ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
28.07.2020

Φορολογική «ασυλία»: Πώς θα γλιτώσετε την 1η δόση στο τέλος Ιουλίου.

Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Φορολογική «ασυλία»: Πώς θα γλιτώσετε την 1η δόση στο τέλος Ιουλίου

Ολοι οι φορολογούμενοι ανεξάρτητα από το πότε υπέβαλαν τη δήλωση, έχουν τη δυνατότητα να μην καταβάλλουν την 1η δόση του φόρου εισοδήματος στο τέλος Ιουλίου.

Με τον τρόπο που είναι διατυπωμένη η νομοθετική ρύθμιση για την παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όλοι οι φορολογούμενοι ανεξάρτητα από το πότε υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση, έχουν τη δυνατότητα να μην καταβάλλουν την 1η δόση του φόρου εισοδήματος στο τέλος Ιουλίου και να μην υποστούν καμία απολύτως συνέπεια.

Έτσι, για όλους τους φορολογούμενους, είτε υποβάλλουν τη δήλωσή τους μέσα στις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου, είτε την έχουν ήδη υποβάλλει μέχρι σήμερα, είτε θα την υποβάλλουν μέχρι την νέα καταληκτική ημερομηνία της 28ης Αυγούστου, ισχύει το εξής:

Η προθεσμία για την καταβολή της 1ης δόσης του φόρου εισοδήματος εκπνέει στο τέλος Αυγούστου (31 Αυγούστου). Η συγκεκριμένη δόση θα πρέπει να είναι "διπλή". Δηλαδή για φόρο 1600 ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν μαζεμένα τα 400 ευρώ. Μετά τον Αύγουστο, το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να δοθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις των 200 ευρώ έκαστη.

Η δυνατότητα να μην πληρωθεί η δόση του Ιουλίου και να μην επιβληθούν προσαυξήσεις, "βοηθάει" και τις επιχειρήσεις που περιμένουν να υλοποιηθεί η μείωση των συντελεστών υπολογισμού της προκαταβολής φόρου.

Η διάταξη συζητείται την Τετάρτη στη Βουλή και θα έχει ψηφιστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ θα καλέσει τους φορολογούμενους –με βάση το πιθανότερο σενάριο που συζητείται αυτή τη στιγμή- να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμο ώστε να "φανεί" το τελικό ποσό του φόρου μετά και τη μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής. Η διαδικασία, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο ώστε το τοπίο να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως μέχρι το τέλος Αυγούστου και πριν να ξεκινήσει η ουσιαστική φετινή διαδικασία πληρωμής του φόρου.

Στις επόμενες εβδομάδες, η ΑΑΔΕ θέλει να κλείσει και άλλες εκκρεμότητες:

1. Να κάνει τους συμψηφισμούς των φόρων που αναλογούν με τις πληρωμές που έχουν ήδη γίνει από τους φορολογούμενους. Πολλοί έχουν πληρώσει αλλά τα λεφτά δεν φαίνεται ότι έχουν καταβληθεί με αποτέλεσμα το σύστημα να βγάζει προσαυξήσεις και να μπλοκάρει την έκδοση φορολογικής ενημερότητας.

2. Να επιστρέψει στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα χρήματα που τους αναλογούν επειδή υπέστησαν "κούρεμα" στα ενοίκια που εισπράττουν. Τα ποσά της έκπτωσης φόρου που θα υπολογιστεί –και τα οποία θα συμψηφιστούν με τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ- αντιστοιχούν στο 30% της ζημιάς που έχει προκληθεί και έχει αποτυπωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τις δηλώσεις COVID.

Πηγή: https://www.thetoc.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671