ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Aρ. πρωτ.: 18898/14.04.2021

Μέτρα διευκόλυνσης εμβολιασμού των εργαζομένων για την πρόληψη της διάδοσης του κορωνοϊού SARS-COV-2.

Πρωτότυπο έγγραφο

EΛΛHNIKH ΔHMOKPATIA

YΠOYPΓEIO ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ, ΥΓΕΙΑΣ & 

ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Tαχ. Δ/νση:

Σταδίου 29

Tαχ. Kώδικας : 10110 AΘHNA

Πληροφορίες: 2131516447 - 560

Email: asfaleiaygeia@ypakp.gr

oron_ergasias@ypakp.gr

Αθήνα, 14.04.2021

Aρ. πρωτ.: 18898

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΠΡΟΣ: Ως ο Πίνακας διανομής

Θέμα: Μέτρα διευκόλυνσης εμβολιασμού των εργαζομένων για την πρόληψη της διάδοσης του κορωνοϊού SARS-COV-2

Σκοπός της παρούσας διευκρινιστικής εγκυκλίου είναι ο τρόπος παροχής διευκολύνσεων εκ μέρους των επιχειρήσεων προς τους εργαζομένους τους που θα συμμετέχουν στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού για την πρόληψη και έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού SARS COV -2, προκειμένου αφενός να προστατευθεί η υγεία των εργαζομένων και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου και αφετέρου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη:

1. Το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19, καθώς και την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού για την COVID-19, η οποία υλοποιείται με στόχο την ενίσχυση των μέτρων και πρακτικών πρόληψης και ελέγχου της διασποράς του ιού SARS COV -2 και την διασφάλιση ανοσολογικής προστασίας των πολιτών έναντι της λοίμωξης αυτής.

2. Τις γενικές προστατευτικές διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία και ιδίως τη διάταξη του άρθρ. 42 παρ. 1. του Κώδικα Νόμων για την Υγεία & Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΚΝΥΑΕ), που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν.3850/2010 (ΦΕΚ 84 Α΄) όπως ισχύει, σύμφωνα με την οποία ο εργοδότης υποχρεούται να εξασφαλίζει την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων ως προς όλες τις πτυχές της εργασίας και να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα.

3. Την ανάγκη επίτευξης ομαλής και χωρίς προσκόμματα διεξαγωγής των εμβολιασμών των εργαζομένων για την μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη του πληθυσμού και την αποτροπή της διάδοσης της νόσου COVID-19.

Οι εργοδότες υποχρεούνται να διευκολύνουν τους εργαζομένους τους με κάθε τρόπο στη διαδικασία προγραμματισμού και προσέλευσης στα εμβολιαστικά κέντρα κατόπιν των προγραμματισμένων ραντεβού, εφόσον αυτά πραγματοποιούνται εντός του ωραρίου εργασίας τους.

Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους, εφόσον η ώρα και ημέρα του προγραμματισμένου εμβολιασμού τους, ορίζεται εντός του νομίμου ωραρίου εργασίας τους, να απουσιάσουν για διάστημα έως τριών (3) ωρών από την εργασία τους με άδεια του εργοδότη και αυτή τους η απουσία να είναι δικαιολογημένη, κατ΄αναλογική εφαρμογή του άρθρου 657 ΑΚ.

Η

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΝΝΑ ΣΤΡΑΤΙΝΑΚΗ

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671