ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
19.01.2021

Ιδιοκτήτες - Γιατί χάνονται οι αποζημιώσεις για μείωση ενοικίου.

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Ιδιοκτήτες - Γιατί χάνονται οι αποζημιώσεις για μείωση ενοικίου

Τι έδειξαν οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ

Του Γιώργου Παλαιτσάκη

gpal@naftemporiki.gr

Απίστευτες είναι οι αιτίες για τις οποίες πάνω από 50.000 ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων έχουν μείνει ακόμη χωρίς τις υπεσχημένες από το υπουργείο Οικονομικών εκπτώσεις φόρου για τα ενοίκια που αναγκάστηκαν να μειώσουν προς όφελος των επιχειρηματιών ή μισθωτών ενοικιαστών τους, την περίοδο Μαρτίου - Οκτωβρίου 2020. Οι ιδιοκτήτες αυτοί υπέβαλαν κανονικά στο TAXISnet δηλώσεις εισοδηματικών απωλειών, λόγω αναγκαστικής μείωσης των συμφωνηθέντων ενοικίων επαγγελματικής στέγης ή κύριας κατοικίας ή φοιτητικής στέγης (δηλώσεις Covid), για έναν ή περισσότερους μήνες της περιόδου Μαρτίου - Οκτωβρίου 2020, όμως οι διασταυρώσεις στις οποίες προέβη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) χτύπησαν «κόκκινο» και οδήγησαν στη μη εκκαθάριση ή και στην απόρριψη των υποβληθεισών δηλώσεων και στη μη συμπερίληψη των συγκεκριμένων ιδιοκτητών στον κατάλογο των δικαιούχων των εκπτώσεων φόρου.

Έτσι δεν κατέστη δυνατό να κατοχυρώσουν την προβλεπόμενη έκπτωση φόρου, η οποία ισούται με το 20% του 60% των κανονικών ποσών των μηνιαίων ενοικίων (των αρχικώς συμφωνηθέντων με τους μισθωτές). Ως εκ τούτου, δεν έγινε σε αυτούς κανένας συμψηφισμός έκπτωσης φόρου ίσης με το 20% του 60% των συμφωνηθέντων ενοικίων με οφειλές τους προς τη φορολογική διοίκηση.

Τα στοιχεία από την ΑΑΔΕ

Όπως προκύπτει από πληροφορίες που συνέλεξε η «Ν», περισσότεροι από 50.000 ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων έχασαν τις εκπτώσεις φόρου που δικαιούνται λόγω αναγκαστικών μειώσεων των εισπρακτέων ενοικίων κατά 40% την περίοδο Μαρτίου - Οκτωβρίου 2020, για ασήμαντες αιτίες τυπικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, από τις διασταυρώσεις που διενήργησε η ΑΑΔΕ προέκυψαν:

* Πολλές περιπτώσεις πολύ μικρών αποκλίσεων μεταξύ των στοιχείων που είχαν αναγράψει οι ιδιοκτήτες στις ηλεκτρονικά υποβληθείσεις δηλώσεις Covid και στις δηλώσεις Ε9 για τα τετραγωνικά μέτρα των εκμισθούμενων ακινήτων τους. Πιο συγκεκριμένα, τα τετραγωνικά μέτρα που εμφανίζονταν στις δηλώσεις Covid δεν ήταν ίδια ακριβώς με τα τ.μ. που είχαν δηλωθεί στο Ε9 αλλά διέφεραν ελάχιστα με αποτέλεσμα να μην εκκαθαριστούν τελικά οι δηλώσεις Covid. Υπήρξαν π.χ. περιπτώσεις δηλώσεων Covid που απορρίφθηκαν επειδή σ’ αυτές αναγράφονταν αριθμοί τ.μ. μικρότεροι ή μεγαλύτεροι μόλις κατά 1 τ.μ. ή και λιγότερο σε σύγκριση με τους αντίστοιχους αριθμούς στις δηλώσεις Ε9.

* Μεγάλος αριθμός περιπτώσεων στις οποίες τα ποσά του κανονικού ενοικίου, τα οποία αναγράφονταν στις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης και τα ποσά των ενοικίων που αναγράφονταν στις δηλώσεις Covid διέφεραν ελάχιστα κατά μικροποσά κάτω του 1 ευρώ, που όταν όμως αρκετά για να προκαλέσουν ασυμφωνία κατά τη διασταύρωση των στοιχείων και να οδηγήσουν εν τέλει στην μη εκκαθάριση των δηλώσεων Covid.

* Χιλιάδες ήταν επίσης οι περιπτώσεις στις οποίες οι ιδιοκτήτες είχαν δηλώσει τα μειωμένα ενοίκια στις δηλώσεις Covid προβαίνοντας σε αναγκαστικές στρογγυλοποιήσεις δεκαδικών ψηφίων οι οποίες όμως είχαν ως συνέπεια τα ποσά που προέκυπταν μετά τις στρογγυλοποιήσεις να εμφανίζονται μειωμένα, σε σύγκριση με τα κανονικά ενοίκια, όχι ακριβώς κατά 40%, όπως έπρεπε, αλλά κατά ποσοστά 39,99% ή 39,98% κ.λπ. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε αυτόματα στην απόρριψη των δηλώσεων Covid.

Σήμερα οι καταβολές του μηνός Νοεμβρίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το Δημόσιο θα καταβάλει αποζημιώσεις με τη μορφή άμεσων εισοδηματικών ενισχύσεων σε χιλιάδες ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που αναγκάστηκαν να εισπράξουν τα ενοίκια του μηνός Νοεμβρίου μειωμένα κατά 40% από επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη τον μήνα αυτό καθώς επίσης κι από επιχειρήσεις οι οποίες χαρακτηρίστηκαν για τον μήνα Νοέμβριο πληττόμενες οικονομικά από την πανδημία. Οι αποζημιώσεις αυτές ισούνται με το 50% των εισοδηματικών απωλειών που προέκυψαν από τις μειώσεις των ενοικίων κατά 40%, δηλαδή ισοδυναμούν με το 20% των κανονικών ενοικίων. Τα ποσά θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς που οφείλουν ήδη να έχουν δηλώσει οι δικαιούχοι ιδιοκτήτες στο σύστημα ΤΑΧΙSnet. Για όσες περιπτώσεις ιδιοκτητών δεν θα έχει καταστεί δυνατή η εκκαθάριση των δηλώσεων Covid για τον μήνα Νοέμβριο λόγω εντοπισμού σοβαρών λαθών ή παραλείψεων, οι διορθώσεις και οι επανεκκαθαρίσεις των δηλώσεων θα πραγματοποιηθούν στο πρώτο δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, στις 15 Φεβρουαρίου το Δημόσιο θα καταβάλει τις αποζημιώσεις για τις μειώσεις ενοικίων του μηνός Δεκεμβρίου 2020.

Απαλλαγές για Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις των κλάδων του λιανεμπορίου, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και των μεταφορών, που έχουν μισθωμένα τα ακίνητα των επαγγελματικών τους εγκαταστάσεων και υποχρεώθηκαν να παραμείνουν κλειστές έως και χθες, με κρατική εντολή, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με διάταξη που αποφάσισε να νομοθετήσει και να θέσει άμεσα σε εφαρμογή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η απαλλαγή αυτή ισχύει και για τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα βιβλιοπωλεία, τα οποία επίσης υποχρεώθηκαν να μη λειτουργήσουν τουλάχιστον έως και τις 15 Ιανουαρίου.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671