ι. έναν εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ.

Για τη γραμματειακή υποστήριξη της Επιτροπής ορίζονται τρεις υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ από αυτούς που υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Τα μέλη της Επιτροπής ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Με την ίδια απόφαση ορίζονται μέχρι δέκα (10) εισηγητές, οι οποίοι μπορεί να είναι υπάλληλοι του Δημοσίου ή ιδιώτες.

Με όμοια απόφαση ορίζονται ο χρόνος περάτωσης του έργου, οι εισηγητές, οι γραμματείς της Επιτροπής και ρυθμίζονται θέματα που αναφέρονται στη λειτουργία, στη διοικητική μέριμνα και στη γραμματειακή υποστήριξή της.

Άρθρο 14

Μεταβατικές διατάξεις

1. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ύστερα από πρόταση του ΑΣΕΠ μπορεί: α) να ορίζεται, κατά περίπτωση, μεταγενέστερη ημερομηνία έναρξης ισχύος της περίπτωσης β΄ της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 2527/1997, που προστέθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 10 του παρόντος νόμου, από την ημερομηνία δημοσίευσής του και πάντως σε καμία περίπτωση μετά τις 31.12.2010. Ειδικά για τους Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού η καταληκτική ημερομηνία είναι στις 31.12.2011 και β) να προσδιορίζονται ειδικές κατηγορίες προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, οι οποίες επιτρέπεται να εξαιρούνται από τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, όπως ισχύει, και πάντως σε καμία περίπτωση μετά τις 31.12.2010.

Οι πιο πάνω αποφάσεις εκδίδονται ύστερα από αίτημα της οικείας υπηρεσίας ή του φορέα που υποβάλλεται μέσα σε προθεσμία έξι μηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου.

2. Συμβάσεις μίσθωσης έργου οι οποίες λήγουν ή έληξαν εντός του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2009 και εντός του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2010 παρατείνονται από τη λήξη τους και μέχρι τις 30.4.2010, με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των αναδόχων με σύμβαση μίσθωσης έργου είναι μεγαλύτερος του πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού αριθμού του υπηρετούντος πάσης φύσεως προσωπικού (συμπεριλαμβανομένων των συμβασιούχων μίσθωσης έργου) του οικείου φορέα.

Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής, το κάθε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών νοείται ως διακριτός φορέας.

Άρθρο 15

Καταργούμενες διατάξεις

Από την έναρξη ισχύος αυτού του νόμου καταργείται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος ή ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα που αποτελούν αντικείμενο αυτού.

Άρθρο 16

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις του.

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2009

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Γ. Παπακωνσταντίνου

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ

ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ι. Ραγκούσης

ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Γ. Α. Παπανδρέου

ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Ευάγ. Βενιζέλος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ,

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Λ. Κατσέλη

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ,

ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Κ. Μπιρμπίλη

ΠΑΙΔΕΙΑΣ,                           

ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ                                

ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Αν. Διαμαντοπούλου

ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ                                

Δ. Ρέππας

ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ

ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Αν. Λοβέρδος

ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ

 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Μ. Ξενογιαννακοπούλου

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Αικ. Μπατζελή

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Χ. Καστανίδης

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Μ. Χρυσοχοΐδης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Π. Γερουλάνος

Αριθμ. 184 /13 / 2009

ΕΚΘΕΣΗ

Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

(άρθρο 75 παρ. 1 του Συντάγματος)

στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα»

Με τις διατάξεις του υπόψη νομοσχεδίου: α) τροποποιούνται – συμπληρώνονται οι διατάξεις του ν. 2190/1994, με τις οποίες ρυθμίζονται διάφορα θέματα σχετικά με τη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων σε φορείς του δημόσιου τομέα, β) επανακαθορίζονται θέματα, που αναφέρονται στη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου, γ) ρυθμίζονται, εκ νέου, θέματα σχετικά με το διορισμό διακριθέντων αθλητών κ.λπ.. Ειδικότερα:

1. Επανακαθορίζεται – επεκτείνεται και σε άλλους φορείς και κατηγορίες προσωπικού (πάσης φύσεως επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (Ε.Ν.Α.Ε.), δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί του άρθρου 1 του ν. 3429/2005, προσωπικό της Βουλής των Ελλήνων, μόνιμο προσωπικό της Προεδρίας της Δημοκρατίας και των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών, πλην των υπαλλήλων συγκεκριμένων κλάδων και του επιτοπίως προσλαμβανόμενου προσωπικού της εξωτερικής υπηρεσίας του κ.λπ.), το πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του ανωτέρω νόμου, που αναφέρονται στον τρόπο επιλογής του προσωπικού των φορέων του δημόσιου τομέα, καταργουμένης κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, που ρυθμίζει διαφορετικά τη διαδικασία πρόσληψης του πάσης φύσεως προσωπικού στους προαναφερόμενους φορείς. (άρθρα 1 και 15)

