ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
16.06.2020

Ψηφιακό «μποτιλιάρισμα»: Οι έξι εκατομμύρια ηλεκτρονικές δηλώσεις που πρέπει να υποβάλλουμε έως το τέλος του μήνα.

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Ψηφιακό «μποτιλιάρισμα»: Οι έξι εκατομμύρια ηλεκτρονικές δηλώσεις που πρέπει να υποβάλλουμε έως το τέλος του μήνα

Μέχρι το τέλος του μήνα δε –δεδομένου ότι δεν έχει ανακοινωθεί καμία παράταση ακόμη- θα πρέπει να έχουν υποβληθεί και οι φορολογικές δηλώσεις.

Δηλώσεις συμμετοχής στην "επιστρεπτέα προκαταβολή" μέχρι 22 Ιουνίου. Δηλώσεις για την επιστροφή φόρου σε ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τον κορωνοϊό μέχρι την ίδια ημέρα και επαλήθευση αυτών των δηλώσεων από τους ενοικιαστές μέχρι τις 26 Ιουνίου. Δηλώσεις στο Taxis από σήμερα κιόλας για όσες επιχειρήσεις θέλουν να ενταχθούν στο σύστημα "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ" οι οποίες όμως εκτός από το Taxis θα πρέπει να κάνουν αντίστοιχη αίτηση και στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Μέχρι το τέλος του μήνα δε –δεδομένου ότι δεν έχει ανακοινωθεί καμία παράταση ακόμη- θα πρέπει να έχουν υποβληθεί και οι φορολογικές δηλώσεις στο σύστημα Taxis και ενώ εκπνέουν και οι προθεσμίες για την δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών στους δήμους επίσης μέχρι το τέλος του μήνα. Με την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου δημιουργείται ένα άνευ προηγουμένου ηλεκτρονικό "μποτιλιάρισμα" στην προσπάθεια να εκπληρωθούν οι πάγιες φορολογικές υποχρεώσεις αλλά και να υλοποιηθούν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Σε αυτό το ηλεκτρονικό "μποτιλιάρισμα" πρακτικά εμπλέκονται πολλά εκατομμύρια πολιτών:

1. Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία των ενοικιαστών από τους οποίους έχασαν ενοίκια. Αν δεν έχουν υποβάλλει τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια, θα πρέπει αυτό να προηγηθεί. Και στη συνέχεια, οι ενοικιαστές, θα πρέπει επίσης να μπουν με τους κωδικούς τους στο σύστημα Taxis ώστε να επικυρώσουν τα συμφωνηθέντα. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν μέσα σε μια εβδομάδα δηλαδή μέχρι τις 22 Ιουνίου (ή τις 26 Ιουνίου όσον αφορά στους ενοικιαστές).

2. Το σύστημα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ενεργοποιήθηκε από σήμερα. Όσοι θέλουν να δηλώσουν μείωση στις ώρες εργασίας του προσωπικού θα πρέπει από σήμερα κιόλας να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα Εργάνη αλλά και πίνακα προσωπικού επίσης στο σύστημα Εργάνη. Κατά την Α’ φάση υποβολής της δήλωσης πρέπει να γίνουν τα ακόλουθα βήματα:

·Υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στην ΑΑΔΕ για την έγκριση ένταξης στον Μηχανισμό "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ"

·Οι επιχειρήσεις - εργοδότες υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με την οποία δηλώνουν τα ακαθάριστα έσοδα τους σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξής τους στον Μηχανισμό "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ".

·Υποβολή αίτησης/δήλωσης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για ένταξη στον Μηχανισμό "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ" σε ειδικό έντυπο "Αίτηση/δήλωση ένταξης στον Μηχανισμό "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με την οποία αιτούνται την ένταξή τους στον Μηχανισμό "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ"

·Επίσης υφίσταται η υποχρέωση του εργοδότη να γνωστοποιεί εκ των προτέρων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση της οργάνωσης του χρόνου εργασίας για το σύνολο του προσωπικού του, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων που εντάσσονται στον Μηχανισμό "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ", στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, συμπληρώνοντας το σχετικό Έντυπο Ε4: Πίνακας Προσωπικού-Συμπληρωματικός Ωραρίου.

Η 2η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής γίνεται και αυτή πιο απαιτητική. Οι ενδιαφερόμενοι –περισσότεροι στον αριθμό καθώς εντάσσονται πλέον και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό- πρέπει να δηλώσουν αναλυτικά τα έσοδά τους ανά μήνα για όλο το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο ενώ θα συνεχίσουν να υποβάλλουν μηνιαία στοιχεία εσόδων και για όλη την περίοδο μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου.

Οι φορολογικές δηλώσεις που πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος του μήνα είναι περίπου τέσσερα εκατομμύρια. Οι δηλώσεις στο σύστημα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσουν τις 500-700.000. Οι ιδιοκτήτες που έχουν υποστεί κούρεμα ενοικίων είναι επίσης πολλές εκατοντάδες χιλιάδες (σ.σ συνολικά εισπράττουν ενοίκια 1,8 εκατομμύρια πολίτες) ενώ ο αριθμός των δηλώσεων θα είναι διπλάσιος λόγω και των ενοικιαστών. Αν προστεθούν και οι περίπου 100.000-150.000 που αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την επιστρεπτέα προκαταβολή, φτάνουμε σε έναν αριθμό που ξεπερνάει τα 5-6 εκατομμύρια μέσα σε δύο εβδομάδες.

Πηγή: https://www.thetoc.gr/

 

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671