ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
03.12.2020

Παράταση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων έως τις 14 Δεκεμβρίου.

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Παράταση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων έως τις 14 Δεκεμβρίου

Παρατείνονται έως και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου (ώρα 06:00) τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα ενάντια στον κορωνοϊό, ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

Εξαιρούνται, όπως είπε, τα καταστήματα λιανικής πώλησης εποχικών ειδών, αμιγώς Χριστουγεννιάτικων, τα οποία θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. Τα συγκεκριμένα είδη θα μπορούν να πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε πως παρατηρείται μεν μια σταθεροποίηση ή και μείωση κρουσμάτων, ωστόσο είναι με πιο αργούς ρυθμούς απ' όσο αναμενόταν.

Όπως σημείωσε, σε εθνικό επίπεδο τα εξιτήρια ασθενών Covid-19 από τα νοσοκομεία είναι περισσότερα από τα εισιτήρια, αλλά η πίεση παραμένει σοβαρή στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Με αυτά τα δεδομένα, απομακρύνθηκε χρονικά η σταδιακή άρση του lockdown στην παρούσα φάση, υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Αντιθέτως, η παράταση των γενικών περιοριστικών υφιστάμενων μέτρων κρίνεται, είπε, «επιβεβλημένη, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό. Προτεραιότητα παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Άλλωστε, πάνω από τη δυσφορία που προκαλεί σε όλους μας ο πόλεμος που δεχόμαστε από τον ιό, αυτά τα Χριστούγεννα θα υπάρχει και θα είναι ορατή η ελπίδα που φέρνει σε ολόκληρο τον κόσμο η επιστήμη.

Το ένα μετά το άλλο μια σειρά εμβολίων μπαίνουν στη διαδικασία της τελικής έγκρισης και θα είναι στη χώρα μας τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου, την ίδια στιγμή που θα πάνε και στις άλλες χώρες της ΕΕ με την ίδια αναλογία ως προς τον πληθυσμό και με το ίδιο κόστος, μέρους του οποίου θα καλύψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ο κυβενητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε πως ο εμβολιασμός θα είναι «εθελοντικός και δωρεάν και θα υπάρχει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του».

Ερωτηθείς σχετικά για το ενδεχόμενο νέου διαγγέλματος από τον πρωθυπουργό, παρέπεμψε «ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα», όταν θα υπάρχει η σχετική εισήγηση των ειδικών για την πορεία της πανδημίας.

Και για το άνοιγμα των σχολείων, ζήτησε «να περιμένουμε σχετικές ανακοινώσεις από την επόμενη εβδομάδα».

Σχετικά με το εμβόλιο, ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως δημιουργούνται ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή. Εκτιμάται ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως περίπου 2.117.440 πολίτες. Κι αν έρθουν περισσότερα εμβόλια -τον ίδιο μήνα- μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων. Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω sms, είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων, ανέφερε.

Επιπλέον, επισήμανε πως «τις τελευταίες μέρες το εθνικό μέτωπο που έχει συγκροτηθεί από την πρώτη στιγμή της πανδημίας βάλλεται από ανυπόστατους ισχυρισμούς που υιοθετούν πρακτικές συνωμοσιολογίας και διασποράς ψευδών ειδήσεων. Με σεβασμό στους πολίτες και στους εκατοντάδες επιστήμονες που μετέχουν στη συλλογή των στοιχείων, δόθηκαν από την κυβέρνηση, τον ΕΟΔΥ και κορυφαίους καθηγητές, μέλη της Επιτροπής των ειδικών, καταλυτικές απαντήσεις για την προάσπιση της αλήθειας» είπε. Όπως συμπλήρωσε, «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έχει επιλέξει να έχει και να παρέχει πλήρη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα».