2.α. Οι προκηρύξεις για την πλήρωση θέσεων μόνιμου ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στις υπηρεσίες, που υπάγονται στο σύστημα προσλήψεων των κεφαλαίων Α΄, Β΄ και Γ΄ του ν. 2190/1994, καθώς και προκηρύξεις για θέσεις για τις οποίες απαιτούνται πρόσθετα προσόντα εκδίδονται από το ΑΣΕΠ και επιτρέπεται να εκδίδονται ανά Περιφέρεια, Νομαρχία, Δήμο, φορέα, κατηγορία, κλάδο ή ειδικότητα.

β. i ) Η ένσταση για την επιλογή του μη πολιτικού προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, των Δόκιμων Πυροσβεστών Γενικών Υπηρεσιών και των Ειδικών Φρουρών της ΕΛ.ΑΣ. ασκείται εφεξής ενώπιον του ΑΣΕΠ.

ii ) Ένσταση ενώπιον του ΑΣΕΠ ασκείται, επίσης, για την επιλογή του ειδικού ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας. (άρθρο 2)

3. Εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, που αφορούν στον τρόπο πρόσληψης: αα) του νοσηλευτικού προσωπικού όλων των κατηγοριών (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ) και των ειδικοτήτων ΤΕ Επισκεπτών Υγείας και ΤΕ Μαιευτικής των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.Κ.Α. (άρθρο 10 του ν. 3754/2009), ββ) των ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων, καθώς και των αποφοίτων όλων των Σχολών Επαγγελμάτων Υγείας, Πανεπιστημίων, Τ.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ε. των ειδικοτήτων νοσηλευτών, τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων, κοινωνικών λειτουργών, φυσικοθεραπευτών, φαρμακοποιών, ψυχολόγων και βιολόγων, που πάσχουν από τις συγκεκριμένες ασθένειες (άρθρο 29, ν. 3599/2007) και γγ) του επικουρικού προσωπικού των νοσοκομείων (άρθρο 10, ν. 3329/2005), δδ) προσωπικού ειδικών κατηγοριών (ν. 2643/1998), εε) τροφίμων βρεφοκομείων και ορφανοτροφείων (άρθρο 10, ν. 3491/2006), στστ) συγγενών προσωπικού που αποβιώνει ή καθίσταται ανάπηρο κατά την εκτέλεση του καθήκοντος ( άρθρο 10, ν. 1911/1990, άρθρο 14, παρ. 20, ν. 2266/1994, άρθρο 5, ν. 3624/2007 και 5, παρ. 3, ν. 2452/1996). (άρθρο 3)

4. Καταργούνται οι διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες προσαυξάνεται, κατά 50%, η μοριοδότηση των υποψηφίων για διορισμό, λόγω εμπειρίας, που αποκτήθηκε σε καθήκοντα της ίδιας ή παρεμφερούς ειδικότητας με αυτήν της προκηρυσσόμενης θέσης και διανύθηκε σε υπηρεσίες του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. α΄και β΄ βαθμού, σε Ν.Π.Ι.Δ. του δημόσιου τομέα κ.λπ., εφόσον ο χρόνος αυτός είναι, αθροιστικά, ίσος ή μεγαλύτερος των είκοσι τεσσάρων (24) μηνών. (άρθρο 4)

5.α. Καταργούνται, επίσης, οι γενικές και ειδικές διατάξεις, οι οποίες προβλέπουν τη διενέργεια της συνέντευξης, ως κριτήριο για την επιλογή ή πρόσληψη προσωπικού, με σειρά προτεραιότητας.

β. Από την προαναφερόμενη ρύθμιση εξαιρούνται οι περιπτώσεις επιλογής Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού ( άρθρου 103 παρ. 3 του Συντάγματος) ή αντίστοιχου προσωπικού των Ν.Π.Ι.Δ. του άρθρου 14 παρ. 1 του ν. 2190/1994.

