ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
02.12.2020

Στη διαμεσολάβηση ξενοδόχοι και ξενοδοχοϋπάλληλοι για την κλαδική ΣΣΕ.

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Στη διαμεσολάβηση ξενοδόχοι και ξενοδοχοϋπάλληλοι για την κλαδική ΣΣΕ

Στον αέρα οι συμβάσεις εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, με τις δύο ομοσπονδίες ΠΟΞ και ΠΟΕΕΤ να μη συμφωνούν σε νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας. Μας πρότειναν μειώσεις μισθών που αγγίζουν το 20%, λέει η ομοσπονδία των εργαζομένων.

Σε καθεστώς αβεβαιότητας και έντασης εισέρχονται οι σχέσεις μεταξύ της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), μετά τη μη συμφωνία των δύο μερών στην υπογραφή νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος και ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ κ. Γεώργιος Χότζογλου, εκπροσωπώντας τις δυο πλευρές, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν και το θέμα παραπέμφθηκε στη διαμεσολάβηση ενώ από σήμερα έληξε και η μετενέργεια, με αποτέλεσμα οι συμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων να είναι στον αέρα.

Η ομοσπονδία των ξενοδοχοϋπαλλήλων με πρόσφατη ανακοίνωσή της αποκάλυψε ότι πρότεινε στην ΠΟΞ πάγωμα της υφιστάμενης κλαδικής σύμβασης για έναν ακόμη χρόνο ενώ η ΠΟΞ ζητούσε «μειώσεις μισθών που θα αγγίζουν το 20%». Η ΠΟΞ «απάντησε» την επομένη ημέρα ότι δεν θα μπει σε χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η ΠΟΞ δεν καταφέρνει να υπογράψει κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, κάτι που το έκανε ακόμη και τα πιο δύσκολα χρόνια των μνημονίων όπως ήταν το 2012, όταν η Ομοσπονδία υπό την προεδρία του κ. Γιάννη Ρέτσου ήταν η πρώτη που υπέγραφε κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, όταν ο θεσμός ήταν υπό κατάργηση λόγω μνημονίων.

Επίσης θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι υπάρχουν και τοπικές ξενοδοχειακές ενώσεις, οι οποίες είτε έχουν υπογράψει είτε θα υπογράψουν συμβάσεις με τις αντίστοιχες συνδικαλιστικές οργανώσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Για παράδειγμα η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, από τις μεγαλύτερες στη χώρα, έχει ήδη από τον προηγούμενο Μάρτιο, εν μέσω καθολικού lockdown, υπογράψει τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία προβλέπει αυξήσεις 4% για όλα τα μισθολογικά κλιμάκια για τα έτη 2020 και 2021 και επιπλέον αύξηση 1% για το έτος 2022. Η διάρκεια της ισχύος της σύμβασης είναι η μέγιστη προβλεπόμενη, δηλαδή τρία έτη.

Πληροφορίες του euro2day.gr αναφέρουν ότι σύντομα ξεκινά διαπραγμάτευση για την υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης και η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου, επίσης μία από τις μεγαλύτερες ενώσεις ξενοδόχων στη χώρα.

Η ΠΟΞ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Όταν στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης κάποιοι δεν πίστευαν ότι οι εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο θα παραμείνουν ρυθμισμένες, εμείς τους διαψεύσαμε (και οι δύο πλευρές, ΠΟΞ και ΠΟΕΕΤ) και διατηρήσαμε ζωντανή την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Όταν το 2018 επανήλθε ο θεσμός της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων και τότε επίσης κάποιοι δεν πίστευαν πως η σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα επεκταθεί, τους διαψεύσαμε ξανά, τιμώντας την υπογραφή που είχαμε βάλει.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έχει εμπράκτως αποδείξει την πίστη της και τον σεβασμό της στον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Για τον λόγο αυτό, δεν θα εμπλακούμε σε κανενός είδους χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων. Οι διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση εργασίας δεν πρέπει να προσφέρονται για επικοινωνιακά παιχνίδια.

Επιφυλασσόμαστε ωστόσο να τοποθετηθούμε, ελπίζοντας να μη χρειαστεί, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεσολάβησης στην οποία θα προσέλθουμε όπως πάντα καλόπιστα, ευελπιστώντας να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα βοηθήσει επιχειρήσεις και εργαζόμενους να ξεπεράσουμε μαζί και αυτή την πρωτόγνωρη για όλους μας υγειονομική κρίση, οι επιπτώσεις της οποίας γονατίζουν τον ξενοδοχειακό κλάδο».

Η ΠΟΕΕΤ σε ανακοίνωσή της ανέφερε: «Δυστυχώς μετά από διαπραγματεύσεις με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων για την ανανέωση της κλαδικής σύμβασης Ξενοδοχοϋπαλλήλων, δεν καταφέραμε να συγκλίνουμε με την εργοδοτική πλευρά και να υπογράψουμε μια συλλογική σύμβαση εργασίας μέσα σε δύσκολους καιρούς για τον κλάδο, με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Από την πλευρά μας, η πρότασή μας ήταν ξεκάθαρη, αναλογιζόμενοι και το πρόβλημα της πανδημίας, δηλαδή για τον επόμενο χρόνο να παραμείνουμε στα ίδια οικονομικά επίπεδα, χωρίς να αλλάξει κάτι στα μισθολογικά και θεσμικά σημεία της σύμβασής μας.

Πηγή: https://www.euro2day.gr

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671