ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
15.05.2020

Ψαλίδι στις ελπίδες για φθηνότερα ενοίκια με το… νόμο.

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Ψαλίδι στις ελπίδες για φθηνότερα ενοίκια με το… νόμο

Ολοκληρώνεται τον Μάιο το μέτρο της μείωσης των ενοικίων στο 60% του συμβολαίου. «Δεν είναι τόσο απλό» να συνεχιστεί όλο το 2020 διαμηνύει τώρα ο Αδ. Γεωργιάδης που προηγουμένως δημιούργησε προσδοκίες. Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο.

«Δεν είναι τόσο απλό» δήλωσε πριν από λίγο στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας στην ερώτηση εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η επέκταση της μείωσης των ενοικίων κατά 40% έως το τέλος του έτους. Ο υπουργός ανέφερε πως ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις ακόμα και στις τιμές των ακινήτων αλλά και των δανείων, συμπληρώνοντας πως «αναζητούμε τη βέλτιστη δυνατή λύση», καταγράφοντας και τα σχετικά αιτήματα του εμπορικού κόσμου αλλά και τις αγωνίες των ιδιοκτητών ακινήτων.

Ο ίδιος ωστόσο χθες μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών είχε δώσει ελπίδες στους ενοικιαστές επαγγελματικών χώρων καθώς μίλησε για ρύθμιση του θέματος των ενοικίων. «Θα υπάρχει ρύθμιση για τα ενοίκια μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί θεσμικά από το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να υπάρχει ταυτόχρονα και το κομμάτι το φορολογικό, που πρέπει να αφορά στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, για να μπορεί να είναι δίκαιο. Θα υπάρχει, δηλαδή, ένας επιμερισμός της ζημιάς μεταξύ όλων μας», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Ανάπτυξης όπως έκανε γνωστό το ΕΑΑ.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι μελετάται ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο βοήθειας για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ μιλώντας για την εστίαση προανήγγειλε ειδικό πακέτο στήριξης για τους επαγγελματίες του κλάδου, το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

«Το να πας και να κάνεις -40% μέχρι το τέλος του χρόνου οδηγεί σε μεγάλη βλάβη στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Μπορεί να επηρεάσει πολύ τις αξίες των ακινήτων και τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα πάνω στα ακίνητα. Άρα δεν είναι τόσο απλό για την οικονομία κάτι τέτοιο», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν λίγο νωρίτερα πως το μέτρο της γενικής έκπτωσης 40% σε επαγγελματικά ενοίκια, πρώτη κατοικία και φοιτητική στέγη όσων επλήγησαν από τον κορωνοϊό, ολοκληρώνεται τον Μάιο. Για τη συνέχεια, πιθανή επέκταση εξετάζεται μόνο για επιμέρους κατηγορίες επιχειρήσεων οι οποίες παραμένουν κλειστές.

Παράλληλα η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα μέτρα για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει επιμερισμό των απωλειών από το -40% των ενοικίων ανάμεσα σε κράτος και ιδιοκτήτες με ένα σχήμα του τύπου 50%-50% (ενδεικτικό το ποσοστό, δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί).

Η «συνδρομή» του δημοσίου θα γίνει με την ισόποση μείωση του φόρου εισοδήματος ή και του ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθούν φέτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πηγή: https://www.euro2day.gr

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671