γ. i ) Επιτρέπεται, επίσης, η διενέργεια συνέντευξης προκειμένου περί πλήρωσης θέσεων προσωπικού, που έχουν σχέση με την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και μόνο εφόσον έχει προηγηθεί σχετική απόφαση του ΑΣΕΠ.

ii ) Καθορίζεται η διαδικασία διενέργειας της συνέντευξης και προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι αυτή διεξάγεται ενώπιον τριμελούς Επιτροπής, η οποία κρίνει αιτιολογημένα την καταλληλότητα των υποψηφίων για την άσκηση των καθηκόντων της συγκεκριμένης θέσης. (άρθρο 5)

6.α. Τροποποιούνται οι διατάξεις σχετικά με την προσαύξηση της βαθμολογίας του γραπτού διαγωνισμού για τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων στους σχετικούς πίνακες κατάταξης. Ειδικότερα, η βαθμολογία προσαυξάνεται κατά τέσσερις (4) μονάδες (αντί 3,5 που ισχύει σήμερα), λόγω εμπειρίας πέντε (5) τουλάχιστον ετών. Παράλληλα, καταργείται η προσαύξηση της βαθμολογίας, λόγω εμπειρίας περισσότερων ετών.

β. Ρυθμίζονται εκ νέου θέματα που αναφέρονται στην επιλογή προσωπικού για πλήρωση θέσεων βάσει προτεραιότητας. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

i ) Επανακαθορίζεται ο συντελεστής βαρύτητας του κριτηρίου του τίτλου σπουδών των υποψηφίων (110 αντί 100, που ισχύει σήμερα).

ii ) Καταργείται, η μοριοδότηση για τις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, (εβδομήντα (70) μονάδες) του πιστοποιητικού επιτυχούς παρακολούθησης προγραμμάτων ή σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης του Ο.Α.Ε.Δ., σε αντικείμενο συναφές με εκείνο της θέσης.

iii )αα) Αυξάνεται η μοριοδότηση για την κατοχή διδακτορικού διπλώματος και μεταπτυχιακού τίτλου ετήσιας, τουλάχιστον, φοίτησης.

ββ) Εφεξής η κατοχή δεύτερου μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου σπουδών, μοριοδοτείται επιπλέον, κατά 30%, των μορίων που προβλέπονται για τον αντίστοιχο πρώτο τίτλο (αντί αθροιστικής βαθμολογίας, που ισχύει σήμερα).

iv ) Επανακαθορίζεται ο συντελεστής βαρύτητας της εμπειρίας στο αντικείμενο της θέσης, που ορίζεται, εφεξής, σε επτά (7) μονάδες ανά μήνα και για συνολική εμπειρία μέχρι εξήντα (60) μήνες (αντί 5-9 μονάδες, ανά μήνα, κλιμακωτά, για τον ίδιο χρόνο εμπειρίας, που προβλέπεται σήμερα). (άρθρο 6)

7.α. i ) Αυξάνεται, από 35% σε 50%, το ποσοστό των προκηρυσσόμενων, ανά φορέα, κλάδο ή ειδικότητα, θέσεων, για τις οποίες η εμπειρία δεν λαμβάνεται υπόψη ως βαθμολογούμενο κριτήριο, εν όψει κατάταξης των υποψηφίων για διορισμό με σειρά προτεραιότητας.

ii ) Από την προαναφερόμενη ρύθμιση εξαιρούνται εφεξής και οι περιπτώσεις που από ειδική διάταξη προβλέπεται η εμπειρία ως προϋπόθεση διορισμού ή πρόσληψης.

β. i )αα) Επιμηκύνεται, στα δέκα (10) έτη (από τρία (3), που ισχύει σήμερα), η διάρκεια ισχύος του βαθμού της ειδικής γραπτής εξέτασης, που ενδεχομένως διενεργείται στο πλαίσιο της αξιολόγησης των υποψηφίων οι οποίοι συμμετέχουν στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας.

