ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΥΠΟΔΟΜΩΝ - ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Υπ. Υποδομών Αρ. Πρωτ. οικ.15911/1646/24.03.2011

Ερμηνευτική Εγκύκλιος του Άρθρου 11 του ν.3897/10 (ΦΕΚ 208/Α΄/10-12-2010)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                     ΑΘΗΝΑ 24 Μαρτίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ                 ΑΡ. ΠΡΩΤ. Οικ. 15911/1646

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

ΤΜΗΜΑΓ

TAX. Δ/ΝΣΗ : Αναστάσεως 2 & Τσιγάντε

Τ.Κ. : 10191 ΠΑΠΑΓΟΥ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : Α. Σκυλλάκος

ΤΗΛΕΦΩΝΟ : 210-6508453

FAX : 210-6508425

ΘΕΜΑ: Ερμηνευτική Εγκύκλιος του Άρθρου 11 του ν.3897/10 (ΦΕΚ 208/Α΄/10-12-2010)

Στο ΦΕΚ Α ' 208 δημοσιεύθηκε ο ν.3897 με τίτλο « Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας και Γενικής Διεύθυνσης Οδικής Ασφάλειας, εποπτεία και βελτίωση του θεσμού του τεχνικού ελέγχου οχημάτων για την προαγωγή της Οδικής Ασφάλειας και την προστασία του περιβάλλοντος, κύρωση Σύμβασης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ο.Α.Σ.Θ. και άλλες διατάξεις».

Η παρούσα Εγκύκλιος αναφέρεται στην παροχή οδηγιών, ερμηνειών και κατευθύνσεων, αναφορικά με τις διατάξεις που περιέχονται στο άρθρ. 11 του εν λόγω νόμου (ανά παράγραφο και εδάφιο κάθε παραγράφου), που έχει ως τίτλο: «Εναρμόνιση διατάξεων και άρση περιορισμών ελευθερίας ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίων καυσίμων», ως εξής:

ΑΡΘΡΟ 11

Παράγραφος 1

Ίδρυση και Λειτουργία πρατηρίων υγρών καυσίμων

Εδάφιο 1

Απαγορευτική προϋπόθεση εγκατάστασης πρατηρίων υγρών καυσίμων σε απόσταση 80 μ. από εκκλησίες, νοσοκομεία, εκπαιδευτήρια καταστήματα και χώρους συνάθροισης κοινού

Η διάταξη του νόμου αυτού δεν αναφέρεται στα υπάρχοντα πρατήρια υγρών καυσίμων, ούτε τους υπάρχοντες σταθμούς αυτοκινήτων που διαθέτουν και αντλίες καυσίμων αλλά σε αυτά που πρόκειται να ιδρυθούν μετά την εφαρμογή του νόμου. Επίσης διευκρινίζεται ότι η ρύθμιση αυτή δεν αναφέρεται στα μικτά πρατήρια υγραερίου (που καλύπτονται από το ΠΔ 595/84, όπως ισχύει), τόσο στα υπάρχοντα όσο και στα εφεξής ιδρυόμενα.

Αναφορικά με τα «εφεξής ιδρυόμενα» δηλ. τα πρατήρια εκείνα των υγρών καυσίμων (ΠΔ 118/06) και τους σταθμούς αυτοκινήτων με αντλίες (του ΠΔ 455/76, όπως ισχύει), που μέχρι την 10.12.2010 δεν είχαν τύχει αδείας ιδρύσεως ισχύουν τα εξής:

- όσοι φάκελοι για χορήγηση άδειας ίδρυσης πρατηρίου υγρών καυσίμων είχαν κατατεθεί μέχρι την 10.12.2010 και επίσης είχε ήδη, μέχρι την ημερομηνία αυτή, διενεργηθεί σχετική αυτοψία από την έκθεση της οποίας συνάγεται η καταλληλότητα του οικοπέδου ή γηπέδου που αυτό θα εγκατασταθεί, εξετάζονται σύμφωνα με τις προγενέστερες διατάξεις, όπως προκύπτει με αναλογική εφαρμογή της διατάξεως της παρ. 4 του άρθρου 10 του ν.3897/10.

- όσοι φάκελοι όμως κατατέθηκαν από την 10.12.2010 και μετά ελέγχονται σύμφωνα με τις νέες διατάξεις.