Σύμφωνα με τον υφπουργό, η κυβέρνηση καθιέρωσε στην αρχή καθημερινή ενημέρωση από τους κυρίους Τσιόδρα και Χαρδαλιά, συνέχισε να δημοσιοποιεί καθημερινά την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, επανέφερε τακτικές ενημερώσεις από το υπουργείο Υγείας, την Πολιτική Προστασία και μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων και συγκρότησε Παρατηρητήριο Covid-19, το οποίο ήδη έχει δημοσιοποιήσει 25 περιοδικές εκθέσεις για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και τις συνέπειές της.

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις

Απαντώντας και σε σειρά ερωτήσεων, ο κυβενρητικός εκπρόσωπος σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως το ιικό φορτίο στη χώρα παραμένει υψηλό, το ίδιο και η πίεση στο σύστημα υγείας. «Επομένως, θα παρακολουθήσουμε όλα τα σχετικά στοιχεία που μας δίνουν οι ειδικοί, θα ακούσουμε την εισήγησή τους και θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση, ενδεχομένως και δια του πρωθυπουργού, την επόμενη εβδομάδα».

Για το εάν θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα στήριξης, είπε πως «όταν επεκτείνουμε τα μέτρα για την προστασία της δημόσια υγείας και της ανθρώπινης ζωής, η κυβέρνηση έρχεται και συμπληρώνει το οικονομικό πακέτο στήριξης προκειμένου να μπορέσουν όλοι μαζί να σταθούν στα πόδια τους όταν θα έρθει η ώρα για τη δυναμική επανεκκίνηση μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης». Όπως συμπλήρωσε, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους κλάδους της οικονομίας για όσο χρειαστεί, οι λεπτομέρειες θα δοθούν από το οικονομικό επιτελείο τις επόμενες ημέρες, όταν θα ανακοινωθεί το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης.

Ο κ. Πέτσας ενημέρωσε πως θα υπάρξει καμπάνια για τον εμβολιασμό του πληθυσμού για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Παράλληλα, είπε ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει για την πρόθεσή του να προχωρήσει στον εμβολιασμό δημόσια και πως θα καλέσει και τις πολιτικές δυνάμεις να ανταποκριθούν και εκείνες, «διότι δια του παραδείγματος θα παρακινηθούν και αυτοί που είναι δύσπιστοι ή επιφυλακτικοί».

Στην ερώτηση για το εάν ο εμβολιασμός θα είναι προαπαιτούμενο για τα ταξίδια στην Ελλάδα, επισήμανε πως είναι μία συζήτηση που έχει ξεκινήσει σε διάφορα fora. «Είναι κάτι το οποίο θα το συζητήσουμε στην πορεία. Αυτή τη στιγμή εμείς είμαστε προσανατολισμένοι στην πειθώ.

Για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολίων στους μαθητές, ο κ. Πέτσας τόνισε «αυτή η απόφαση είναι επιβοηθητική ώστε όλοι να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχουν λόγοι που θα μπορούσαν να αφήσουν στην άκρη την επιστήμη και να υποκύψουμε σε θεωρίες συνωμοσίας. Άρα, είναι ένα θετικό εργαλείο και αυτό, ώστε οι περισσότεροι πολίτες να πειστούν ότι είναι προς το δικό του συμφέρον, των αγαπημένων τους προσώπων, της κοινωνίας ο εμβολιασμός με ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια». Ξεκαθάρισε, πάντως, πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει το θέμα της υποχρεωτικότητας.

Για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, είπε πως «περιμένουμε η αλλαγή στάσης της Τουρκίας να έχει συνέπεια και συνέχεια και δεν θέλουμε να είναι προσχηματική. Δεν θέλουμε να ακούμε μόνο συζήτηση για ειρηνική επίλυση της μιας και μοναδικής διαφοράς την οποία έχουμε και είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και την ίδια στιγμή να έχουμε παράνομες navtex ή προκλητικές ενέργειες, όπως η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα». Τη συνέπεια και συνέχεια ζητούν και όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι, είπε, γιατί είδαν μια προσχηματική συμπεριφορά το προηγούμενο διάστημα από την Τουρκία.

«Οι διερευνητικές επαφές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή εφόσον, υπάρχει η συνέπεια και η συνέχεια από την πλευρά της Τουρκίας» επανέλαβε.