ββ) Σε περίπτωση που υποψήφιος συμμετέχει σε δύο ή περισσότερες εξετάσεις, λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός της τελευταίας εξέτασης.

ii ) Η διαδικασία της ειδικής γραπτής εξέτασης διενεργείται, εφεξής, μία τουλάχιστον, φορά, ανά διετία.

iii ) Δικαίωμα συμμετοχής στην εν λόγω εξέταση έχουν όλοι όσοι κατέχουν βασικό τίτλο σπουδών, τουλάχιστον, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

iv ) Η κλίμακα βαθμολογίας της εξέτασης αυτής είναι από μηδέν (0) έως εκατό (100).

v ) Οι προαναφερόμενες ρυθμίσεις ισχύουν και για τους υποψήφιους, που συμμετείχαν σε τεστ δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ και δεν έχει παρέλθει τριετία από τη διενέργειά του. (άρθρα 7 και 8)

8. Τροποποιείται το νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει θέματα σχετικά με τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την κάλυψη παροδικών αναγκών και ορίζονται, ειδικότερα, τα εξής:

α. Εντάσσεται και το προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών του Δημοσίου και των λοιπών φορέων του δημόσιου τομέα (άρθρο 14 παρ. 1 του ν. 2190/1994) στις εξαιρέσεις, όσον αφορά στη διάρκεια της σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου για περιοδική απασχόληση, η οποία, εφεξής, μπορεί να είναι ίση με την αντίστοιχη σχολική περίοδο, σύμφωνα με το πρόγραμμα του οικείου βρεφονηπιακού σταθμού, αποκλειομένης σε κάθε περίπτωση της αναγνώρισης της εν λόγω σύμβασης ως αορίστου χρόνου.

β. i ) Επανακαθορίζεται η μοριοδότηση, βάσει της οποίας διαμορφώνεται η σειρά κατάταξης των υποψηφίων, που έχουν το κριτήριο της εντοπιότητας όσον αφορά ειδικότερα στα επί μέρους κριτήρια του χρόνου ανεργίας, του βαθμού του βασικού τίτλου σπουδών, της ηλικίας και της εμπειρίας.

ii ) Θεσπίζεται η μοριοδότηση των υποψηφίων, που προέρχονται από μονογονεϊκές οικογένειες και προβλέπεται ότι τις προβλεπόμενες μονάδες – μόρια μπορεί να λαμβάνει μόνο ένα μέλος της ίδιας οικογένειας, κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος στον ίδιο φορέα.

iii ) Καταργούνται το κριτήριο της ηλικίας και η ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι μονάδες της εμπειρίας προσμετρώνται μόνο στην περίπτωση, κατά την οποία αυτή ορίζεται, ως προσόν, από την οικεία ανακοίνωση απασχόλησης.

γ. Παρέχεται η εξουσιοδότηση για την εξειδίκευση, με κοινή υπουργική απόφαση, των εποχικών αναγκών, ανά υπηρεσία ή φορέα και τον προσδιορισμό του αριθμού του προσωπικού, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που απαιτείται για την κάλυψή τους.

δ. Εφεξής, η πρόσληψη προσωπικού με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στις περιπτώσεις άμεσης ανάγκης λήψης προληπτικών ή κατασταλτικών μέτρων, λόγω σοβαρής απειλής της δημόσιας υγείας, περιορίζεται μόνο στις κατηγορίες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. (άρθρο 9)

9. Τροποποιούνται – συμπληρώνονται οι διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 2527/1997, που ρυθμίζουν θέματα σχετικά με τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου. Ειδικότερα:

α. Προσδιορίζονται οι περιπτώσεις για τις οποίες δεν επιτρέπεται η σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου.

β. Επεκτείνεται η εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 21 του ν. 2190/1994 και στην επιλογή των προσώπων, που θα εκτελέσουν το συγκεκριμένο έργο, με αντίστοιχη σύμβαση.

γ. Προσδιορίζεται το προσωπικό, το οποίο εξαιρείται από τις προαναφερόμενες ρυθμίσεις (ιατροί, οδοντίατροι, ελεγκτές ιατροί, θεραπευτές ιατροί των ασφαλιστικών ταμείων, καλλιτέχνες κ.λπ.).

δ. Ορίζεται το ΑΣΕΠ ως το αρμόδιο, εφεξής, όργανο, για την έκδοση της προβλεπόμενης για τη σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου βεβαίωσης περί του ότι πρόκειται για γνήσια σύμβαση μίσθωσης έργου, που δεν υποκρύπτει εξαρτημένη εργασία και δεν καλύπτονται με αυτήν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (αντί της νομικής υπηρεσίας ή του νομικού συμβούλου της οικείας υπηρεσίας ή νομικού προσώπου του δημόσιου τομέα, που ισχύει σήμερα). (άρθρο 10)