Σε σχέση με τα αναφερόμενα στην ερμηνευτική εγκύκλιο του ν.2465/1997, παρέχονται ορισμένες διευκρινήσεις:

- εκκλησίες: εξετάζονται μόνο οι ενοριακοί ναοί, όχι παρεκκλήσια, εξωκλήσια, ναοί νεκροταφείων, ναοί σε ιδιωτικά ακίνητα κ.λ.π.

- απαγορεύεται πλέον η γειτνίαση (εννοείται πάντοτε σε απόσταση μικρότερη των 80 μ.) από όλα τα κτίρια υγείας και πρόνοιας, όπως αυτά ταξινομούνται από το άρθρο 3 παράγραφος Ε του Κτιριοδομικού Κανονισμού (ΦΕΚ Δ' 59/03.02.1989), που επί λέξει αναφέρει:

Ε. ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ:

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όσα κτίρια ή τμήματα κτιρίων χρησιμοποιούνται για ιατρική πρόληψη, διάγνωση ή και θεραπεία, για περίθαλψη ατόμων ηλικιωμένων ή ασθενών ή μειωμένης πνευματικής ή σωματικής ικανότητας, για ύπνο και σωματική υγιεινή βρεφών και παιδιών ηλικίας μικρότερης των έξι ετών. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και:

Τα νοσοκομεία , οι κλινικές, τα αγροτικά ιατρεία, οι υγειονομικοί σταθμοί, τα κέντρα υγείας, τα ψυχιατρεία, τα ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα ιδρύματα χρονίως πασχόντων, οι οίκοι ευγηρίας, τα βρεφοκομεία, βρεφικοί σταθμοί, παιδικοί σταθμοί, τα οικοτροφεία παιδιών ηλικίας μικρότερης των έξι ετών, τα ιατρεία.

- επίσης, με την εν τω μεταξύ διαμορφωθείσα νομολογία, μετά από Γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ που έγιναν αποδεκτές από τους κατά καιρούς Υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών, ως απαγορευτικές γειτνιάσεις (εννοείται πάντοτε σε απόσταση μικρότερη των 80 μ.) θεωρούνται πλέον και τα φροντιστήρια, τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.).

- αναφορικά με τα «γραφεία, καταστήματα και χώρους συνάθροισης κοινού» διευκρινίζεται ότι σε ένα κτίριο με πολλά επιμέρους γραφεία ή καταστήματα, έκαστο γραφείο ή κατάστημα κ.ά. εξετάζεται μεμονωμένα δηλ. ερευνάται αν ένα έκαστο εξ αυτών έχει χωρητικότητα άνω των 50 ατόμων και δεν αθροίζονται οι επιμέρους χωρητικότητες. Συνεπώς ένα πολυώροφο κτίριο που έχει στο ισόγειο εμπορικό κατάστημα, και στους ορόφους πολλούς μεμονωμένους χώρους με χρήση γραφείων δεν θεωρείται απαγορευτική απόσταση, αν έστω και ένα από αυτά δεν έχει χωρητικότητα άνω των 50 ατόμων.

Σημαντικό είναι να τονισθεί ότι όλες οι παραπάνω απαγορεύσεις ίδρυσης νέου πρατηρίου υγρών καυσίμων ή σταθμών αυτοκινήτων με αντλίες δεν λαμβάνονται υπόψη αν ο ενδιαφερόμενος για την ίδρυση είτε μόνος του είτε με τη συνδρομή της Υπηρεσίας προσκομίσει στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι οι εγκαταστάσεις εκείνες, οι οποίες πιθανόν δημιουργούν κώλυμα για την ίδρυση του νέου πρατηρίου υγρών καυσίμων ή σταθμών αυτοκινήτων με αντλίες, δεν είναι νόμιμες (δηλ. το κτίριο στο οποίο στεγάζονται είναι αυθαίρετο ή η σημερινή χρήση του δεν είναι αυτή που προβλέπεται από την οικοδομική του άδεια).

