ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
22.12.2020

Σημεία συνέντευξης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιου Πέτσα στον «ΑΝΤ1».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2020

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ  και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον «ΑΝΤ1»  και στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα»

Για τις γιορτές

Ειδικά για την παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, θα χρησιμοποιηθεί ο κωδικός 6 για τις μετακινήσεις μας. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Δεν πρέπει να ανοίξουμε τον στενό μας κύκλο. Ας μείνουμε με τους ανθρώπους που κάνουμε, λίγο πολύ, «παρέα» αυτό το χρονικό διάστημα, είτε είναι της γειτονιάς μας, είτε είναι τα πολύ στενά συγγενικά μας πρόσωπα, είτε είναι τα πρόσωπα που πάμε τα παιδιά μας μαζί σχολείο ή μια οικογένεια που έχουμε επαφή. Δεν πρέπει να ανοίξουμε τον κύκλο. Αυτό είναι το βασικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε όλοι.

Αυστηρότεροι έλεγχοι

Πιο σκληρά μέτρα θα ληφθούν για την εφαρμογή των υφιστάμενων, δηλαδή θα αφορούν τους ελέγχους. Για παράδειγμα, παραμονή των Χριστουγέννων όποιος κυκλοφορεί μετά τις 10 το βράδυ θα πρέπει να ξέρει ότι η Αστυνομία θα τον σταματήσει και θα τον ελέγξει. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις εξαιρέσεων, ανθρώπων που δουλεύουν εκείνο το βράδυ. Αυστηρά μέτρα, με την έννοια αυστηρότερων περιορισμών, δεν εξετάζονται αυτή τη στιγμή. Ας εφαρμόσουμε όλοι μας τα μέτρα που είναι σε ισχύ, ώστε να μην χρειάζονται αυστηρότερα.

Για τοπικά lockdown

Αν σε τοπικό επίπεδο τα επιδημιολογικά δεδομένα ακολουθούν αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που διαμορφώνεται στην Επικράτεια -δηλαδή ανεβαίνουν τα κρούσματα, αντί να πέφτουν- τότε ναι, υπάρχει ενδεχόμενο για τοπικά lockdown. Ευτυχώς, τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι πηγαίνουμε καλύτερα και κάνουμε έκκληση σε όλους να διαφυλάξουμε αυτή την καλή εικόνα. Μέχρι τις 7 Ιανουαρίου ακολουθούμε τα γενικά μέτρα, τα οποία έχουν υποδείξει οι ειδικοί. Έχει μεγάλη σημασία να πέσει το ιικό φορτίο σε όλη την Επικράτεια. Μετά τις 7 Ιανουαρίου ελπίζουμε να είμαστε σε μία φάση που να μπορούμε σιγά-σιγά να απελευθερώσουμε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Για τον εμβολιασμό

Με βάση τα συμβόλαια προαγοράς είχαμε πει, σχεδόν ένα μήνα πριν, ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα είχαμε 25.000.000 δόσεις εμβολίων. Δηλαδή, τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν όλοι οι Έλληνες, να μπορούν να εμβολιαστούν. Φαίνεται ότι στην αρχή των παραδόσεων πηγαίνουμε σε χαμηλότερους ρυθμούς.

Δυστυχώς, λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης οι παραδόσεις είναι πολύ χαμηλότερες, σε σχέση με τα αρχικά συμβόλαια προαγοράς. Όμως, υπάρχουν και άλλες εταιρείες που θα μπουν στο παιχνίδι σιγά-σιγά. Είναι η Moderna που πήρε έγκριση ήδη στις Η.Π.Α. η AstraZeneca, η Johnson & Johnson. Άρα, σταδιακά θα έρχονται εμβόλια και από άλλες εταιρείες. Το κρίσιμο είναι στις επόμενες 15-20 μέρες να δουλέψει ο μηχανισμός που έχουμε φτιάξει. Είναι ένα πολύ σύνθετο εγχείρημα το πώς θα έρθουν τα εμβόλια, πού θα αποθηκευτούν, πώς θα φτάσουν μέχρι το τελευταίο από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα. Επίσης η προτεραιοποίηση των υγειονομικών στην αρχή, των μεγαλύτερων συμπολιτών μας στη συνέχεια, να γίνει σωστά, για να μην πετάμε εμβόλια. Όποιος κλείνει το ραντεβού να είναι στην ώρα του. Αυτό θα είναι το κρίσιμο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος από τους ηγέτες της Ευρώπης που είχε πει να γίνει το εμβόλιο δημόσιο αγαθό, για να μην μπούμε σε έναν πλειστηριασμό ποιες χώρες έχουν δυνατότητα να αγοράσουν σε χαμηλότερη τιμή από οποιαδήποτε εταιρεία. Κι αυτό από την Άνοιξη, όχι το Φθινόπωρο ή τον Χειμώνα. Από τότε, ενώ πήγαμε στη λογική να γίνουν τα συμβόλαια προαγοράς σε κοινοτικό επίπεδο, για να μην υπάρχουν εθνικοί ανταγωνισμοί, η Ευρώπη φαίνεται να έρχεται με καθυστέρηση, σε σχέση με τρίτες χώρες, όπως οι Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο, και γι’ αυτό θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες της. Και νομίζω ότι είμαστε σε αυτό το στάδιο, επιτάχυνσης των διαδικασιών της.