10. Ρυθμίζονται, εκ νέου, τα θέματα, που αναφέρονται στο διορισμό διακριθέντων αθλητών. Ειδικότερα, προβλέπονται τα ακόλουθα:

α. i ) Εφεξής (από 1.1.2010) διορίζονται, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, μόνον οι αθλητές εκείνοι που επιτυγχάνουν εξαιρετική αγωνιστική διάκριση, υπό την οριζόμενη έννοια, σε ατομικά ή ομαδικά αθλήματα.

ii ) Εξαιρούνται οι επαγγελματίες αθλητές, που επιτυγχάνουν σχετικές διακρίσεις.

iii ) Απαραίτητη προϋπόθεση για το διορισμό των αθλητών ορίζεται η διακοπή της αγωνιστικής δραστηριότητάς τους.

β. Επιτρέπεται στους αθλητές με αναπηρία, που επιτυγχάνουν τις οριζόμενες επιδόσεις, να διορίζονται σε προσωποπαγείς θέσεις που συνιστώνται και σε άλλους, πλην των αναφερομένων στην παρ. 9 του άρθρου 34 του ν. 2725/1999, όπως ισχύει, φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

γ. i ) Δεν διορίζεται, σύμφωνα με τις προαναφερόμενες ρυθμίσεις, αθλητής που τιμωρήθηκε ποινικά ή πειθαρχικά για παράβαση ντόπινγκ.

ii ) Σε περίπτωση, που διαπιστωθεί μετά το διορισμό του αθλητή η εν λόγω παράβαση, ανακαλείται ο διορισμός.

δ. Οι φορείς διορισμού των αθλητών, οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ο χρόνος υποβολής τους, η διαδικασία και κάθε σχετική λεπτομέρεια, καθορίζονται με κ.υ.α..

ε. Εισάγεται μεταβατική ρύθμιση για το διορισμό των διακριθέντων / διακρινομένων, μέχρι την 31.12.2009, αθλητών. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι ο διορισμός των εν λόγω αθλητών μπορεί να γίνει οποτεδήποτε, χωρίς τον προβλεπόμενο χρονικό περιορισμό (άρθρο 18 παρ. 8, περ. 12α του ν. 3708/2008, όπως ισχύει) και υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις. (άρθρο 11)

11.α. Ανακαλούνται οι προκηρύξεις για την πλήρωση θέσεων, που εκδόθηκαν από τις 4.10.2009 και μέχρι την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νόμου και ματαιώνονται οι σχετικές διαδικασίες.

β. Η πλήρωση των ανωτέρω θέσεων επαναπροκηρύσσεται, εφαρμοζομένων εν προκειμένω των νέων σχετικών ρυθμίσεων. (άρθρο 12)

12.α. Στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης συνιστάται Επιτροπή, με την οριζόμενη συγκρότηση, για τη σύνταξη και αναθεώρηση των διατάξεων περί προσλήψεως του πάσης φύσεως προσωπικού στο Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ., τους Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού και στους λοιπούς φορείς του άρθρου 14 παρ. 1 του ν. 2190/1994.

β. Στη συνιστώμενη επιτροπή ορίζονται, με υπουργική απόφαση, ως εισηγητές μέχρι δέκα (10) δημόσιοι υπάλληλοι ή ιδιώτες.

γ. Με υπουργική απόφαση, ορίζονται, επίσης, τα μέλη της Επιτροπής και της Γραμματείας της και ρυθμίζονται τα θέματα λειτουργίας της. (άρθρο 13)

13. Εισάγονται μεταβατικές διατάξεις για την εφαρμογή του υπό ψήφιση νόμου, με τις οποίες:

α. Παρέχεται η δυνατότητα όπως, με υπουργικές αποφάσεις:

i ) Ορίζεται, μεταγενέστερη, ημερομηνία έναρξης ισχύος της ρύθμισης του άρθρου 10 παρ.1 και πάντως σε καμιά περίπτωση μετά τις 31.12.2010 ή προκειμένω περί Ο.Τ.Α. τις 31.12.2011.

ii ) Προσδιορίζονται ειδικές κατηγορίες προσωπικού, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, οι οποίες επιτρέπεται να εξαιρούνται, μέχρι τις 31.12.2010, από τις ισχύουσες σχετικές διατάξεις (άρθρο 21, ν. 2190/1994, όπως ισχύει).

