ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
24.09.2020

Νέο νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών με ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» καθώς και με διατάξεις για τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, την παράταση της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ για συγκεκριμένα αγαθά, τη χορήγηση έκπτωσης για συγκεκριμένες διαφημιστικές δαπάνες επιχειρήσεων, την αναστολή από 1-10-2020 έως 30-9-2021 της επιβολής του προβλεπόμενου τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση κ.α..

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Νέο ν ομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών με ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός»

Κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο: «Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις»

Αιτιολογική Έκθεση

Σχέδιο νόμου

Με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ορίζονται τα εξής:

« ΜΕΡΟΣ Α'

Θεσπίζονται μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων από φυσικές καταστροφές και ειδικότερα:

1.α. Προβλέπεται η χορήγηση έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος προς τα πληγέντα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή πληγείσες νομικές οντότητες που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των φυσικών καταστροφών που προκλήθηκαν από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» και των συνεπακόλουθων πλημμυρών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και τις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας, Κεφαλληνίας, Ιθάκης. Ζακύνθου, Λευκάδας, Κορινθίας και Ευρυτανίας, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020. υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις και εξαιρέσεις. Η εν λόγω ενίσχυση ανέρχεται για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα στο ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) έυρώ ανά κατοικία και για τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, των οποίων η επιχείρηση επλήγη, στο ποσό των οκτώ χιλιάδων (8.000) ευρώ ανά επιχείρηση.

β. Καθορίζονται με κ.υ.α. η διαδικασία και ο τρόπος πληρωμής καθώς επίσης και η διαδικασία διαπίστωσης της ορθότητας της υποβληθείσας αίτησης και της ακρίβειας των δηλωθέντων στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως ορίζονται στην εν λόγω απόφαση και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των υπό ψήφιση διατάξεων. Υποβολή ψευδούς δήλωσης, πέραν των προβλεπόμενων από άλλες διατάξεις κυρώσεων, επιφέρει την υποχρέωση επιστροφής του τετραπλασίου του χορηγηθέντος επιδόματος από τον λαβόντα προς το Ελληνικό Δημόσιο.

γ. Η ως άνω ενίσχυση ορίζεται ως αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν.4172/2013, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει. τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. (άρθρα 1 και 2)

2. α. Αναστέλλεται, από τη δημοσίευση των προτεινομένων ρυθμίσεων και έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων, σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, εξαιτίας των φυσικών καταστροφών που προκλήθηκαν από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός».

β. Η αναστολή καταλαμβάνει ιδίως, αλλά όχι περιοριστικά, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων. Κατά το ως άνω χρονικό διάστημα, αναστέλλονται οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης. (άρθρο 3)

3. α. Παρατείνονται αυτοδίκαια από τη λήξη τους μέχρι και τις 30-4-2021, οι κατά τις κείμενες διατάξεις (άρθρα 20 του ν.2190/1994 και 56 επ. του π.δ.410/1988) συναφθείσες συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ι.δ.ο.χ.):

- του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων των Τομέων Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών,

- δεκαέξι (16) ατόμων όλων των ειδικοτήτων των Τομέων Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Περιφερειακής Ενότητας των Χανίων, της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας της Γ ενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

β. Ορίζεται ότι, η παράταση δεν μεταβάλλει τον χαρακτήρα της σχέσης εργασίας, βάσει της οποίας προσελήφθησαν οι ανωτέρω απασχολούμενοι. (άρθρο 4)

4. α. Παρέχεται η δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που επλήγησαν από το μεσογειακό κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ», να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί εξαιτίας του ανωτέρω φαινομένου και όχι πέραν των τριών (3) μηνών.

β. Καταβάλλεται στους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, κατά τα ανωτέρω, αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων (534) ευρώ, αναλογία δώρου Χριστουγέννων και παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

γ. Με κ.υ.α. ρυθμίζονται οι ειδικότεροι όροι και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την καταβολή της εν λόγω αποζημίωσης ειδικού σκοπού. (άρθρο 5)

