ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
30.06.2020

Εφορία: Πάνω από 560.000 οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου- Ισως και μέσα στην εβδομάδα τα πρώτα χρήματα στους λογαριασμούς.

Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Εφορία: Πάνω από 560.000 οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου- Ισως και μέσα στην εβδομάδα τα πρώτα χρήματα στους λογαριασμούς

Πώς θα γίνει η διαδικασία εκκαθάρισης.

Με τους δικαιούχους επιστροφών φόρου μόνο από το φετινό εκκαθαριστικό της φορολογίας εισοδήματος να ξεπερνούν ήδη τους 560.000 αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον να καθίσταται δικαιούχοι επιστροφών φόρου λόγω κορονοϊού, οι φορολογικές αρχές ξεκίνησαν και θα εντείνουν μέσα στις επόμενες ημέρες την επιχείρηση "ξεκαθαρίσματος" ώστε οι δικαιούχοι επιστροφών να εισπράξουν τα χρήματά τους.

Οι πιστώσεις θα γίνονται σταδιακά από τις επόμενες ημέρες ωστόσο το "μεγάλο ξεκαθάρισμα" προγραμματίζεται για τις αρχές Ιουλίου καθώς τότε θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία υποβολής δηλώσεων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποστεί "κούρεμα" εισοδήματος κατά 40% λόγω πανδημίας. Πώς συνδέονται αυτά τα δύο θέματα; Η εφορία, αν και έχει δεχτεί εκατομμύρια πληρωμές εν μέσω πανδημίας, δεν τις έχει εμφανίσει όλες στο σύστημα του Taxis. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορεί να δικαιούνται "κούρεμα" επί των οφειλών που έχουν ήδη πληρώσει και να μην το γνωρίζουν οι φορολογικές αρχές. Έτσι, υλοποιούνται τα ακόλουθα βήματα:

1. Όσοι έχουν "καθαρό μητρώο" (δηλαδή δεν υπάρχει εκκρεμότητα με πληρωμές Απριλίου και μετά οι οποίες δεν φαίνονται στο σύστημα) αλλά παρ’ όλα αυτά έχουν λαμβάνειν από την εφορία, μπορεί να δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους ακόμη και μέσα στα επόμενα 24ωρα. Αρκεί να είναι μηδενικό και το υπόλοιπο στην εφορία και το υπόλοιπο στα ασφαλιστικά ταμεία.

2. Όσοι εμφανίζονται να χρωστάνε στην εφορία παρά το γεγονός ότι έχουν πληρώσει τις οφειλές τους, και ταυτόχρονα δικαιούνται επιστροφής φόρου, θα περιμένουν πρώτα να γίνει η τελική εκκαθάριση των πληρωμών. Αυτό θα γίνει μετά την 1η Ιουλίου καθώς τότε εκπνέει η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών δηλώσεων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν κληθεί να δηλώσουν τα εισοδήματα από ενοίκια που κουρεύτηκαν. Η νέα παράταση είναι πιθανή ενώ υπάρχει και ένα πρόσθετο πενθήμερο προθεσμία στους ενοικιαστές προκειμένου να επικυρώσουν τις δηλώσεις.

3. Όσοι δικαιούνται επιστροφής φόρου αλλά έχουν ταυτόχρονα και ληξιπρόθεσμα χρέη είτε προς την εφορία είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία, θα περιμένουν να γίνει συμψηφισμός

Το σημαντικό για τους διεκδικητές επιστροφών είναι να έχουν δηλώσει τον τραπεζικό τους λογαριασμό στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ ώστε να μπορεί να γίνει η κατάθεση του ποσού. Επίσης, όσοι έχουν μικροοφειλές της τάξεως των μερικών ευρώ αλλά έχουν λαμβάνειν σημαντικά ποσά από επιστροφές φόρου, καλό είναι να "καθαρίσουν" το μητρώο τους από τα μικρά χρέη ώστε να μην μπαίνει το ηλεκτρονικό σύστημα της εφορίας σε διαδικασία συμψηφισμών με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις.

Όσοι πληρώνουν με χρεωστική κάρτα απευθείας μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος Taxis, βλέπουν αμέσως την πίστωση του ποσού στην μερίδα τους και δεν χρειάζεται να περιμένουν να γίνει η διαδικασία εκκαθάρισης με τη μεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος.

Πηγή: https://www.thetoc.gr/

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671