ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
22.06.2020

Με ποιους όρους θα δίνονται μικροπιστώσεις ως 25.000 ευρώ.

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Με ποιους όρους θα δίνονται μικροπιστώσεις ως 25.000 ευρώ

Χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, αλλά πιθανόν με εγγυήσεις τα δάνεια ύψους έως 25.000 ευρώ. Μειώνεται το αρχικό κεφάλαιο για τις εταιρίες μικροχρηματοδοτήσεων. Ποιοι μπορούν να ιδρύσουν τις εταιρείες.

Με μικρότερο αρχικό κεφάλαιο, από ό,τι είχε προβλεφθεί, θα μπορούν να ιδρυθούν οι φορείς μικροπιστώσεων, σύμφωνα με νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών χθες στη Βουλή. Συγκεκριμένα, πλέον, για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας απαιτείται η κάλυψη αρχικού κεφαλαίου ίσου τουλάχιστον με το ποσό των 250.000 αντί των 400.000 ευρώ που προβλεπόταν αρχικά.

Πέραν της μείωσης του αρχικού κεφαλαίου, με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις, αλλάζει και η πρόβλεψη ότι τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων θα ιδρύονται και λειτουργούν με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας αποκλειστικού σκοπού. Σύμφωνα με τις αλλαγές του υπουργείου Οικονομικών, τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων, θα λειτουργούν και με τη μορφή της κεφαλαιουχικής ή αστικής εταιρείας.

Είναι προφανές ότι με τις δύο παραπάνω αλλαγές, βελτιώνονται οι όροι για να αποκτήσει κάποιος άδεια λειτουργίας ιδρύματος μικροπιστώσεων.

Το νομοσχέδιο, για την εισαγωγή του πλαισίου μικροπιστώσεων στη χώρα μας, ψηφίζεται την επόμενη εβδομάδα από τη Βουλή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένο θεσμός, αποτελεί ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα της αγοράς, καθώς δίνει τη δυνατότητα λήψης δανείων έως 25.000 χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, φυσικά πρόσωπα, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, φοιτητές κ.ο.κ. Δηλαδή σε όλους, όσοι σήμερα είναι αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα, καθώς δεν μπορούν να παράσχουν εξασφαλίσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, δικαίωμα λήψης μικροχρηματοδότησης, έχουν οι πολύ μικρές οντότητες, φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών οντοτήτων και φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα. Επίσης, δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, μπορούν να λάβουν φυσικά πρόσωπα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, δικαιούχοι προγραμμάτων εφαρμογής δημόσιας πολιτικής, καθώς και φυσικά πρόσωπα για κάλυψη δαπανών που σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα, με την εκπαίδευση ή μετεκπαίδευσή τους ή σχέση μαθητείας.

Η μορφή των δανείων

Όπως ορίζει το πλαίσιο, τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων μπορούν να χορηγούν, ενδεικτικά, μικροχρηματοδοτήσεις ως εξής:

1. Ολες τις μορφές πιστώσεων μέχρι 25.000 ευρώ, είτε για την κάλυψη επενδυτικών αναγκών, είτε ως κεφάλαιο κίνησης,

2. Προϊόντα χρηματοδοτικής μίσθωσης μέχρι 25.000 ευρώ για την απόκτηση εξοπλισμού,

3. Αυτοτελείς εγγυήσεις μέχρι 25.000 ευρώ, οι οποίες δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη δανείων από άλλα χρηματοδοτικά ιδρύματα.

4. Μορφές πιστώσεων που αποβλέπουν στην ενίσχυση δημόσιων πολιτικών ή την κοινωνική και οικονομική ένταξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, μέχρι 25.000 ευρώ, και οι οποίες αφορούν, ιδίως, στην αντιμετώπιση της ανεργίας ή της αναστολής ή μείωσης του χρόνου εργασίας για λόγους που δεν οφείλονται σε οικεία βούληση.

Οροι χορήγησης μικροχρηματοδότησης

Το γεγονός ότι για την παροχή μικροχρηματοδότησης, δεν απαιτείται η παροχή εμπράγματης ασφάλειας, δε σημαίνει πως τα δάνεια θα δίνονται χωρίς κριτήρια.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

• Ένας δικαιούχος μπορεί να λαμβάνει από ένα ή περισσότερα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων νέα μικροχρηματοδότηση σε ποσό που προστίθεται στο υπόλοιπο, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσό της αρχικής και της νέας μικροχρηματοδότησης, ανεξαρτήτως ιδρύματος χορήγησης, δεν υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο.

• Το ίδρυμα μικροχρηματοδοτήσεων μπορεί να απαιτεί εγγύηση πριν από τη χορήγηση μικροχρηματοδότησης.

• Η διάρκεια αποπληρωμής της χορηγηθείσας μικροχρηματοδότησης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 12 μήνες, και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 έτη.

• Ο δικαιούχος έχει δικαίωμα να εκπληρώσει, πλήρως ή εν μέρει, τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση μικροχρηματοδότησης πριν από τη λήξη της , με αντίστοιχη μείωση του συνολικού κόστους της.

• H μείωση συνίσταται στους τόκους και τις επιβαρύνσεις για το εναπομένον χρονικό διάστημα μέχρι τη λήξη της σύμβασης. Αν η άσκηση του δικαιώματος πρόωρης εξόφλησης εκ μέρους του δικαιούχου λαμβάνει χώρα εντός χρονικού διαστήματος για το οποίο έχει συμφωνηθεί σταθερό επιτόκιο, το ίδρυμα μικροχρηματοδοτήσεων δικαιούται εύλογη και αντικειμενικά αιτιολογημένη αποζημίωση για ενδεχόμενα έξοδα που έχουν άμεση σχέση με την πρόωρη εξόφληση.

Πηγή: https://www.euro2day.gr

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671