Εδάφιο 2

Μέτρηση χωρητικότητας γραφείων καταστημάτων και χώρων συνάθροισης κοινού

Στο παρόν εδάφιο διευκρινίζεται ο τρόπος μέτρησης της χωρητικότητας, για κάθε μια από τις κτιριακές χρήσεις που αναφέρονται στο 1° εδάφιο της ίδιας παραγράφου, με εξαίρεση εκείνα τα κτίρια που απαγορεύεται σε απόσταση μικρότερη των 80 μέτρων η εγκατάσταση και λειτουργία πρατηρίων υγρών καυσίμων ανεξαρτήτως του θεωρητικού πληθυσμού τους. Επίσης, αν μία από τις παραπάνω κτιριακές εγκαταστάσεις έχει ανεγερθεί νομίμως, πριν την τελική ισχύ του ΠΔ 71/88 και η άδεια οικοδομής του αναγράφει την ίδια χρήση με αυτή που λειτουργεί, θα υπολογίζεται ο θεωρητικός πληθυσμός του σαν να εκδιδόταν η οικοδομική άδεια μετά την 17-12-1989, ημερομηνία ισχύος του Π.Δ. 71/88, σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού.

Εδάφιο 3

Τήρηση της απόστασης των 80μ και για τις λοιπές εγκαταστάσεις

1. Για τη πρώτη πρόταση του εδαφίου 3 της παρ. 1 του εν θέματι άρθρου διακρίνονται οι εξής περιπτώσεις:

α) Οικόπεδα είτε κτιριακές εγκαταστάσεις του 1ου εδαφίου (εκκλησίες, νοσοκομεία, κλινικές, άσυλα ανιάτων γηροκομεία, οίκοι ευγηρίας, και γενικότερα κτιρίων υγείας και πρόνοιας, εκπαιδευτήρια, κτίρια ξενοδοχείων, γραφείων και καταστημάτων και χώροι συνάθροισης κοινού) με θεσμοθετημένες χρήσεις γης, δεν υπάγονται, σε καμία περίπτωση, στους περιορισμούς του παρόντος (3ου) και του 1ου εδαφίου για τη τήρηση της απόστασης των 80μ από πρατήρια.

β) Πρατήριο το οποίο υποβάλλει αίτηση άδειας ίδρυσης μετά την 10.12.2010, ενώ η άλλη εγκατάσταση (π.χ. καφετέρια 70 ατόμων) υπάρχει και λειτουργεί νόμιμα, δεν μπορεί να ιδρυθεί.

2. Η δεύτερη πρόταση του 3ου εδαφίου προβλέπει ότι ειδικά για τα πρατήρια που τυχόν ιδρύονται σε οικόπεδο ή γήπεδο υπάρχουσας υπεραγοράς θα πρέπει:

α) αν ευρίσκεται εντός οικισμού ή εντός σχεδίου, για το πρατήριο της υπεραγοράς θα διαμορφώνεται ανεξάρτητη κυκλοφοριακή σύνδεση από αυτή για τους επισκέπτες της υπεραγοράς. Αυτό έχει ως σκοπό να διευκολύνει τη συνολική προσπέλαση στο ενιαίο οικόπεδο και δεν επιβάλλει το διαχωρισμό (π.χ. με περίφραξη) των δύο δραστηριοτήτων, που θα ήταν άλλωστε αντίθετο και προς τις βασικές προβλέψεις του άρθρου 24 του ΠΔ 118/06.

β) αν πρόκειται για γήπεδο χωροθετείται δηλαδή εκτός σχεδίου περιοχή επιβάλλεται να έχει ανεξάρτητη κυκλοφοριακή σύνδεση το πρατήριο της υπεραγοράς από τη κυκλοφοριακή σύνδεση αυτής καθαυτής της υπεραγοράς.

Παράγραφος 2

Προσθήκη και των χρήσεων γραφείων, ξενοδοχείων ως απαγορευτικών προϋποθέσεων για την ίδρυση πρατηρίων κάτω από αυτές.

Σε αυτή την παράγραφο αναφέρεται ότι οι εξαιρέσεις που ίσχυαν στη παράγραφο 1 του άρθρου 4 του ν. 2801/2000 για τα γραφεία και τα ξενοδοχεία δεν υφίστανται πλέον. Συνεπώς οι χρήσεις γραφείων και ξενοδοχείων σε πολυόροφα κτίσματα θεωρούνται ως απαγορευτικές προϋποθέσεις για την ίδρυση πρατηρίου υγρών καυσίμων ή σταθμού αυτοκινήτων εξοπλισμένων με αντλίες καυσίμων στα ισόγεια αυτών.

