ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
01.07.2020

Μικρότερη προκαταβολή φόρου ανάλογα με το χτύπημα του κορωνοϊού.

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Μικρότερη προκαταβολή φόρου ανάλογα με το χτύπημα του κορωνοϊού

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Πολλά διαφορετικά ποσοστά μείωσης θα προβλέπει η ρύθμιση για τη μειωμένη προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, αφού ο στόχος είναι να αντανακλά όσο γίνεται περισσότερo τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων και να μην υπάρξουν επιστροφές την επόμενη χρονιά.

Μάλιστα, για τις επιχειρήσεις που βαδίζουν προς ζημίες, θα επιδιωχθεί να μην πληρώσουν καθόλου προκαταβολή φόρου φέτος, αποφεύγοντας έτσι και την επιβάρυνσή τους σε μια δύσκολη χρονιά, αλλά και την επιβάρυνση του προϋπολογισμού, σε μια χρονιά μεγάλης δημοσιονομικής αβεβαιότητας, όπως είναι το 2021.

Στο θέμα αυτό, ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι το επόμενο έτος θα είναι δύσκολο, καθώς εκτός από τις μειώσεις φόρων που εφαρμόστηκαν φέτος, τα έσοδα θα επηρεαστούν αρνητικά και λόγω της μείωσης των εισοδημάτων του 2020.

Το υπουργείο Οικονομικών θα βασιστεί στα δεδομένα του τζίρου και των οικονομικών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων για το πρώτο εξάμηνο φέτος, κάνοντας μια προβολή για το σύνολο του έτους.

Ετσι, πολλές επιχειρήσεις που δέχθηκαν φέτος ισχυρό πλήγμα εξαιτίας του κορωνοϊού, όπως οι τουριστικές, οι επιχειρήσεις εστίασης, πολιτισμού κ.λπ., πιθανότατα δεν θα πληρώσουν προκαταβολή φόρου. Αντιθέτως, άλλες, που είχαν εύρωστα αποτελέσματα, όπως τα σούπερ μάρκετ, ίσως να μη δουν καμία αλλαγή και να πληρώσουν κανονικά στο 100% την προκαταβολή του φόρου τους.

Η μείωση της προκαταβολής, σε κάθε περίπτωση, υπολογίζεται ότι μπορεί να κοστίσει περίπου 1 δισ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό, κάτι που θα αντισταθμιστεί από αυτόν του 2021. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι αυτό είναι προτιμότερο, καθώς φέτος δεν υφίστανται δημοσιονομικοί περιορισμοί, ενώ αντιθέτως είναι αβέβαιο ποιο θα είναι το καθεστώς του 2021, όσον αφορά τις υποχρεώσεις της χώρας για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ορίστηκαν, εν τω μεταξύ, χθες, με το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση που κατατέθηκε στη Βουλή, οι αυξημένες δόσεις στις οποίες θα πληρωθεί φέτος ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και ο ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση πληρωμής ΕΝΦΙΑ λήγει φέτος στις 30 Σεπτεμβρίου. Η εξόφληση θα γίνει σε 6 (αντί για 5 που ίσχυε έως πέρυσι) μηνιαίες δόσεις, με προθεσμία την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, με την τελευταία να καταβάλλεται στις 26 Φεβρουαρίου.

Σε 8 μηνιαίες δόσεις, από την 31η Ιουλίου έως την 26η Φεβρουαρίου του 2021, θα πληρώσουν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τον φόρο εισοδήματος, αντί των 3 και 6 αντίστοιχα που ίσχυαν έως τώρα. Σημειώνεται ότι όσοι πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο θα δικαιούνται έκπτωση 2% και θα ληφθεί μέριμνα, σύμφωνα με πληροφορίες, να επωφεληθούν της έκπτωσης και όσοι έχουν ήδη πληρώσει.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671