Δεν υπάρχει σκέψη για ενέργεια εθνική, αλλά κοινοτική, ώστε να καλυφθεί το κενό. Και πιστεύω ότι τελικά, με τις ενέργειες που θα γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν θα υπάρξει το πρόβλημα, που φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή, με χαμηλότερες δόσεις από το αναμενόμενο.

Έχει μεγάλη σημασία η ενημέρωση. Καθιερώσαμε από χθες τακτική ενημέρωση, η οποία στην αρχή θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους. Οι ειδικοί εκφέρουν την επιστημονική άποψη που χρειάζεται ώστε να πειστεί ο κόσμος ότι πρόκειται για ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια.

Για τα τεστ

Έχουμε πει πολλές φορές ότι το τεστ είναι συνάρτηση δύο παραγόντων. Πρώτον, να μην δημιουργείται προκλητή ζήτηση, δηλαδή να θέλει ο καθένας να κάνει τεστ, χωρίς να υπάρχει λόγος. Και δεύτερον, η διαθεσιμότητα των τεστ. Δεν υπάρχουν σήμερα διαθέσιμα 10 εκατομμύρια τεστ να κάνουν όλοι οι Έλληνες. Τα τεστ πρέπει να έχουν περιοδικότητα, για να ελέγχουμε τον πληθυσμό. Άρα, η στρατηγική του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας, έχει να κάνει με το πώς θα ελέγχουμε τον πληθυσμό μας σε βάθος χρόνου.

Για την στήριξη των πληττόμενων

Την τελευταία 10ετία της κρίσης είδαμε πραγματικά να πέφτει σημαντικά το εισόδημα των Ελλήνων. Μια μεγάλη μείωση του εθνικού εισοδήματος, αλλά και του ατομικού εισοδήματος του καθενός από εμάς, με τα όρια της φτώχειας να πέφτουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Η πανδημία ήταν κι αυτή τροχοπέδη στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και του ατομικού μας εισοδήματος. Χρειάζεται αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Και, με το πλέγμα των δράσεων που έχουμε αναπτύξει από τον Μάρτιο και μετά, η Κυβέρνηση και γενικά το Κράτος έχει σταθεί αρωγός όσο μπορούσε. Ελπίζουμε την επόμενη χρονιά να είμαστε καλύτερα και λιγότεροι συμπολίτες μας να έχουν την ανάγκη της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Αυτό που έχει σημασία είναι συνεχώς να μειώνονται αυτοί που είναι στα όρια της φτώχειας.

Μέσα στην κρίση αυξήθηκαν πολύ οι συνάνθρωποί μας που είναι στα όρια της φτώχειας. Κάνουμε ό,τι χρειάζεται και ό,τι μπορούμε για να βγάλουμε περισσότερους από αυτό το δίχτυ για να μην μείνει κανείς πίσω μόνος του. Δεν κλείνουμε τα μάτια.

Ξεκινήσαμε στην αρχή, τον Μάρτιο και Απρίλιο, με πιο οριζόντια μέτρα, μετά πήγαμε σε μέτρα που έχουν να κάνουν με τους εργαζόμενους σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, όπως το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και η επιστρεπτέα προκαταβολή. Και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με την επιστρεπτέα προκαταβολή, ιδίως οι μικρομεσαίοι, είδαν να παίρνουν κάποια χρήματα στα χέρια τους, το 50% των οποίων -για την επιστρεπτέα 4 και 5- δεν θα επιστραφεί. Και προσπαθούμε σιγά σιγά, όπου βλέπουμε ότι κάποιος έχει μείνει πίσω, να τον καλύψουμε.

Για τη Folli Follie

Δεν είναι αυτό ζήτημα της ημερήσιας διάταξης που έχει να κάνει με την Κυβέρνηση. Βγαίνουν όμως στη δημοσιότητα διάφορα θέματα. Ένα από αυτά είναι το θέμα αυτό με τη Folli Follie. Πρέπει να το παραγνωρίσει, να το αφήσει στην άκρη; Αφού αναγκαστικά θα έρθει στη Βουλή. Αναγκαστικά θα απασχολήσει τη Βουλή των Ελλήνων γιατί εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα. Δεν είναι κάτι που βγήκε από την Κυβέρνηση ή από κάποιον δημοσιογράφο. Βγήκε από αυτούς που έκαναν έλεγχο για αυτήν την υπόθεση. Επομένως, έχει μεγάλη σημασία να δίνονται απαντήσεις. Και φυσικά όταν θα ασχοληθεί η Βουλή θα δούμε αν υπάρχει και πολιτικό υπόβαθρο.

 

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671