Παράγραφος 3

Απομάκρυνση υφιστάμενων πρατηρίων εντός 7ετίας

Εδάφιο 1

Πρατήρια κάτωθεν κατοικιών, καταστημάτων, εκπαιδευτηρίων, ξενοδοχείων κ.τ.λ.

Η διάταξη είναι σαφής και αφορά το ασυμβίβαστο των χρήσεων στο ίδιο το κτίριο, στο ισόγειο του οποίου είναι εγκατεστημένο το πρατήριο ή οι αντλίες καυσίμων του σταθμού αυτοκινήτων.

Με τη διάταξη αυτή όσα πρατήρια υγρών καυσίμων στεγάζονται στα ισόγεια πολυορόφων κτισμάτων με χρήσεις αυτές της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 2801/2000, συμπεριλαμβανομένων και των κτιρίων με χρήσεις γραφείων και ξενοδοχείων (σύμφωνα με την ερμηνεία της παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 3897/2010), απομακρύνονται εντός 7ετίας από την ισχύ του ν. 3897/2010.

Εδάφιο 2

Πρατήριο σε απόσταση μικρότερη των 80μ από καταστήματα, χώρους συνάθροισης κοινού άλλες κτιριακές χρήσεις ή αντίστοιχοι χώροι με θεσμοθετημένες χρήσεις γης

Η διάταξη ως έχει ερμηνεύεται ως εξής : αν υφίσταται πρατήριο σε απόσταση μικρότερη των 80 μ, από χρήσεις της παρ. 1 της παρούσης, απομακρύνεται το πρατήριο εντός της επταετίας από την δημοσίευση του παρόντος νόμου.

Παράγραφος 4

Κατάργηση πάσης φύσεως αποστάσεων μεταξύ πρατηρίων καυσίμων

Με τη διάταξη αυτή καταργούνται οι κάθε μορφής (ακτινικές, κατά μήκος της οδού) απαγορευτικές αποστάσεις μεταξύ των πρατηρίων καυσίμων, με εξαίρεση αυτές που λαμβάνονται για την ύπαρξη συνθηκών οδικής ασφάλειας και αποφυγής ατυχημάτων, μεταξύ της οδικής κυκλοφορίας της έμπροσθεν του πρατηρίου οδού και των εξερχομένων από το πρατήριο οχημάτων, σε περιοχές μόνο εκτός σχεδίου (Β.Δ. 465/70 , όπως ισχύει, άρθρο 5 παρ. 1ε) που είναι οι ακόλουθες:

• 200 μ. για τα πρατήρια που ιδρύονται σε Βασικό Εθνικό οδικό δίκτυο

• 150 μ. αντίστοιχα στο Δευτερεύον Εθνικό οδικό δίκτυο

• 100 μ. για το Τριτεύον Εθνικό οδικό δίκτυο και

• 70 μ. για το Επαρχιακό οδικό δίκτυο και παραπλεύρους (S.R.)

Οι αποστάσεις ισχύουν από άλλη εγκεκριμένη εν ισχύ κυκλοφοριακή σύνδεση και μετρώνται μεταξύ των άκρων πέρατος και αρχής της κυκλοφοριακής διαμόρφωσης

των δύο συνδέσεων. Επισημαίνεται ότι, οι αποστάσεις αυτές είναι απαιτητές και μεταξύ μιας ισχύουσας κυκλοφοριακής σύνδεσης εγκατάστασης (π.χ. ξενοδοχείου, νοσοκομείου κ.λ.π.) και της εγκεκριμένης κυκλοφοριακής σύνδεσης ενός υπό ίδρυση πρατηρίου.

Αφού καταργήθηκαν οι ακτινικές απαγορευτικές αποστάσεις των 500 μ., το σε κάθε περίπτωση συνυποβαλλόμενο τοπογραφικό διάγραμμα θα καλύπτει μόνο τη ζώνη των 150 μ. από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του πρατηρίου, όπως ορίζονται στο π.δ.595/1984

Παράγραφος 5

Εγκατάσταση διανομέων πεπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG) σε πρατήρια υγρών καυσίμων

Με τη διάταξη αυτή προβλέπεται η εγκατάσταση διανομέων CNG εντός πρατηρίου υγρών καυσίμων εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις των κείμενων διατάξεων περί πρατηρίων υγρών καυσίμων και πρατηρίων πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG).