β. Επιτρέπεται, η παράταση, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου και μέχρι τις 30 Απριλίου 2010, των συμβάσεων μίσθωσης έργου, που έληξαν ή λήγουν εντός του Νοεμβρίου και μέχρι 28.2.2010, υπό την οριζόμενη προϋπόθεση. (άρθρο 14)

Από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλούνται τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα:

Α. Επί του Κρατικού Προϋπολογισμού

1. Δαπάνη από την υπαγωγή στο σύστημα επιλογής προσωπικού των Κεφαλαίων Α΄, Β΄ και Γ΄ του ν. 2190/1994 και άλλων φορέων του δημοσίου τομέα. (άρθρο 1)

Αντίστοιχα, αποτρέπονται δαπάνες για διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού των οικείων φορέων.

2. Εφάπαξ δαπάνη από την καταβολή αποζημίωσης στα μέλη της συνιστώμενης Επιτροπής Κατάρτισης Κώδικα Προσλήψεων Προσωπικού ( άρθρο 13 παρ. 1). Η εν λόγω δαπάνη, η οποία εξαρτάται από την έκδοση σχετικής κ.υ.α., εκτιμάται στο ποσό των 42.600 ευρώ.

3. Αύξηση των δημοσίων εσόδων, από την είσπραξη του προβλεπόμενου παραβόλου, που καταβάλλουν:

i ) Οι υποψήφιοι, για τη συμμετοχή τους σε διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού, που διενεργούνται από το ΑΣΕΠ, λόγω της υπαγωγής στο σύστημα επιλογής προσωπικού των Κεφαλαίων Α΄, Β΄ και Γ΄ του ν. 2190/1994 και άλλων φορέων του δημόσιου τομέα. (άρθρο 1 παρ. 1)

ii ) Το μη πολιτικό προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, οι Δόκιμοι Πυροσβέστες Γενικών Υπηρεσιών και οι Ειδικοί Φρουροί της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και οι συμμετέχοντες σε διαδικασίες επιλογής αναδόχων συμβάσεων μίσθωσης έργου και το ειδικό ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, κατά την υποβολή ενστάσεων για τη μη επιλογή τους (άρθρα 2 παρ. 2 και 3 και 10 παρ.1)

4. Εξοικονόμηση δαπάνης από την:

i ) Διεξαγωγή, από το ΑΣΕΠ, ανά διετία (αντί κατ’ έτος, που διεξάγεται σήμερα), της ειδικής γραπτής δοκιμασίας (τεστ δεξιοτήτων), με την οποία μπορεί να συμπληρώνεται η αξιολόγηση των υποψηφίων για διορισμό βάσει προτεραιότητας.

ii ) Παράταση ισχύος του βαθμού της εν λόγω γραπτής εξέτασης κατά επτά (7) έτη. (άρθρο 8, παρ.1)

5. Ενδεχόμενη αποτροπή δαπάνης από τον περιορισμό των προσλήψεων στις περιπτώσεις άμεσης ανάγκης λήψης μέτρων λόγω σοβαρής απειλής της δημόσιας υγείας μόνο στις κατηγορίες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. (άρθρο 9 παρ. 9)

Β. Επί του Κρατικού Προϋπολογισμού και επί του προϋπολογισμού των λοιπών φορέων του δημόσιου τομέα

1. Δαπάνη από τη δημοσίευση ανακοινώσεων για την επιλογή αναδόχων συμβάσεων μίσθωσης έργου. (άρθρο 10 παρ.1)

2. Ενδεχόμενη δαπάνη από τυχόν:

i ) Σύσταση προσωποπαγών θέσεων και σε λοιπούς, πλην των αναφερομένων στην παρ. 9 του άρθρου 34 του ν. 2725/1999, όπως ισχύει, φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για διορισμό αθλητών με αναπηρία, που επιτυγχάνουν τις οριζόμενες επιδόσεις. (άρθρο 11 παρ.1)

ii ) Παράταση (ίση με τον υπολειπόμενο χρόνο λήξης της αντίστοιχης σχολικής περιόδου) της διάρκειας των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του προσωπικού, που υπηρετεί στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δημοσίου και των λοιπών φορέων του δημόσιου τομέα (άρθρο 14 παρ.1 του ν. 2190/1994). (άρθρο 9 παρ.1)

iii ) Παράταση, έως 30/4/2010, της διάρκειας των συμβάσεων μίσθωσης έργου, που λήγουν μέχρι και το Φεβρουάριο 2010. (άρθρο 14 παρ. 2)

Η ανωτέρω δαπάνη εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (αριθμός συνιστώμενων θέσεων, αριθμός και διάρκεια συμβάσεων κ.λπ.).

