ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΝΟΜΟΙ - NOMOI Π.Δ."
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 28/2010 (ΦΕΚ Α΄ 64/06.05.2010)

Ανακατανομή αρμοδιοτήτων των Υπουργείων και τροποποιήσεις του π.δ. 189/2009

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ          Αρ. Φύλλου 64          6 Μαΐου 2010

___________________________________________________

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 28

Ανακατανομή αρμοδιοτήτων των Υπουργείων και τροποποιήσεις του π.δ. 189/2009

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) Του άρθρου 24 παρ. 4 του ν. 1558/1985 «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα» (Α’ 137).

β) Των π.δ. 185/2009 «Ανασύσταση του Υπουργείου Οικονομικών, συγχώνευση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και μετονομασία του σε «Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας», μετατροπή του Υπουργείου Μακεδονίας − Θράκης σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας −Θράκης και υπαγωγή στο Υπουργείο Εσωτερικών της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας − Θράκης και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής» (Α’ 213) και 189/2009 «Καθορισμός και ανακατανομή αρμοδιοτήτων των Υπουργείων» (Α’ 221).

γ) Της απόφασης του Πρωθυπουργού με αριθμό 2876/07.10.2009 «Αλλαγή τίτλου Υπουργείων» (Β’ 2234).

δ) Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α’ 98).

2. Το γεγονός ότι από την πράξη αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

3. Την 49/2010 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόταση του Πρωθυπουργού,

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Στο άρθρο 2 του π.δ. 189/2009 προστίθεται περίπτ. δ που έχει ως εξής:

«δ) Στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ως Ειδική Υπηρεσία με τον τίτλο Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης και με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με το σύνολο των θέσεων και του προσωπικού του το Τμήμα Οικονομίας και Ανάπτυξης της Διεύθυνσης Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας − Θράκης. Στην Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης μεταφέρονται και οι αρμοδιότητες του Τμήματος Οικονομίας και Ανάπτυξης που συνδέονται θεματικά με το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

αα) Η Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης υπάγεται απευθείας στον Υπουργό και έχει ως σκοπό, στο πλαίσιο της γενικής πολιτικής του Υπουργείου, το σχεδιασμό, την προώθηση και εκτέλεση αναπτυξιακών προγραμμάτων και δράσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας−Θράκης (Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) στους τομείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με προώθηση των αρχών της αειφορίας και της περιβαλλοντικής ευθύνης στις υποδομές που χρησιμοποιεί και με πιλοτική εφαρμογή καινοτόμων αρχών διοίκησης.

ββ) Στις αρμοδιότητες της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης ανήκουν, πέραν των μεταφερόμενων κατά το δεύτερο εδάφιο της περίπτ. δ και των αναφερόμενων στην υποπερίπτ. αα, ειδικότερα οι ακόλουθες :

1) Ο συνεκτικός σχεδιασμός, η εποπτεία και η εφαρμογή των αναπτυξιακών στρατηγικών του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και όσων σχετίζονται με το σχεδιασμό και την εφαρμογή των αναπτυξιακών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι ιδίως το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα, οι χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, το πρόγραμμα INTERREG (Ενδοπεριφερειακό, διασυνοριακό και τα λοιπά διακρατικά κοινοτικά προγράμματα).

2) Ο σχεδιασμός, η εποπτεία και η εφαρμογή ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης.

3) Ο σχεδιασμός, η εποπτεία και η εφαρμογή συμπράξεων Δημοσίου − Ιδιωτικού Τομέα στο χώρο ευθύνης της.

4) Η αξιολόγηση, χρηματοδότηση και εποπτεία των ιδιωτικών επενδύσεων, οι οποίες επιδιώκουν ή λαμβάνουν δημόσια χρηματοδότηση στο χώρο ευθύνης της.

5) Ο σχεδιασμός, η εποπτεία και η εφαρμογή των δημόσιων πολιτικών ανάπτυξης των λιμένων του χώρου ευθύνης της.

6) Ο σχεδιασμός, η εποπτεία, η εφαρμογή και η προώθηση καινοτομικών αναπτυξιακών σχεδίων, στη βάση των αρχών της «Πράσινης Ανάπτυξης» και αειφορίας.

7) Η υποστήριξη και προώθηση των Περιφερειακών οικονομικών διακρατικών σχέσεων, ιδίως με τις χώρες των Βαλκανίων και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

8) Ο σχεδιασμός και η εποπτεία εφαρμογής της απαραίτητης για την προώθηση των αναπτυξιακών σχεδίων επικοινωνιακής στρατηγικής.

9) Η οργάνωση και λειτουργία πρότυπης μονάδας με σκοπό την εξυπηρέτηση, από αυτήν και μόνο, για όλα τα στάδια (one stand step) των πολιτών και των επιχειρηματιών στους τομείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

10) Ο σχεδιασμός και η εποπτεία πραγματοποίησης και εφαρμογής προγραμμάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στους τομείς αρμοδιότητάς της μέσα από ασφαλείς διαδραστικές ηλεκτρονικές πύλες.

11) Η αποτελεσματική προστασία των καταναλωτών και η συστηματική εποπτεία της αγοράς στο χώρο ευθύνης της.

γγ) Τις αρμοδιότητες του Τμήματος Οικονομίας και Ανάπτυξης που δεν μεταφέρονται κατά το δεύτερο εδάφιο της περίπτ. δ στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ασκεί, έως τη συγκρότηση αντίστοιχου Τμήματος στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας − Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το μεταφερόμενο με το παρόν προσωπικό. Με τη στελέχωση της Επιχειρησιακής Μονάδας το προσωπικό αυτό επανέρχεται στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας − Θράκης».

Άρθρο 2

Το μεταφερόμενο προσωπικό του άρθρου 1 εξακολουθεί να υπάγεται στα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια στα οποία υπαγόταν κατά την έκδοση του παρόντος.

Άρθρο 3

Οι αρμοδιότητες όλων των Υπουργών, όπως προσδιορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία, ανακατανέμονται αντίστοιχα προς το περιεχόμενο τους σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων άρθρων του διατάγματος αυτού. Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται Υπουργός του οποίου η αρμοδιότητα μεταφέρεται με τις διατάξεις του παρόντος, νοείται εφεξής ο Υπουργός στον οποίο μεταφέρεται η σχετική αρμοδιότητα.

Άρθρο 4

Οι δαπάνες λειτουργίας των υπηρεσιών που μεταφέρονται με τις διατάξεις του παρόντος βαρύνουν έως τις 31.12.2010 τους προϋπολογισμούς των Υπουργείων από τα οποία μεταφέρονται.

Άρθρο 5

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στον Πρωθυπουργό αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.

Αθήνα, 4 Μαΐου 2010

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671