Παράγραφος 6

Δικαιούχοι άδειας ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίου υγραερίου και μικτών πρατηρίων

Με αυτή τη διάταξη δίδεται το δικαίωμα και σε πολίτες άλλων κρατών - μελών της Ε.Ε. να είναι εκμεταλλευτές πρατηρίων καυσίμων, έπειτα από την έκδοση του ν. 3844/2011, ο οποίος εναρμονίζει την υπ' αριθμ. 2006/123/ΕΚ Κοινοτική Οδηγία στην εθνική μας νομοθεσία.

Παράγραφος 7

Κατάργηση τριμελούς επιτροπής

Προ της εξ' υπαρχής χορήγηση άδειας ίδρυσης ή της διαδικασίας έγκρισης σχεδιαγραμμάτων για προσθήκη διανομέα LPG σε υπάρχον πρατήριο υγρών καυσίμων και μετατροπή αυτού σε μικτό (ν. 3710/2008, άρθρ. 10 παρ. 2γ) διενεργείται αυτοψία από Διπλωματούχο ή πτυχιούχο μηχανικό από την αδειοδοτούσα οικεία αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, καταργούμενης της αυτοψίας από τριμελή επιτροπή, εντός αποκλειστικού χρονικού διαστήματος μέχρι εξήντα ημερών για τη χορήγηση καταλληλότητας θέσης (ή αντίστοιχα η έγκριση σχεδιαγραμμάτων για μετατροπή του πρατηρίου υγρών καυσίμων σε μικτό πρατήριο). Σημειωτέον ότι κατά τη μετατροπή υπάρχοντος πρατηρίου υγρών καυσίμων σε μικτό δεν απαιτείται καμία άλλη διαδικασία για τον υπάρχοντα κόμβο σύνδεσης (ή την υπάρχουσα απότμηση, για τα εντός σχεδίου ή εντός οικισμών), όπως άλλωστε ορίζει σαφώς η πρώτη πρόταση της παρ. 2γ του άρθρου 10 του ν.3710/08). Στη περίπτωση της προσθήκης διανομέα υγραερίου σε υπάρχον λειτουργούν πρατήριο υγρών καυσίμων υποβάλλονται με μία αίτηση όλα τα απαιτητά στοιχεία και αντί της καταλληλότητας θέσης χορηγείται έγκριση σχεδιαγραμμάτων για μετατροπή του πρατηρίου υγρών καυσίμων σε μικτό (ενδεχομένως και με άλλες επιθυμητές τροποποιήσεις και προσθήκες). Το πρατήριο συνεχίζει να λειτουργεί ως σύνηθες πρατήριο υγρών καυσίμων μέχρις ότου περατώσει τις αναγκαίες εργασίες και υποβάλλει στην Υπηρεσία τα αναγκαία δικαιολογητικά, οπότε με μία Απόφαση ανακαλείται η άδεια λειτουργίας του πρατηρίου υγρών καυσίμων και χορηγείται άδεια λειτουργίας μικτού πρατηρίου, διαρκείας δέκα (10) ετών, η οποία ακολούθως θα ανανεώνεται κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 26 του Π.Δ. 595/84, όπως ισχύει.

Παράγραφος 8

Ισχύς άδειας ίδρυσης μικτού ή αμιγούς πρατηρίου υγραερίου

Η διάταξη αυτή αναφέρεται στη χρονική διάρκεια της άδειας ίδρυσης μικτού ή αμιγούς πρατηρίου υγραερίου, που είναι πλέον 2 έτη, καθώς και στη δυνατότητα παράτασης αυτής για δύο (2) επιπλέον έτη, εφόσον υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση του επιβλέποντα, της ανέγερσης της εγκατάστασης, μηχανικού στην οποία να δηλώνεται ότι, δεν έχουν περατωθεί οι οικοδομικές εργασίες των εγκαταστάσεων του πρατηρίου ή οι εργασίες διαμόρφωσης του προ του πρατηρίου χώρου.

Παράγραφος 9

Βοηθητικές εγκαταστάσεις πρατηρίου υγραερίου (αποθηκών. WC)

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο αυτή για τα πρατήρια του θέματος καταργείται η μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια αποθήκης και ειδικών χώρων υγιεινής.

Παράγραφος 10

Εξωτερικές αποστάσεις πρατηρίου υγραερίου από χώρους εκπαίδευσης άθλησης υπεραγορά τροφίμων, θεάτρων κ.τ.λ.

