ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
06.05.2021

Με «καύσιμα» 6 δισ. ευρώ η επανεκκίνηση της οικονομίας: Πότε πέφτουν στην αγορά και ποιους αφορούν.

Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Με «καύσιμα» 6 δισ. ευρώ η επανεκκίνηση της οικονομίας: Πότε πέφτουν στην αγορά και ποιους αφορούν

Η ενεργοποίηση αυτού του "πακέτου επανεκκίνησης" προγραμματίζεται ουσιαστικά από την επόμενη εβδομάδα.

Από τα συνολικά 15 δισ. ευρώ των μέτρων στήριξης που έχουν προγραμματιστεί για φέτος, περισσότερα από 6 δισ. ευρώ δεν έχουν πέσει ακόμη στην αγορά. Αυτά λοιπόν, αναμένεται να αποτελέσουν και το "καύσιμο" για την επανεκκίνηση της οικονομίας, η οποία αρχίζει να παίρνει μπροστά με στόχο να ανεβάσει ταχύτητα μετά τις 15 Μαίου με το άνοιγμα του τουρισμού αλλά και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Η ενεργοποίηση αυτού του "πακέτου επανεκκίνησης" προγραμματίζεται ουσιαστικά από την επόμενη εβδομάδα. Εκτός από τις ούτως ή άλλως προγραμματισμένες τελευταίες καταβολές στο πλαίσιο της 7ης επιστρεπτέας προκαταβολής, έρχεται η ειδική αποζημίωση στις κλειστές επιχειρήσεις του Απριλίου (από 500 έως 4000 ευρώ), η ενεργοποίηση του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών, η ενεργοποίηση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ 2 για την κάλυψη των επαγγελματικών δανείων, η ενεργοποίηση των μειωμένων συντελεστών υπολογισμού της προκαταβολής φόρου, αλλά και τα προγράμματα χορήγησης κεφαλαίου κίνησης σε εστίαση, τουρισμό, γυμναστήρια, παιδότοπους και πιθανώς και άλλους κλάδους που παρέμειναν κλειστοί για τουλάχιστον 6 μήνες.

Επίσης θα ξεκινήσει ο νέος κύκλος εγγυημένων χορηγήσεων από το δημόσιο ενώ θα συνεχιστεί και το πρόγραμμα επιδοτούμενων προσλήψεων. Με τις τελευταίες δόσεις από το πακέτο μέτρων στήριξης, ο στόχος είναι να κρατηθούν όρθιες όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις κατά τη διαδικασία της επανεκκίνησης αλλά και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

Τα "αμυντικά" μέτρα στήριξης όπως είναι η απαλλαγή από την πληρωμή του ενοικίου, το "πάγωμα" των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η αναστολή των συμβάσεων εργασίας και η αναστολή πληρωμής των επιταγών, ναι μεν θα εφαρμοστούν και τον Μάιο, αλλά από τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο μήνα (ανάλογα με τον κλάδο) θα αρχίσουν σταδιακά να αποσύρονται, καθώς ο στόχος είναι ο κάθε επαγγελματίας να αποσωληνωθεί από την κρατική στήριξη και να λειτουργήσει με ίδιες δυνάμεις. Γι’ αυτό άλλωστε και αλλάζει μορφή ο χαρακτήρας των μέτρων στήριξης.

Πλέον, θα χορηγούνται ενισχύσεις για την βιώσιμη επαναλειτουργία και όχι για την επιβίωση. Ειδικότερα:

1. Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τη χορήγηση του κεφαλαίου κίνησης στην εστίαση. Η ενίσχυση σε όσους εμφάνισαν μείωση πωλήσεων 20% μέσα στο 2020, θα αντιστοιχεί στο 9% του τζίρου. Αντίστοιχα, αναμένεται να εφαρμοστεί και πρόγραμμα για άλλους κλάδους με έμφαση στον τουρισμό και στα γυμναστήρια.

2. Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει και η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Αυτό έχει πολλαπλή σημασία. Πρώτον διότι το εκκαθαριστικό θα είναι μειωμένο μετά την απόφαση για τη μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου. Και δεύτερον διότι με τα στοιχεία που θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις (και ειδικά στο έντυπο Ε3) θα εφαρμοστεί και το πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών. Η υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες, αναμένεται μέσα στον μήνα.

3. Μέσα στον Μαίο (και μετά τη λήξη της 7ης και πιθανότατα τελευταίας φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής) η ΑΑΔΕ θα "ανεβάσει" στη σελίδα του κάθε φορολογούμενου τα ποσά που οφείλει να επιστρέψει στο δημόσιο. Ο κάθε φορολογούμενος θα μπορεί επομένως να ζητήσει την έκδοση ενός "κουπονιού" το οποίο θα αντιστοιχεί στο 35% των ενισχύσεων που έλαβε στις τρεις πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής ώστε να το χρησιμοποιήσει για την πληρωμή των φόρων. Αυτό που θα χάσει είναι ότι το ποσό των ενισχύσεων που δόθηκαν με τις τρεις πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα πρέπει να επιστραφεί εξ’ ολοκλήρου και όχι μειωμένο κατά 50%. Πρόσβαση στο μέτρο θα έχουν όσοι έχουν υποστεί μείωση εσόδων κατά 30% μέσα στο 2020.

4. Εντός του Μαίου ή στις αρχές του Ιουνίου, θα ξεκινήσει και η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης που θα φτάνει στα 4000 ευρώ σε όσες επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές και για τον Απρίλιο. Είναι πιθανό δε να υπάρξει μια επανάληψη αυτού του μέτρου και για τον Μάιο για επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν ούτε τον Μάιο.

5. Τέλος Μαίου, θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 2 για όσους έχουν λάβει έγκριση. Ο τελικός αριθμός των επιχειρήσεων, θα ξεπεράσει τις 100.000.

Πηγή: https://www.thetoc.gr/

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671