ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
16.06.2021

Μισθοί και επιδόματα στη διετή Συλλογική Σύμβαση στην εστίαση.

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Μισθοί και επιδόματα στη διετή Συλλογική Σύμβαση στην εστίαση

Διατηρούνται στα σημερινά επίπεδα οι μισθοί των εργαζόμενων σε επισιτισμό - τουρισμό. Στα €674,2 ο μισθός στους διανομείς. Καλύπτονται περίπου 400.000 εργαζόμενοι από τη νέα Σύμβαση. Τι ζητεί η Ομοσπονδία εργαζομένων από τον Κ. Χατζηδάκη.

Σταθεροί, για δύο χρόνια, παραμένουν οι μισθοί των εργαζόμενων σε όλα τα καταστήματα επισιτισμού και τουρισμού, ενώ διατηρείται και η πρόβλεψη για μισθό της τάξης των 674,24 ευρώ στους διανομείς - delivery.

Η ΓΣΕΒΕΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία στον Επισιτισμό - Τουρισμό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφώς Επαγγελμάτων καθώς και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος υπέγραψαν τη νέα διετή σύμβαση, ανανεώνοντας όλους τους μισθολογικούς και μη όρους τις ισχύουσας σύμβασης έως τον Φεβρουάριο του 2023. Η σύμβαση αφορά πάνω από 400.000 εργαζόμενους και καθορίζει τον μισθό και τα επιδόματά τους, θεωρείται δε σημαντική γιατί έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τον κλάδο και τους εργαζόμενους.

Πιο συγκεκριμένα, η σύμβαση, ανά μισθολογική κατηγορία, αφορά τους εξής εργαζόμενους:

• Προσωπικό που εργάζεται σε εστιατόρια, ζυθεστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, επιχειρήσεις τροφοδοσίας γευμάτων (catering), οβελιστήρια, ψητοπωλεία και σε κάθε κατάστημα στο οποίο λειτουργεί αμιγές εστιατόριο. Οι μισθοί κυμαίνονται από 684,30 ευρώ (ψήστης, λαντζέρης) έως 964,42 ευρώ μικτά (αρχιμάγειρας). Επίσης, λαμβάνουν ξεχωριστό επίδομα οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας, που ανέρχεται σε 4,63 ευρώ, για κάθε έτος προϋπηρεσίας σε οποιονδήποτε εργοδότη. Επιπλέον, χορηγείται επίδομα γάμου (10%) και, ανάλογα το είδος της εργασίας, δίνεται επίδομα εποχικής απασχόλησης (10%), τουριστικής εκπαίδευσης (6-10%), ανθυγιεινής εργασίας (10%) και ταμειακό επίδομα (5%).

• Προσωπικό που εργάζεται σε καφενεία, καφέ-σνακ μπαρ, ουζερί, αναψυκτήρια, λέσχες, κυλικεία, εντευκτήρια, καφεζαχαροπλαστεία, καφε-ζυθο-ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία, φαστ-φουντ, ντισκοτέκ, καφωδεία, μπουάτ, μπυραρίες, καφετέριες, παμπς (pubs), πιάνο μπαρ, καταστήματα χορτοφαγίας και ποικίλων εδεσμάτων. Επίσης καλύπτεται το προσωπικό σε κάθε κατάστημα όπου λειτουργεί τμήμα καφετέριας, πιτσαρίας, ζαχαροπλαστείου, ανεξάρτητα από την άδεια λειτουργίας. Στις περιπτώσεις αυτές ο μισθός κυμαίνεται από 671,85 ευρώ (βοηθοί), έως 763,98 ευρώ (μπάρμαν).

Να σημειωθεί ότι η νέα Σύμβαση διατηρεί τη διάταξη που συμφωνήθηκε για πρώτη φορά στην προηγούμενη σύμβαση και αφορά τους μισθούς των διανομέων (delivery), που πρέπει να είναι 674,24 ευρώ τον μήνα. Επίσης η σύμβαση ορίζει ότι για έγγαμους εργαζόμενους όλων των ανωτέρω περιπτώσεων χορηγείται προσαύξηση 10% επί του βασικού μισθού ως επίδομα γάμου, ενώ το ίδιο ποσοστό χορηγείται και ως επίδομα τριετιών, μέχρι να συμπληρωθούν τρεις τριετίες. Ειδικά για τους διανομείς, χορηγείται πρόσθετο επίδομα 10%, που ονομάζεται «ιδιαιτέρων συνθηκών».

Επιστολή ΠΟΕΕΤ στον υπουργό Εργασίας

Να σημειωθεί ότι με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Επισιτισμό και Τουρισμό χαρακτηρίζει την κατάσταση των εργαζόμενων στον κλάδο τραγική.

Μεταξύ άλλων, ζητεί την κήρυξη της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων ως γενικώς υποχρεωτική, κάτι για το οποίο έχει αποφανθεί θετικά το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) και εκκρεμεί η υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον κ. Χατζηδάκη. «Από τις 11 Μαΐου, το ΑΣΕ σάς έχει κατά πλειοψηφία εισηγηθεί να κηρύξετε την ΚΣΣΕ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων ως γενικώς υποχρεωτική και έχουμε φτάσει 8 Ιουνίου και ακόμα περιμένουμε, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να προσλαμβάνονται με τα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία.

Επίσης, ζητεί την υποχρεωτική επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων και στην εστίαση, κάτι που υπάρχει σαν όρος στη σχετική Συλλογική Σύμβαση που υπεγράφη πρόσφατα.

Ξεκινούν οι μονομερείς αιτήσεις για τους εποχικά απασχολούμενους

Όσο για το αίτημα της Ομοσπονδίας για τους εποχικά απασχολούμενους και την αποζημίωση των 534 ευρώ, ήδη, από σήμερα το πρωί άνοιξε το σύστημα του Εργάνη και δέχεται μονομερείς αιτήσεις. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ τον μήνα, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, οι εποχικά εργαζόμενοι που είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης και δεν επαναπροσλήφθηκαν σε ξενοδοχειακά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία ως οδηγοί. Παράλληλα, θα έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για το ποσό αυτό. Αυτό προβλέπεται με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στο εργασιακό νομοσχέδιο, με στόχο τη στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων του κλάδου του τουρισμού και επισιτισμού. Οι δικαιούχοι θα λάβουν το ποσό με υποβολή μονομερούς υπεύθυνης δήλωσής τους, χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη.

Οι αιτήσεις για τις μονομερείς αιτήσεις Μαΐου θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή 25/6/2021 στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Ειδικότερα, δικαίωμα να υποβάλουν μονομερή δήλωση έχουν:

• Οι εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις - εργοδότες που δεν επαναλειτούργησαν κατά τον Μάιο 2021. Σε αυτή την περίπτωση, υποβάλλεται μονομερής υπεύθυνη δήλωση από τον εργαζόμενο, για όλο τον μήνα.

• Οι εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις - εργοδότες που επαναλειτούργησαν αλλά που δεν επαναπροσλήφθηκαν κατά τον μήνα Μάιο 2021: Και σε αυτή την περίπτωση υποβάλλεται μονομερής υπεύθυνη δήλωση από τον εργαζόμενο, για όλο τον μήνα Μάιο.

• Οι εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις - εργοδότες που επαναπροσλήφθηκαν εντός του Μαΐου, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για το χρονικό διάστημα από 01/05/2021 μέχρι την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους.

Ρούλα Σαλούρου salourou@euro2day.gr

Πηγή: https://www.euro2day.gr

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671