ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
02.12.2020

Έρχονται 120 δόσεις «ειδικού σκοπού» για όλες τις οφειλές της πανδημίας: Ποιους αφορά, τι αλλάζει στα χρέη.

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Έρχονται 120 δόσεις «ειδικού σκοπού» για όλες τις οφειλές της πανδημίας: Ποιους αφορά, τι αλλάζει στα χρέη

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο όλες οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις της πανδημίας να ενταχθούν σε μια ρύθμιση 120 δόσεων "ειδικού σκοπού".

Φουσκώνει συνεχώς το καλάθι των φορολογικών και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων που μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής λόγω κορονοϊού.

Μετά την παράταση του lockdown, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει αναστολή και για τις υποχρεώσεις του Δεκεμβρίου ενώ η πορεία της πανδημίας είναι τέτοια που να μην επιτρέπει τα σενάρια επιστροφής στην πλήρη κανονικότητα από τις αρχές του χρόνου να συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες.

Οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις

Η χρονιά αναμένεται να κλείσει με συσσωρευμένες "κορωνο-υποχρεώσεις" συνολικού ύψους άνω των 2-2,5 δις. ευρώ. Το ποσό μεγαλώνει τόσο πολύ που πλέον είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορεί να εξυπηρετηθεί με την νέα "κορωνο-ρύθμιση" των 12-24 δόσεων που έχει ήδη ψηφιστεί (με ημερομηνία ενεργοποίησης από τον Απρίλιο).

Έτσι, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο όλες οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις της πανδημίας να ενταχθούν σε μια ρύθμιση 120 δόσεων "ειδικού σκοπού".

Δεν θα είναι δηλαδή μια γενικευμένη ρύθμιση 120 δόσεων που θα αφορά το σύνολο των υποχρεώσεων προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά μια ειδικού τύπου ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να σπάνε τις συσσωρευμένες οφειλές σε πολύ μικρές δόσεις της τάξεως των 30-50 ευρώ.

Πότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις

Οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη –άλλωστε υπάρχει χρονικό περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο- ωστόσο οι 12 άτοκες και οι 24 χαμηλότοκες δόσεις (με επιτόκιο 2,5%) φαίνονται πλέον πολύ λίγες.

Ουσιαστικά, θα μιλάμε για μια πρόσθετη επιβάρυνση της τάξεως των 100-200 εκατ. ευρώ αν πάμε με τις 12 έως 24 δόσεις ποσό το οποίο θα έρθει να προστεθεί όμως στις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις της επόμενης χρονιάς. Αν υιοθετηθούν οι 120 δόσεις, δεν θα έχουν τόσο ευνοϊκούς όρους όσο οι 12-24 (δηλαδή άτοκες ή χαμηλότοκες). Με κάποιο τρόπο, θα πρέπει να πριμοδοτηθούν αυτοί που θα θελήσουν να κλείσουν το κεφάλαιο με τα χρέη της πανδημίας όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις 120 δόσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της "Καθημερινής" ότι έρχεται ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 120 δόσεις.

"Δεν θα αφήσουμε αυτό να γίνει χιονοστιβάδα. Θα έχουμε 120 και περισσότερες δόσεις για να πατήσουν στα πόδια τους”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας ότι δόθηκε προτεραιότητα στην υγεία με μέτρα που έχουν σαφές αρνητικό αποτύπωμα και πως η πολιτεία θα είναι δίπλα για να στηρίξει όσους πλήττονται.

Η "Καθημερινή" αναφέρει ότι "η αγορά πιέζει για νέες ρυθμίσεις οφειλών ή ακόμα και "κούρεμα" των χρεών που έχουν δημιουργηθεί και, όπως όλα δείχνουν, στο υπουργείο Οικονομικών ήδη σχεδιάζουν νέα ρύθμιση οφειλών σε 100-120 δόσεις, στην οποία ενδεχομένως να μπουν και χρέη που δεν αφορούν μόνο την περίοδο της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, και πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, θα ενημερωθούν οι θεσμοί για τις προθέσεις της κυβέρνησης, οι οποίοι ωστόσο εναντιώνονται σε ευνοϊκές ρυθμίσεις καθώς, κατά την άποψή τους, διογκώνουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Βέβαια, το οικονομικό επιτελείο έχει στα χέρια του τα στατιστικά στοιχεία από την τελευταία ρύθμιση 120 δόσεων που είχε θεσπιστεί αρχικά επί ΣΥΡΙΖΑ και βελτιώθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, τα οποία δείχνουν αύξηση των εισπράξεων των παλαιών χρεών (αυτών που δημιουργήθηκαν από το 2019 και πριν) αλλά και μεγάλη μείωση στον ρυθμό δημιουργίας νέων οφειλών.

Ταυτόχρονα, οι θεσμοί αντιλαμβάνονται ότι σε μία τόσο δύσκολη περίοδο, και με ορατό τον κίνδυνο για πολλαπλά "λουκέτα" στην αγορά, είναι δύσκολο να αποπληρωθούν σε 12 ή 24 δόσεις τα παλαιά χρέη και παράλληλα να εξυπηρετούνται οι τρέχουσες υποχρεώσεις, τη στιγμή που επί της ουσίας οι επιχειρήσεις λαβωμένες από την κρίση θα κάνουν ένα νέο ξεκίνημα".

Πηγή: https://www.thetoc.gr/

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671