ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
08.06.2020

Ετσι θα δοθούν επιστροφές φόρου 300 εκ ευρώ σε ιδιοκτήτες ακινήτων- Ολη η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων.

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Ετσι θα δοθούν επιστροφές φόρου 300 εκ ευρώ σε ιδιοκτήτες ακινήτων- Ολη η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων

Οι ιδιοκτήτες που έχασαν εισόδημα από ενοίκια –λόγω του υποχρεωτικού κρατικού κουρέματος- θα υποβάλλουν αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Τον μηχανισμό με τον οποίο θα γίνει η επιστροφή φόρου σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισόδημα από ακίνητα οριστικοποιούν στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι ιδιοκτήτες που έχασαν εισόδημα από ενοίκια –λόγω του υποχρεωτικού κρατικού κουρέματος- θα υποβάλλουν αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενώ οι ενοικιαστές θα καλούνται με ηλεκτρονικό μήνυμα να πιστοποιήσουν ότι πράγματι δεν κατέβαλαν το ποσό που αντιστοιχεί στο 40%. Με την πιστοποίηση της διαδικασίας, θα υπολογίζεται η έκπτωση φόρου η οποία θα αντιστοιχεί στο 30% του εισοδήματος που χάθηκε.

Ταυτόχρονα θα γίνεται αναδρομικός έλεγχος ώστε να πιστοποιηθεί ποιοι ιδιοκτήτες έχουν ήδη κάνει χρήση του "κουρέματος" κατά 25% σε φόρους που πληρώθηκαν κατά το τρίμηνο Μαρτίου – Μαίου. Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων πλήρωσαν –για παράδειγμα- εμπρόθεσμα δόσεις ρυθμίσεων κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και δεν έχουν λάβει ακόμη το 25% του ποσού ως επιστροφή φόρου, θα το πάρουν με αναδρομικό καταλογισμό.

Οι ενοικιαστές έχουν δηλώσει –υποτίθεται- στην πλατφόρμα της ΕΡΓΑΝΗΣ τα στοιχεία των ιδιοκτητών ακινήτων στους οποίους "κούρεψαν" το ενοίκιο. Ωστόσο, είναι τόσο πολλές οι ελλείψεις και οι αδυναμίες που το υπουργείο Οικονομικών είναι κοντά στην απόφαση του να μην κάνει χρήση αυτών των πληροφοριών. Άλλωστε, δεν υπάρχουν στοιχεία ούτε για το ύψος του ενοικίου που καταβλήθηκε, ούτε για το κομμάτι που του ενοικίου που κουρεύτηκε ούτε φυσικά και για τα στοιχεία των συνιδιοκτητών. Κάποιοι ενοικιαστές μάλιστα –κυρίως προερχόμενοι από τον επιστημονικό χώρο- δεν έχουν κάνει καν δήλωση των στοιχείων των ιδιοκτητών.

Η δήλωση, θα γίνει από την αρχή σε πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Αυτή τη φορά, η πρωτοβουλία θα ανήκει στον θιγόμενο δηλαδή τον ιδιοκτήτη. Θα δηλώσει –υπό την προϋπόθεση ότι το μίσθιο έχει δηλωθεί κανονικά στο Taxis μέσω ηλεκτρονικού μισθωτηρίου- τα στοιχεία του ενοικιαστή αλλά και το ποσό του εισοδήματος που έχασε (σ.σ δεν θα δηλώνει ότι θέλει καθώς θα δεσμεύεται από το ποσό που έχει δηλωθεί στο ηλεκτρονικό μισθωτήριο). Το σύστημα θα στέλνει μήνυμα στον ενοικιαστή ο οποίος θα καλείται να αποδεχτεί το περιεχόμενο της δήλωσης του ιδιοκτήτη.

Είναι ακριβώς η ίδια διαδικασία που ακολουθείται και κατά τη σύνταξη ενός μισθωτηρίου. Εφόσον επιβεβαιωθεί και από τον ενοικιαστή (και οι δύο πλευρές θα δεσμεύονται με τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η υπεύθυνη δήλωση), στον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη θα πιστώνεται επιστροφή φόρου που ουσιαστικά θα αντιστοιχεί στο 30% του χαμένου εισοδήματος.

Για 1000 ευρώ χαμένου εισοδήματος δηλαδή, θα προκύπτει έκπτωση φόρου 300 ευρώ. Αυτό το ποσό θα μπορεί να συμψηφιστεί με φορολογικές υποχρεώσεις που δημιουργηθούν μετά τον Ιούλιο και ουσιαστικά είτε με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (που σίγουρα πληρώνει ένας ιδιοκτήτης) είτε με τον ΕΝΦΙΑ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν και μια δεύτερη παροχή: είχαν το δικαίωμα να αναστείλουν την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων των μηνών Μαρτίου και Απριλίου ή –εναλλακτικά- αν πλήρωναν τα ποσά εμπρόθεσμα, να λάβουν έκπτωση φόρου 25% επί της πληρωμής. Σε αρκετές χιλιάδες ιδιοκτήτες, αυτή η παροχή δεν έχει ενεργοποιηθεί λόγω της έλλειψης στοιχείων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα αντιμετωπιστεί και αυτό το πρόβλημα.

Για όσους ιδιοκτήτες πιστοποιηθεί ότι υπέστησαν απώλεια εισοδήματος από το υποχρεωτικό κούρεμα, θα γίνει αναδρομικός έλεγχος των πληρωμών που έγιναν προκειμένου να προκύψει αν κάποιος ιδιοκτήτης δικαιούται έκπτωση 25% επί της πληρωμής του ή όχι.

Πηγή: https://www.thetoc.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671