ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
27.04.2021

Πώς θα πιαστούν όσοι έκαναν... κόλπα με επιστρεπτέες και αναστολές.

Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Πώς θα πιαστούν όσοι έκαναν... κόλπα με επιστρεπτέες και αναστολές

Πέντε μεγάλες κατηγορίες πρακτικών που είχαν στόχο να φουσκώσουν τα έσοδα από τα μέτρα στήριξης έχει εντοπίσει το ΥΠΟΙΚ. Ποιες είναι και με ποιο τρόπο θα ελεγχθούν. Στην «τσιμπίδα» και 20 αιτήσεις ενισχύσεων με ΑΦΜ... πεθαμένου.

«Οι πιο άτυχοι είναι αυτοί που εισέπραξαν τις ενισχύσεις χωρίς να τις δικαιούνται». Με τη φράση αυτή, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δίνει μια πρόγευση αναφορικά με το τι μπορεί να περιμένουν όσοι κατάφεραν με κομπίνες και πλαστά παραστατικά να πάρουν ενισχύσεις είτε από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, είτε από την επιδότηση αναστολής εργασίας, είτε από άλλα μέτρα ενίσχυσης, τα οποία ενεργοποιήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα «βγάζουν μάτι», φέρνοντας στην επιφάνεια φυτώρια και κρεοπωλεία με δηλωμένο τζίρο 3.000-7.000 ευρώ να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις με άλμα τζίρου στα 2 και τα 3 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πάρουν μεγάλα κομμάτια από την πίτα των επιστρεπτέων προκαταβολών.

«Είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», αναφέρει το ίδιο στέλεχος. Στη λίστα με τα 109 «λαβράκια» που ανιχνεύθηκαν σχεδόν με γυμνό μάτι, καθώς οι αρχικές μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ έδωσαν τη θέση τους σε τροποποιητικές εκατομμυρίων, περιλαμβάνεται ακόμα η περίπτωση ενός πεθαμένου από τον Σεπτέμβριο του 2019, το ΑΦΜ του οποίου χρησιμοποιήθηκε από περισσότερες από 20 αιτήσεις για τη λήψη ενισχύσεων.

Τα πέντε κόλπα

Με την ολοκλήρωση των κύκλων επιστρεπτέων προκαταβολών (δεν θα υπάρξει 8ος κύκλος, δήλωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης), οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ και τον Οικονομικό Εισαγγελέα παίρνουν «φωτιά». Οι κομπίνες έχουν ήδη κατηγοριοποιηθεί σε πέντε κύκλους και σε αυτούς τους κύκλους αρχικά θα στηθούν και οι έλεγχοι.

Αφορούν:

1. Πρόσληψη-μαϊμού εργαζομένων. Η περίπτωση με το cafe των 25 τετραγωνικών μέτρων στη Θεσσαλία και τους 150 εργαζόμενους σε αναστολή είναι ίσως η πλέον χαρακτηριστική. Η εκτίμηση που υπάρχει, είναι πως η μπίζνα είχε στηθεί με τη λογική μισά μισά. Μισά για τον εργοδότη και μισά για τους εικονικούς εργαζόμενους, οι οποίοι είχαν μάλιστα μηνιαία απασχόληση 4 ωρών έκαστος. Το κέρδος για να μπουν στον πειρασμό της απάτης οι επιτήδειοι ήταν δελεαστικό. 480.000 ευρώ μόνο για επιδόματα αναστολών των 534 ευρώ, χώρια οι ασφαλιστικές εισφορές και οι αναλογίες Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα.

2. Πλασματικοί τζίροι. Κάθε λογής επιχειρήσεις οι οποίες δήλωναν «ψίχουλα» τζίρου και κερδών, ακόμα και με μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, ανακάλυψαν τη χαρά των τροποποιητικών δηλώσεων, ψηλώνοντας τον τζίρο σε εκατομμύρια. Τώρα έχουν βρει τον μπελά τους.

3. Πλασματικές μειώσεις τζίρου με μεταφορές τιμολογίων. Το κριτήριο της πτώσης τζίρου που άνοιγε τις πύλες των ενισχύσεων, πολλοί επιχείρησαν να το καλύψουν με τιμολόγια εκ των υστέρων. Ο έλεγχος επικεντρώνεται τώρα στον χρόνο έκδοσης των τιμολογίων και στη χρονική απόκλισή τους από φορτωτικές και δελτία αποστολής.

4. Πλασματικές αυξήσεις μισθών. Η μέθοδος «ακουμπά» κυρίως το μέτρο της Συν-Εργασίας, όπου το κράτος καλύπτει μέρος του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών.

5. Ψευδείς δηλώσεις. Δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις όπου οι αιτούντες ενίσχυσης άλλα είχαν δηλώσει με τις περιοδικές ΦΠΑ και άλλα στην πλατφόρμα MyBusinesSupport, εικάζοντας -πιθανώς- πως κανείς δεν θα μπει στον κόπο της διασταύρωσης. Είναι πλέον απλή διαδικασία.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει ήδη εγγράφως από το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και την Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής να εξετάσουν στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ώστε να προβούν στις κατά νόμο ενέργειες και να αποκαλυφθούν τυχόν φαινόμενα καταστρατήγησης και παράνομων πράξεων, ακόμα και διαφθοράς και απάτης, που σχετίζονται με τη μη ορθή εφαρμογή των διατάξεων για τη χορήγηση εθνικών και ενωσιακών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων και μηχανισμών που ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και οι οποίες καταβλήθηκαν μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, κλιμάκια του ΣΕΠΕ ελέγχουν επιχειρήσεις που παρουσιάζουν αδικαιολόγητες ροές μισθωτής απασχόλησης, οι οποίες εγείρουν υπόνοιες καταστρατήγησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.

Πηγή: https://www.euro2day.gr

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671