ΜΕΡΟΣ Β΄

Θεσπίζονται περαιτέρω μέτρα καταπολέμησης των συνεπειών του κορωνοϊού COVID - 19 και συγκεκριμένα, προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. Επανακαθορίζονται, ειδικά για το έτος 2020, οι προθεσμίες καταβολής των προβλεπόμενων δόσεων [έξι (6) ισόποσες] του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.). Συγκεκριμένα, παρέχεται η δυνατότητα καταβολής της πρώτης και της δεύτερης δόσης μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Οκτωβρίου 2020 και καθεμιάς από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των τεσσάρων (4) επομένων μηνών. (άρθρο 6)

2. Παρατείνεται, έως και τις 30-4-2021 (από τις 31-10-2020. που ισχύει) η μείωση συντελεστών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.). που ισχύει για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες, δυνάμει του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. (άρθρο 7)

3. α. Χορηγείται προσαυξημένη έκπτωση για συγκεκριμένες διαφημιστικές δαπάνες επιχειρήσεων κατά τα φορολογικά έτη 2020-2021.

β. Εκπίπτουν οι ανωτέρω διαφημιστικές δαπάνες από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) για το φορολογικό έτος 2020 και κατά εξήντα τοις εκατό (60%) για το φορολογικό έτος 2021, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με ειδική πρόβλεψη για τις επιχειρήσεις που είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους είτε επλήγησαν οικονομικά, λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID - 19. (άρθρο 8)

4. Αναστέλλεται για την περίοδο από 1-10-2020 έως 30-9-2021 η επιβολή του προβλεπόμενου τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση, το οποίο καταβάλλεται υπέρ του Δημοσίου από τους συνδρομητές των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης. (άρθρο 9)

5. Τροποποιείται το άρθρο 19 του ν.4283/2014. όπως ισχύει, σχετικά με την εξασφάλιση πιστώσεων για την απασχόληση των εκπαιδευτικών και συγκεκριμένα, αυξάνεται εκ νέου για τα έτη 2020 και 2021, το ποσό που διατίθεται για την πληρωμή των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών καθώς και του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π. - Ε.Β.Π.), με δυνατότητα χρήσης πόρων του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) του οικείου Υπουργείου, σε βάρος της οικείας Συλλογικής Απόφασης Έργων (Σ.Α.Ε.) του έτους 2020 ή αντίστοιχο έργο Συλλογικής Απόφασης του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ως εξής: α) για το έτος 2020, κατά σαράντα επτά εκατομμύρια διακόσιες εξήντα οκτώ χιλιάδες (47.268.000) ευρώ [συνολικά διατίθενται έως εκατόν τριάντα δύο εκατομμύρια επτακόσιες εξήντα οκτώ χιλιάδες (132.768.000) ευρώ, αντί για ογδόντα πέντε εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες (85.500.000) ευρώ, που ήδη προβλέπεται] και β) για το έτος 2021, κατά εβδομήντα εκατομμύρια εννιακόσιες δύο χιλιάδες (70.902.000) ευρώ [συνολικά διατίθενται έως εκατόν τριάντα τρία εκατομμύρια πεντακόσιες σαράντα δύο χιλιάδες (133.542.000) ευρώ, αντί για εξήντα δύο εκατομμύρια εξακόσιες σαράντα χιλιάδες (62.640.000) ευρώ, που ήδη προβλέπεται]. (άρθρο 10)

6. α. Παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση διαγωνισμού, υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών καθώς και κάθε άλλης συναφούς υπηρεσίας, για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη λήψη μέτρων για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού, στο μέτρο που είναι απολύτως απαραίτητο, εφόσον δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες με διαπραγμάτευση και κατά παρέκκλιση ειδικότερων διατάξεων.

β. Με κ.υ.α., καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ανάθεσης και παροχής των ανωτέρω υπηρεσιών, η διαδικασία διάθεσης των σχετικών πιστώσεων και οι λοιπές αναγκαίες λεπτομέρειες. (άρθρο 11)

7. Καθορίζονται η σχετική διαδικασία και τα αρμόδια όργανα που αποφασίζουν για την επιβολή του μέτρου της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας επιμέρους οργανικών μονάδων των δημοσίων υπηρεσιών ή του συνόλου αυτών, σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού COVID - 19, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα. (άρθρο 12)

ΜΕΡΟΣ Γ'

Επανακαθορίζεται η διαδικασία εκλογής των αιρετών μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (π.δ. 1/2003), εισάγεται δε η δυνατότητα διενέργειας των σχετικών εκλογικοόν διαδικασιών μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. (άρθρο 13)

 

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671