ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
23.07.2020

Πλατφόρμα διασυνοριακών δωρεών.

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Πλατφόρμα διασυνοριακών δωρεών

ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ιδιώτες ή οργανισμοί στο εξωτερικό θέλησαν να προσφέρουν οικονομική ενίσχυση σε κάποιον κοινωφελή οργανισμό ή πρωτοβουλία στη χώρα μας, παρακινούμενοι από την οικονομική και την προσφυγική κρίση. Μολονότι πολλοί το έπραξαν γενναιόδωρα, υπήρχε έως σήμερα ένα σημαντικό εμπόδιο: η οικονομική δωρεά δεν αναγνωριζόταν στην πατρίδα τους, ούτε συνεπαγόταν κάποια σχετική φοροελάφρυνση. Στο εξής, η παραπάνω διαδικασία θα μπορεί να γίνεται με ασφάλεια και με τις ανάλογες φοροελαφρύνσεις μέσω μιας διακρατικής online πλατφόρμας δωρεών, της Transnational Giving Europe, στην οποία κάθε χώρα εκπροσωπείται από έναν εθνικό εταίρο· για την Ελλάδα είναι το HIGGS, το πρώτο incubator και accelerator (εκκολαπτήριο και επιταχυντής) για ΜΚΟ στην Ελλάδα.

«Υπάρχει οδηγία της Ε.Ε. ήδη από το 2008, σύμφωνα με την οποία μια δωρεά εντός ή εκτός συνόρων θα πρέπει να έχει την ίδια φορολογική αντιμετώπιση, ωστόσο αυτό δεν συνέβαινε», εξηγεί στην «Κ» ο Σωτήρης Πετρόπουλος, διευθυντής του HIGGS. «Οι φορολογικοί κανονισμοί εντός Ε.Ε. διαφέρουν πολύ. Στη Γαλλία η σχετική φοροελάφρυνση αγγίζει το 66%, με το ανώτατο όριο δωρεάς να φθάνει το 10% του ετήσιου εισοδήματος του δωρητή, ενώ στην Ελλάδα η φοροαπαλλαγή ήταν 10% και εσχάτως μετατράπηκε σε 20%, με κατώτατο όριο δωρεάς τα 100 ευρώ». Η νέα πλατφόρμα αποσκοπεί στην απλοποίηση της διαδικασίας των διασυνοριακών δωρεών και διευκολύνει ταυτόχρονα τις εκστρατείες crowdfunding. Επιτρέπει, έτσι, στους δωρητές να επιλέγουν οργανισμούς ανά την Ευρώπη που θέλουν να στηρίξουν οικονομικά σε εξασφαλισμένο νομικό και φορολογικό πλαίσιο, επωφελούμενοι από τις φοροελαφρύνσεις στη χώρα διαμονής τους. Η πρωτοβουλία συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» (Creative Europe) της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το Ελβετικό Ιδρυμα Φιλανθρωπίας στη Γενεύη, με την υποστήριξη του Ιδρύματος King Baudouin στις Βρυξέλλες, και υποστηρίζεται από το iRaiser, έναν κορυφαίο ειδικό στην Ευρώπη για λύσεις ψηφιακής συγκέντρωσης χρημάτων για μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

Την παραπάνω διαδικασία έχουν ήδη αξιοποιήσει πέντε ελληνικές ΜΚΟ, για τις οποίες υπήρξε ενδιαφερόμενος δωρητής από άλλη χώρα της Ε.Ε.: οι Lesvos Solidarity, Κιβωτός του Κόσμου, ΕΛΙΖΑ - Εταιρεία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού, Second Tree - Refugee Education and Integration in Greece και HumanRights360.

«Προϋπόθεση είναι η ΜΚΟ να έχει αναγνωριστεί, να έχει δηλαδή προσκομίσει τα απαιτούμενα πιστοποιητικά και βάσει του προφίλ να έχει γίνει δεκτή και από τις 21 χώρες του δικτύου», διευκρινίζει ο διευθυντής του HIGGS. Το 2015 δόθηκαν πολλά χρήματα –περί τα 3 εκατ. ευρώ– από Ευρωπαίους πολίτες σε ελληνικές και ξένες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν στο προσφυγικό.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671