1. Η διάταξη αυτή επανακαθορίζει την απόσταση του εδαφίου ε' της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του π.δ. 595/1984, όπως ισχύει, μειώνοντας την έως τότε ισχύουσα των εκατό (100) μέτρων σε ογδόντα (80) μέτρα. Συνεπώς, έπειτα από τη παραπάνω αναφερόμενη τροποποίηση, η διάταξη του εδαφίου ε' της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του π.δ. 595/1984, όπως ισχύει, έχει ως εξής: «Από τα σύνορα των οικοπέδων παιδικών σταθμών, σχολείων, κατασκηνώσεων, περιφραγμένων χώρων άθλησης, σωφρονιστικών ιδρυμάτων, νεκροταφείων και υπεραγορών τροφίμων και άλλων ειδών καθώς και από τα όρια των κτιρίων ή κτιριακών εγκαταστάσεων ενοριακών ναών, θεάτρων, κέντρων διασκέδασης, κλειστών γυμναστηρίων, δημοσίων υπηρεσιών, τερματικών σταθμών υπεραστικών λεωφορείων ή τραίνων και αεροδρομίων 80μ.».

2. Σε σχέση με τις αναφερόμενες εγκαταστάσεις παρέχονται οι κάτωθι διευκρινήσεις:

α) Σε περίπτωση αμφιβολίας για το προσδιορισμό της χρήσης ενός κτιρίου, αρμόδια για τη κατάταξή του στη συγγενέστερη κατηγορία είναι η ελέγχουσα Δημόσια Αρχή και συγκεκριμένα η οικεία, γεωγραφικά, Πολεοδομική Υπηρεσία, κατά τη διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας του συγκεκριμένου κτιρίου,

β) Ο καθορισμός χρήσης ενός κτιρίου (είτε πρόκειται για εκκλησία, νοσοκομείο, εκπαιδευτήριο, χώρος συνάθροισης κοινού κ.λπ.), είναι επίσης, αντικείμενο αποκλειστικής αρμοδιότητας της οικείας Πολεοδομικής Αρχής και όχι της οικείας Υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών, η οποία έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίων καυσίμων (και άλλων εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης οχημάτων) και όχι τη κατάταξη χρήσης ενός κτιρίου που βρίσκεται σε απαγορευτική απόσταση από αυτά. Συγκεκριμένα, η κατάταξη ενός κτιρίου (ως χώρος συνάθροισης κοινού, καταστήματος, εκπαιδευτήριο, κ.λπ.), πραγματοποιείται βάσει του ισχύοντα Κτιριοδομικού Κανονισμού και του Κανονισμού Πυροπροστασίας Κτιρίων, όπως αναφέρεται στο Π.Δ. 71/88 και αναγράφεται στη μελέτη Παθητικής Πυροπροστασίας, η υποβολή και έγκριση της οποίας είναι υποχρεωτική στην οικεία γεωγραφικά Πολεοδομική Υπηρεσία μαζί με τα προβλεπόμενα έγγραφα, μελέτες και σχεδιαγράμματα για την έκδοση της αντίστοιχης οικοδομικής άδειας για αυτό.

γ) Στη περίπτωση όμως που, προκύψει αμφισβήτηση για τη θεσμοθετημένη χρήση ενός κτίσματος όπως έχει σημειωθεί στο υποβληθέν τοπογραφικό διάγραμμα του πρατηρίου ή κατά την ημέρα διενέργειας της αυτοψίας, σε απόσταση μικρότερη των 80 μ. από το υπό ίδρυση πρατήριο, η άποψη της Υπηρεσίας μας είναι ότι είναι υποχρέωση της οικείας αδειοδοτούσας Υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών η διερεύνηση αν αυτό αποτελεί απαγορευτική προϋπόθεση για την έγκριση καταλληλότητας θέσης και εν τέλει τη χορήγηση της άδειας ίδρυσης μικτού πρατηρίου. Η ορθή αυτή διερεύνηση είναι η αποστολή σχετικού ερωτήματος προς την οικεία Πολεοδομική Αρχή αναφορικά με τα στοιχεία έκδοσης της οικοδομικής άδειας του υπόψη κτίσματος, που διατηρεί στο αρχείο της.

                Ε.Υ.

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                     ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ                                           ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΑΚΡΑΤΣΑΣ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671