3. Αποτροπή δαπάνης από:

i ) Τον περιορισμό των περιπτώσεων πρόσληψης προσωπικού με σειρά προτεραιότητας, κατά τις οποίες διενεργείται συνέντευξη των υποψηφίων. (άρθρο 5)

ii ) Την έκδοση, από το ΑΣΕΠ, των προκηρύξεων για την πλήρωση θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση ι.δ.α.χ., καθώς και από την έκδοσή τους ομαδικά ανά περιφέρεια, νομαρχία, δήμο, φορέα, κατηγορία, κλάδο ή ειδικότητα. (άρθρο 2 παρ. 1)

4. Ενδεχόμενη αποτροπή δαπάνης από τον:

i ) Περιορισμό των περιπτώσεων διορισμού διακρινομένων αθλητών, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων. (άρθρο 11 παρ.1)

ii ) Προσδιορισμό, με κ.υ.α., του αριθμού του προσωπικού, που προσλαμβάνεται, με σχέση ι.δ.ο.χ., για την κάλυψη εποχικών αναγκών. (άρθρο 9 παρ. 8)

iii ) Περιορισμό των περιπτώσεων σύναψης συμβάσεων μίσθωσης έργου. (άρθρο 10 παρ.1)

Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2009

O Γενικός Διευθυντής

Βασίλειος Λέτσιος

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

(άρθρο 75 παρ. 3 του Συντάγματος)

στο σχέδιο νόμου «Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα»

Από τις διατάξεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου προκαλούνται οι ακόλουθες δαπάνες:

Α. Επί του Κρατικού Προϋπολογισμού

1. Δαπάνη από την υπαγωγή στο σύστημα επιλογής προσωπικού των Κεφαλαίων Α΄, Β΄ και Γ΄ του ν. 2190/1994 και άλλων φορέων του δημόσιου τομέα. (άρθρο 1) Η ανωτέρω δαπάνη θα καλυφθεί από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Ε.Φ. 07620). 2. Εφάπαξ δαπάνη από την καταβολή αποζημίωσης στα μέλη της συνιστώμενης Επιτροπής Κατάρτισης Κώδικα Προσλήψεων Προσωπικού (άρθρο 13 παρ. 1). Η εν λόγω δαπάνη, η οποία εξαρτάται από την έκδοση σχετικής κ.υ.α., εκτιμάται στο ποσό των 42.600 ευρώ και θα αντιμετωπισθεί από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Ε.Φ. 07-150 ΚΑΕ 0515). Β. Επί του Κρατικού Προϋπολογισμού και επί του προϋπολογισμού των λοιπών φορέων του δημόσιου τομέα 1. Δαπάνη από τη δημοσίευση ανακοινώσεων για την επιλογή αναδόχων συμβάσεων μίσθωσης έργου. (άρθρο 10 παρ. 1)

2. Ενδεχόμενη δαπάνη από τυχόν:

i ) Σύσταση προσωποπαγών θέσεων και σε λοιπούς, πλην των αναφερομένων στην παρ. 9 του άρθρου 34 του ν. 2725/1999, όπως ισχύει, φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για διορισμό αθλητών με αναπηρία, που επιτυγχάνουν τις οριζόμενες επιδόσεις. (άρθρο 14 παρ. 1)

ii ) Παράταση (ίση με τον υπολειπόμενο χρόνο λήξης της αντίστοιχης σχολικής περιόδου) της διάρκειας των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του προσωπικού, που υπηρετεί στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δημοσίου και των λοιπών φορέων του δημόσιου τομέα (άρθρο 14 παρ. 1 του ν. 2190/1994). (άρθρο 9, παρ.1)

iii ) Παράταση, έως 30.4.2010, της διάρκειας των συμβάσεων μίσθωσης έργου, που λήγουν μέχρι και το Φεβρουάριο 2010. (άρθρο 14, παρ. 2)

Οι ανωτέρω δαπάνες εξαρτώνται από πραγματικά γεγονότα (αριθμός συνιστώμενων θέσεων, αριθμός και διάρκεια συμβάσεων κ.λπ.) και εφόσον πραγματοποιούνται θα καλύπτονται από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού των οικείων Υπουργείων ή /και φορέων.

Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2009

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ

ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ι. Ραγκούσης Γ. Παπακωνσταντίνου

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671