ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
30.07.2020

Από 24 Αυγούστου οι αιτήσεις για επιδότηση ηλεκτρικού οχήματος.

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Από 24 Αυγούστου οι αιτήσεις για επιδότηση ηλεκτρικού οχήματος

Στις 3 Αυγούστου ανοίγει η ιστοσελίδα του προγράμματος. Έως τις 7 Αυγούστου στο ΦΕΚ η απόφαση με τον οδηγό του προγράμματος. Τα περιθώρια στον ιδιώτη για αγορά του οχήματος και το ύψος της επιδότησης. Τα μπόνους σε εταιρείες και ταξί.

Στην τελική ευθεία βαίνει το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών Ι.Χ., ταξί, εταιρικών αυτοκινήτων, δίκυκλων και ποδηλάτων.

Το «Κινούμαι Ηλεκτρικά», με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, θα ενισχύσει 27.000 ηλεκτρικά οχήματα. Δεκαπέντε χιλιάδες Ι.Χ. και ταξί και 12.500 δίκυκλα και ποδήλατα.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου έκαναν γνωστό το χρονοδιάγραμμα και βασικές λεπτομέρειες του οδηγού συμμετοχής:

1. Τη Δευτέρα 3 Αυγούστου θα ανοίξει η ιστοσελίδα του προγράμματος kinoumeilektrika.ypen.gr. Θα λειτουργεί helpdesk με πέντε τηλεφωνικές γραμμές και τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων.

2. Έως την Παρασκευή 7 Αυγούστου θα έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τον οδηγό εφαρμογής του προγράμματος. Οι δαπάνες, για να είναι επιλέξιμες, θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί από την ημερομηνία της δημοσίευσης της ΚΥΑ κι έπειτα.

3. Στις 24 Αυγούστου ανοίγει η πλατφόρμα στην ιστοσελίδα για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα, δηλαδή για τις επιδοτήσεις.

Οι αιτήσεις δεν θα αξιολογούνται με βάση κάποια εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια αλλά θα ισχύει η χρονική προτεραιότητα στις αιτήσεις και μέχρι εξαντλήσεως των κονδυλίων. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι αν χρειαστεί, θα διατεθούν περισσότερα κονδύλια.

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα θα απαιτείται η υποβολή προσφοράς του αντιπροσώπου αυτοκινήτου ή του εμπόρου ποδηλάτου ή ηλεκτρικού δικύκλου αλλά και του τιμολογίου.

Από τη στιγμή της υποβολής της αίτησης κι εφόσον λάβει θετική απάντηση από το σύστημα, θα έχει περιθώριο έξι μήνες για την αγορά του οχήματος ή του δίκυκλου και αφού κάνει τη δαπάνη, τότε θα εισπράττει την επιδότηση.

Για τη διεκδίκηση επιδότησης φορτιστή προϋπόθεση είναι η αγορά ηλεκτρικού Ι.Χ.

Η είσοδος στην πλατφόρμα, όταν ανοίξει, θα γίνεται με τους κωδικούς του taxisnet και τα στοιχεία του ενδιαφερόμενου θα εμφανίζονται αυτόματα.

Ως προς το ύψος των επιδοτήσεων:

Φυσικά πρόσωπα

Το πρόγραμμα για τα φυσικά πρόσωπα προβλέπει:

1. Την επιδότηση ενός αμιγώς ηλεκτρικού Ι.Χ. (BEV) και το οικολογικό μπόνους που ανέρχεται στο 20% επί της λιανικής προ φόρων τιμής έως 30.000 ευρώ και με πλαφόν τις 6.000 ευρώ.

2. Για τα ακριβότερα οχήματα, αξίας άνω των 30.000 ευρώ, το ποσοστό επιδότησης παραμένει 15% αλλά η οροφή αυξάνεται στις 6.000 ευρώ (από 5.500).

3. Επίσης, και οι δύο προαναφερόμενες κατηγορίες μπορεί να κερδίσουν και από το κίνητρο 1.000 ευρώ για την απόσυρση του παλιού οχήματος αλλά και επιδότησης 500 ευρώ για την απόκτηση εγκατάστασης φόρτισης.

4. Για τα φυσικά πρόσωπα επίσης δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης ίσης με το 20% της αξίας ηλεκτρικού δίκυκλου ή τρίκυκλου, με ανώτατο όριο τα 800 ευρώ. Μπορούν επίσης να αποσύρουν το παλιό μηχανάκι τους με όφελος άλλα 400 ευρώ.

5. Στο πρόγραμμα υπάγονται και τα ηλεκτρικά ποδήλατα, με επιδότηση στο 40% της αξίας και ανώτατο όριο τα 800 ευρώ.

Τα ταξί

Οι ιδιοκτήτες ταξί για την απόκτηση αμιγούς ηλεκτρικού οχήματος (BEV) επιδοτούνται με ποσό ίσο με το 25% της λιανικής προ φόρων τιμής και ανώτατο όριο ενίσχυσης τις 10.500 ευρώ.

Αν θέλουν να αγοράσουν υβριδικό όχημα Plug in (PHEV) με εκπομπές αερίων έως 50g CO2/km, τότε μπορούν να διεκδικήσουν οικολογικό μπόνους 15% επί της λιανικής προ φόρων τιμής. Η επιδότηση έχει ανώτατο ποσό τις 8.000 ευρώ.

Επίσης υποχρεωτικά θα πρέπει να αντικαταστήσουν και να αποχαρακτηρίσουν το παλαιό τους όχημα ταξί, έχοντας επιπλέον μπόνους 2.500 ευρώ.

Οι εταιρείες

Για τις εταιρείες, το ανώτατο ποσό επιδότησης ανέρχεται έως και 5.500 ευρώ.

Μπορούν να αποκτήσουν ή να μισθώσουν έως τρία οχήματα. Αν οι εταιρείες είναι σε νησιά, ο αριθμός αυξάνεται στα έξι οχήματα.

Για όχημα μεταφοράς εμπορευμάτων μέγιστης μάζας έως 3,5 τόνων (ΒΕV/PHEV), το οικολογικό μπόνους ισούται με το 15% επί της λιανικής προ φόρων τιμής και έως €5.500. Στις 4.000 ευρώ ανέρχεται η ανώτατη επιδότηση για μίσθωση.

Για αμιγώς ηλεκτρικό όχημα (BEV), το οικολογικό bonus ισούται με 15% επί της λιανικής τιμής προ φόρων και έως 5.500.

Επίσης έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ηλεκτρικό δίκυκλο ή τρίκυκλο, με επιδότηση έως 800 ευρώ.

Για τις εταιρείες προβλέπεται επίσης προαιρετική αντικατάσταση του παλαιού οχήματος με μπόνους 1.000 ευρώ.

Ανεξάρτητα από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, οι εταιρείες, για την απόκτηση ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος, θα έχουν και φορολογικά κίνητρα όπως η έκπτωση δαπάνης προσαυξημένη κατά 50% και κατά 30% για plug in υβριδικό όχημα, ενώ στα νησιά οι συντελεστές αυτοί προσαυξάνονται κατά 75% και 35%, αντίστοιχα.

Χρήστος Κολώνας x.kolonas@euro2day.gr

Πηγή: https://www.euro2day.gr

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671