ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
04.01.2021

Ο «χάρτης δικαιωμάτων» ενοικιαστών και ιδιοκτητών – Όλα τα «κουρέματα» και οι αποζημιώσεις.

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Ο «χάρτης δικαιωμάτων» ενοικιαστών και ιδιοκτητών – Όλα τα «κουρέματα» και οι αποζημιώσεις

Οι αποζημιώσεις για τα κουρέματα του Νοεμβρίου δεν έχουν ακόμη καταβληθεί και προγραμματίζεται να δοθούν μέσα στον μήνα.

Τα λάθη που έγιναν στις δηλώσεις COVID μηνών Μαρτίου Αυγούστου δεν έχουν ακόμη διορθωθεί γι’ αυτό και δόθηκε παράταση μέχρι στις 29 Ιανουαρίου. Οι αποζημιώσεις για τα κουρέματα του Νοεμβρίου δεν έχουν ακόμη καταβληθεί και προγραμματίζεται να δοθούν μέσα στον μήνα.

Για τα κουρέματα του Δεκεμβρίου, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Για τον Γενάρη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πλήρη απαλλαγή για τις επιχειρήσεις που παραμείνουν υποχρεωτικά κλειστές μέχρι τις 11 Ιανουαρίου αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει τι γίνεται με τους υπόλοιπους πληττόμενους και φυσικά με τους εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής. Κάπως έτσι λοιπόν διαμορφώνεται με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο χάρτης δικαιωμάτων ενοικιαστών και ιδιοκτητών. Στους τελευταίους, προστίθενται για πρώτη φορά και οι ιδιοκτήτες "νομικά πρόσωπα" οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έπαιρναν καμία αποζημίωση.

Αναλυτικά οι κατηγορίες

Μάρτιος – Αύγουστος: Για την περίοδο Μαρτίου – Αυγούστου έχουν εντοπιστεί δεκάδες χιλιάδες δηλώσεις ιδιοκτητών ακινήτων στις οποίες έχουν γίνει λάθη. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες δεν θα μπορούν να λάβουν την αποζημίωσή τους η οποία για το συγκεκριμένο διάστημα δίνεται υπό μορφή επιστροφής φόρου. Το κούρεμα της περιόδου Μαρτίου-Αυγούστου, το κούρεμα είναι 40% επί του ενοικίου και η αποζημίωση είναι 30% επί της ζημιάς. Στα 1000 ευρώ ενοίκιο, έχει καταβληθεί -υποτίθεται- ποσό 600 ευρώ και ο ιδιοκτήτης, από τα 400 ευρώ που έχει χάσει, πρέπει να λάβει (αν δεν έχει ήδη λάβει) έκπτωση φόρου ύψους 120 ευρώ.

Νοέμβριος: Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων COVID έληξε στο τέλος του χρόνου. Πλέον εκκρεμεί η επεξεργασία των δηλώσεων που έγιναν από τους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων. Μέσα στον Ιανουάριο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν για πρώτη φορά αποζημίωση σε μετρητά δηλαδή με κατάθεση χρημάτων στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Το "κούρεμα" είναι και πάλι 40% και η αποζημίωση ανέρχεται στο 50% επί της ζημιάς. Δηλαδή, για ενοίκιο 1000 ευρώ, ο ιδιοκτήτης πρέπει να λάβει 200 ευρώ από το κράτος και 600 ευρώ από τον ενοικιαστή. Οι ιδιοκτήτες νομικά πρόσωπα, δεν δικαιούνται αποζημίωσης.

Δεκέμβριος: Για την υποβολή των δηλώσεων COVID Δεκεμβρίου υπάρχει χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Ισχύει το ίδιο καθεστώς με αυτό του Νοεμβρίου. Δηλαδή, το κούρεμα είναι 40%, ο ιδιοκτήτης παίρνει αποζημίωση 50% επί του κουρέματος (δηλαδή 20% επί του αρχικού ενοικίου) και τα χρήματα καταβάλλονται και πάλι στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Τα νομικά πρόσωπα ιδιοκτήτες δεν αποζημιώνονται.

Ιανουάριος: Οι επιχειρήσεις που έχουν μείνει υποχρεωτικά κλειστές μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου, δεν θα πληρώσουν καθόλου ενοίκιο. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που πλήττονται, σχεδιάζεται να έχουν κούρεμα ενοικίου 40%. Ωστόσο, αυτό δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα. Η κυβέρνηση προγραμματίζει να ανακοινώσει τα μέτρα στήριξης του Ιανουαρίου μέσα στις επόμενες ημέρες και εκεί θα ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τα ενοίκια των επιχειρήσεων που πλήττονται αλλά δεν είναι υποχρεωτικά κλειστές καθώς και τα ενοίκια των εργαζομένων που θα παραμείνουν σε καθεστώς αναστολής.

Για τις περιπτώσεις που θα προβλέπεται πλήρης απαλλαγή του ενοικιαστή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου, ο ιδιοκτήτης θα εισπράττει αποζημίωση 80% επί του αρχικού ενοικίου. Για πρώτη φορά θα δίνεται αποζημίωση και για τα νομικά πρόσωπα ιδιοκτήτες με το ποσοστό να φτάνει στο 60%. Επομένως για ενοίκιο 1000 ευρώ, ο ενοικιαστής δεν θα πληρώνει τίποτα και ο ιδιοκτήτης θα εισπράττει 800 ευρώ αν είναι φυσικό πρόσωπο ή 600 ευρώ αν είναι νομικό πρόσωπο. Αν πάλι ο ενοικιαστής δεν ανήκει στις επιχειρήσεις που έχουν μείνει υποχρεωτικά κλειστές μέχρι τις 11 Ιανουαρίου αλλά στις πληττόμενες, για ενοίκιο 1000 ευρώ

Φεβρουάριος: Προς το παρόν έχει ανακοινωθεί ότι για το ενοίκιο του Φεβρουαρίου, οι επιχειρήσεις που έχουν μείνει υποχρεωτικά κλειστές μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, θα γίνει κούρεμα 80% στο ενοίκιο του Φεβρουαρίου και ότι για τους ιδιοκτήτες η αποζημίωση θα φτάνει στο 60% αν είναι φυσικά πρόσωπα και στο 40% αν είναι νομικά πρόσωπα.

Πηγή: https://www.thetoc.gr/

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671