Σε ερώτηση για τις ευθύνες του χθεσινού ναυαγίου με πρόσφυγες και μετανάστες ανοιχτά της Λέσβου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού συνεχάρη τους άνδρες και τις γυναίκες του λιμενικού που με την επέμβασή τους έσωσαν 32 ζωές, είπε πως «έχουμε παραβίαση της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, έχουμε παράτυπες διελεύσεις στο Αιγαίο κι έχουμε σαφή δίκτυα λαθροδιακινητών, τα οποία λειτουργούν υπό την ανοχή πολλές φορές της Τουρκίας. Στο συγκεκριμένο περιστατικό είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική ακταιωρός, παρά το αίτημα βοήθειας, δεν βοήθησε, δεν διέσωσε τους επιβαίνοντες στη μοιραία βάρκα ενώ ήταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Αντίθετα, τους προέτρεψε να προχωρήσουν, διενήργησε ελιγμούς κατά της λέμβου προκειμένου αυτή να συνεχίσει την πορεία της στις ελληνικές ακτές».

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι οι λαθροκινητές εν γνώσει τους θέτουν ανθρώπους σε κίνδυνο, καθώς διασχίζουν παράτυπα τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της ΕΕ. «Ανθρώπους που δεν έχουν κίνδυνο στη στεριά, η Τουρκία τους στέλνει στον κίνδυνο στη θάλασσα με βάρκες που δεν πληρούν καμία προϋπόθεση ασφαλείας και οδηγούνται από ανθρώπους χωρίς άδεια και γνώσης των κανόνων της θάλασσας. Δεν πρόκειται δυστυχώς για μεμονωμένο περιστατικό, πρόκειται για συνήθη πρακτική της γειτονικής χώρας. Οι ευθύνες της είναι μεγάλες όπως μεγάλες είναι και όλων όσοι συμμετέχουν σε αυτές τις επικερδείς επιχειρήσεις. Και αυτές οι ευθύνες θα αναδειχθούν» είπε και υπογράμμισε «κόντρα στις επιδιώξεις της Τουρκίας και των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών η Ελλάδα θα συνεχίσει να φυλάει αποτελεσματικά τα σύνορά της και της ΕΕ, επουλώνοντας ταυτόχρονα τις πληγές της μεταναστευτικής κρίσης για τους Έλληνες πολίτες».

«Και θα συνεχίσουμε με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες την πολιτική που μειώνει τις ροές και μας επιτρέπει να υλοποιούμε τη δέσμευσή μας για μείωση των επιπτώσεων του μεταναστευτικού τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική χώρα» πρόσθεσε και κάλεσε την Τουρκική κυβέρνηση να λάβει τα μέτρα της προκειμένου να σταματήσει αυτή η παράνομη διακίνηση που δυστυχώς πολλές φορές στοιχίζει ανθρώπινες ζωές.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για κατασκευές που αλλοιώνουν το μνημείο στην Ακρόπολη είπε «η καλύτερη απάντηση στους αφορισμούς που είδαμε το προηγούμενο διάστημα είναι το να επισκεφθεί κανείς αυτή την πιο φωτεινή και προσβάσιμη Ακρόπολη. Καλώ όλους εκείνους που έβγαιναν με πρωτοσέλιδα περί τσιμέντων ή που έκαναν πύρινες αναρτήσεις ότι κάποιοι αλλοίωσαν το χαρακτήρα της Ακρόπολης να επισκεφτούν με κάποιον άνθρωπο με κινητικά προβλήματα τον χώρο της Ακρόπολης και μετά να αναρτήσουν αυτές τις φωτογραφίες και τα βίντεο για να δείξουν πραγματικά την αλλαγή που έχει γίνει».

Τέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας «όσο και να προσπαθεί η αντιπολίτευση να δημιουργήσει θέμα κάνοντας πολιτική με τσουρέκια και ποδήλατα αυτό δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες κάποιων που ήταν πάνω σε κότερα με πούρα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες απο ΑΜΠΕ

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671