ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
07.01.2021

Το παράδοξο της πανδημίας: Αυξήσαμε τις καταθέσεις μας κατά 16,5 δισ. ευρώ μέσα στην καραντίνα.

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Το παράδοξο της πανδημίας: Αυξήσαμε τις καταθέσεις μας κατά 16,5 δισ. ευρώ μέσα στην καραντίνα

Πώς ερμηνεύεται η αύξηση των καταθέσεων που επέστρεψαν στα επίπεδα της περιόδου Δεκεμβρίου 2014-Ιανουαρίου 2015.

Οι καταθέσεις των Ελλήνων -νοικοκυριών και επιχειρήσεων- επέστρεψαν στα επίπεδα που ήταν της περιόδου Δεκεμβρίου 2014-Ιανουαρίου 2015. Μια "κομβική περίοδο" καθώς αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές κορυφώθηκε ένα παρατεταμένο bank run με απώλεια καταθέσεων δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που τελικώς έφερε και τα capital controls.

Το "παράδοξο"

Το "παράδοξο" είναι ότι οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες εν μέσω πανδημίας και αυστηρών περιοριστικών μέτρων που κρατούν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις κλειστές. Μόνο στο διάστημα Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2020, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 15,57 δις. ευρώ.

Από τον Μάρτιο, μήνα που ξεκίνησε η μεγάλη περιπέτεια της πανδημίας, οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 16,45 δις. ευρώ, δηλαδή ακόμη περισσότερο. Το υπόλοιπο έκλεισε στο τέλος Νοεμβρίου στα 158,7 δις. ευρώ. Αντίστοιχο επίπεδο, έχει να καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2014.

Πώς ερμηνεύεται η αύξηση των καταθέσεων

Είναι πολλές οι ερμηνείες που δίδονται στο "φαινόμενο" της αύξησης των καταθέσεων εν μέσω lockdown. H αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον που προκαλεί η καραντίνα φαίνεται ότι οδηγεί σε "αυτοσυγκράτηση" όσον αφορά στις δαπάνες και την κατανάλωση.

Από την άλλη, το κλείσιμο των καταστημάτων ειδικά εν μέσω εορτών, έχει "υποχρεώσει" σε ένα βαθμό τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στο να περιορίσουν τις δαπάνες τους. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα αναμένονται τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τον Δεκέμβριο. Τον Νοέμβριο, πρώτο μήνα του δεύτερου πλήρους lockdown οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αύξησαν τις καταθέσεις τους κατά τρία ολόκληρα δις. ευρώ.

Τον Δεκέμβριο που τα καταστήματα λιανικής λειτούργησαν ελάχιστα -επί της ουσίας μόνο με click away- αλλά από την άλλη είχαμε ενέσεις ρευστότητας (2,2 δις. ευρώ με την επιστρεπτέα προκαταβολή 4, δώρο Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα κλπ) είναι πολύ πιθανό ότι θα καταγραφεί και νέα αύξηση του υπολοίπου των τραπεζικών καταθέσεων με τις καταθέσεις να ξεπερνούν ενδεχομένως και τα 160 δις. ευρώ, ποσό που έχει να καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2014 ή από τον Οκτώβριο του 2013. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο των capital controls και του 3ου μνημονίου, οι καταθέσεις είχαν υποχωρήσει έως και τα 119 δις. ευρώ.

Καταθέσεις συνολικού ύψους 122,9 δισ. ευρώ στα νοικοκυριά

Τα νοικοκυριά, μοιράζονται καταθέσεις συνολικού ύψους 122,9 δις. ευρώ. Η αύξηση φτάνει στα 6,3 δις. ευρώ από τις αρχές του 2020 (και μέχρι τον Νοέμβριο) και στα 6,67 δις. ευρώ από τον Μάρτιο που ξεκίνησε η πανδημία. Τον Ιανουάριο του 2015, τα νοικοκυριά είχαν καταθέσεις 125 δις. ευρώ. Οι επιχειρήσεις έχουν ρευστότητα 31,9 δις. ευρώ ποσό αυξημένο κατά 8,7 δις. ευρώ από τις αρχές του χρόνου και κατά 9,67 δις. ευρώ από τον Μάρτιο και μετά.

Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι το τι θα γίνει με τις καταθέσεις μόλις αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση στην αγορά. Δηλαδή, αν αυτό το χρήμα που συσσωρεύεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς θα πέσει στην κατανάλωση, αν θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις κλπ καθώς από αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και το τι θα γίνει με την πορεία της οικονομίας μέσα στους επόμενους μήνες.

Πηγή: https://www.thetoc.gr/

 

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671