ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
03.03.2021

Πρόεδρος ΟΕΕ: Επίλυση προβλημάτων που έχουν εντοπισθεί σε όλους τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

ΕΛΛΗΝΙΚΗΔΗΜΟΚΡAΤΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μητροπόλεως 12-14, Τ.Κ.10563, Αθήνα, τηλ. 213 2141810, fax 210 5227300

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Αθήνα, 3 Μαρτίου 2021

Αρ. Πρωτ.: Φ/1/1384

Προς

- Υπουργό Οικονομικών

κ. Χρήστο Σταϊκούρα

- Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών

κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη

Θέμα: Επίλυση προβλημάτων που έχουν εντοπισθεί σε όλους τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Με προγενέστερες επιστολές μας, προχωρήσαμε σε ενημέρωσή σας, αναφορικά με τις αδυναμίες και δυσλειτουργίες που είχαν εντοπισθεί από την έναρξη ισχύος του καθεστώτος ενίσχυσης των επιχειρήσεων με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Αναλυτικά σας παραθέτουμε τις απόψεις μας:

 Συμφωνούμε με την σύνδεση της ενίσχυσης με την προστασία των θέσεων απασχόλησης. Αυτό πρέπει, όμως, να γίνει με αποσαφήνιση και ενιαία αντιμετώπιση για όλους του κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, σε ό,τι αφορά τους όρους που έχουν τεθεί, για τη διατήρηση του προσωπικού, του πλήθους και του είδους των συμβάσεων.

 Για τη διόρθωση των αδικιών που παρατηρήθηκαν στους προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προτείνουμε στον επόμενο κύκλο να ληφθούν υπόψη αφενός τα συνολικά ετήσια έσοδα του 2020 συγκρινόμενα με εκείνα του 2019 και αφετέρου εκείνα του πρώτου τριμήνου του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 ώστε να περιλαμβάνεται και η τρέχουσα οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων. Θεωρούμε ότι ο επόμενος κύκλος πρέπει να είναι μια συνολικά διορθωτική Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αφού προηγουμένως ανοίξει για μικρό χρονικό διάστημα η πλατφόρμα «myBusinessSupport», για τις προαναφερόμενες διορθώσεις. Είναι λογικό μέσα στον αυξημένο όγκο των υποχρεώσεων των λογιστών - φοροτεχνικών και των επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές με το προσωπικό τους να έχει τεθεί σε αναστολή, να έχουν γίνει λάθη και παραλείψεις ιδιαίτερα στην καταχώρηση των εσόδων.

 Για την υποβολή δε των δικαιολογητικών των οντοτήτων που έλαβαν οικονομική ενίσχυση με το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής με βάση το «Προσωρινό Πλαίσιο», ζητούμε να υποβληθούν ηλεκτρονικά και η πλατφόρμα να ανοίξει άμεσα προκειμένου να αναρτηθούν τα ήδη εκδοθέντα δικαιολογητικά (π.χ. Πιστοποιητικό μη πτώχευσης) πριν λήξει η διάρκειά τους. Προτείνουμε, επίσης, για τα δικαιολογητικά, τα οποία μπορούν να αναζητηθούν αυτεπάγγελτα από την Κεντρική Διοίκηση, να μην είναι υποχρεωτική η ανάρτησή τους.

 Η αξιολόγηση των ενστάσεων, που έχουν υποβληθεί για την απόρριψη των αιτήσεων, έχει καθυστερήσει σημαντικά και οι επιχειρήσεις διαμαρτύρονται δικαίως για την μη μέχρι σήμερα ενημέρωσή τους για τους λόγους απόρριψής τους.

 Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ως μέτρο οικονομικής ενίσχυσης, πρέπει να επανεξετασθεί και να υπάρξει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

Σχετικά με τις παραπάνω τοποθετήσεις μας, κρίνουμε ως αναγκαία την ανταλλαγή απόψεων εκπροσώπων του ΟΕΕ με τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη σας μέσω τηλεδιάσκεψης, σε χρόνο που εσείς θα ορίσετε και που σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι πριν την έκδοση της Απόφασής σας για την επόμενη Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ

Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671