ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
19.04.2021

Υποχρέωση υποβολής προσωρινής δήλωσης ΦΜΥ με αναλυτικές εγγραφές, στη περίπτωση που εργαζόμενοι μιας επιχείρησης τίθενται σε αναστολή για κάποιους μήνες.

Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Υποχρέωση υποβολής προσωρινής δήλωσης ΦΜΥ με αναλυτικές εγγραφές, στη περίπτωση που εργαζόμενοι μιας επιχείρησης τίθενται σε αναστολή για κάποιους μήνες

Στο αρχείο Συχνών Ερωτήσεων – απαντήσεων της Α.Α.Δ.Ε. «Δήλωση απόδοσης Παρακρατούμενων και Προκαταβλητέων Φόρων από Μισθωτή Εργασία και Συντάξεις, από Αμοιβές Επιχειρηματικής Δραστηριότητας καθώς και από Μερίσματα, Τόκους και Δικαιώματα» (Eνημέρωση 19-04-2021)» ενημερώθηκε η απάντηση στην ερώτηση με αριθμό 18 ενώ προστέθηκε και η ερώτηση – απάντηση με αριθμό 25, ως εξής (με γκρι φόντο το νέο κείμενο):

«18. Σε ποιες περιπτώσεις συμπληρώνεται το πεδίο «Ολική παύση απασχόλησης προσωπικού» ;
Από 01/01/2014, εργοδότες που παύουν να απασχολούν προσωπικό, υποχρεούνται να συμπληρώσουν την ειδική ένδειξη «ολική παύση απασχόλησης προσωπικού» στην τελευταία προσωρινή δήλωση που υποβάλλουν, προκειμένου να μην εκδοθεί σε βάρος τους πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου.
Στις περιπτώσεις εργαζομένων σε αναστολή εξακολουθεί να υφίσταται η εργασιακή σχέση καθόσον στις περιπτώσεις αυτές δεν έχει επέλθει οριστική παύση απασχόλησης προσωπικού ήτοι οριστική λύσης της εργασιακής τους σχέσης.».

«25. Υπάρχει υποχρέωση υποβολής προσωρινής δήλωσης ΦΜΥ με αναλυτικές εγγραφές, στη περίπτωση που εργαζόμενοι μιας επιχείρησης τίθενται σε αναστολή για κάποιους μήνες;
Ναι, υπάρχει η σχετική υποχρέωση, επειδή η προ-συμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) που σχετίζεται με το εισόδημα από μισθωτή εργασία που αποκτούν οι δικαιούχοι, γίνεται μέσω της εφαρμογής της προσωρινής δήλωσης απόδοσης παρακρατούμενου ΦΜΥ με αναλυτικές εγγραφές. Στην περίπτωση αυτή το αναλυτικό αρχείο των προσωρινών δηλώσεων ΦΜΥ που θα υποβληθεί για τους μήνες αυτούς, θα πρέπει να περιέχει όχι μόνο τους ενεργούς εργαζόμενους στους οποίους καταβάλλονται αποδοχές, αλλά να περιέχει και αναλυτικά τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή (ΑΦΜ, Ονομ/μο, ΑΜΚΑ), με μηδενικές αποδοχές για τον καθένα από αυτούς. Η υποχρέωση υποβολής της προσωρινής δήλωσης ΦΜΥ, με τις προαναφερόμενες αναλυτικές εγγραφές για τους μήνες που οι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή, υφίσταται ακόμα και στην περίπτωση που όλοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης είναι σε αναστολή για τους μήνες αυτούς. Τέλος, με την παρ.3 του άρθρου 4 της Α.1099/2019 Απόφασης Διοικητή ΑΑΔΕ, ορίζεται ότι δεν επιβάλλονται οι κυρώσεις του ΚΦΔ στις μηδενικές δηλώσεις φόρου και εισφοράς που υποβάλλονται εκπρόθεσμα.».

Δείτε ολόκληρο το αρχείο των ερωτήσεων – απαντήσεων (Eνημέρωση 19-04-2021) εδώ

Δείτε το προηγούμενο αρχείο ερωτήσεων – απαντήσεων (Ενημέρωση 23-02-2021) εδώ

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671