ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
02.07.2021

Συρρίκνωση των αναστολών συμβάσεων.

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Συρρίκνωση των αναστολών συμβάσεων

Ποιοι κλάδοι χάνουν το bonus - Διατηρείται το μέτρο στα ξενοδοχεία

Περιορίζονται οι κλάδοι των επαγγελμάτων που θα μπορούν τον Ιούλιο να εντάξουν εργαζόμενους στο καθεστώς αναστολής σύμβασης, λόγω του ανοίγματος της οικονομίας. Εκτός διαδικασίας μένουν όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην τροφοδοσία για εκδηλώσεις, καθώς και η εκπαίδευση, λόγω λήξης της σχολικής περιόδου. Επίσης, εκτός αναστολής σύμβασης τίθεται το σύνολο του κλάδου της εστίασης. Το ίδιο συμβαίνει και για ένα μεγάλο μέρος από τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και για το σύνολο των επιχειρήσεων σε αεροπορικές, πλωτές και χερσαίες μεταφορές.

«Τυχεροί» της διαδικασίας θα μπορούσαν να θεωρηθούν για άλλον έναν μήνα όσοι εργάζονται σε ξενοδοχεία και καταλύματα, που διατηρούν το δικαίωμα να ενταχθούν σε αναστολή σύμβασης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το ωράριο εργασίας να υπερβαίνει τις 16 ώρες την εβδομάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη» κατά την 29η Απριλίου 2021. Επίσης, οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ και να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών μεγαλύτερη ή ίση με 70% την περίοδο από την 1η Απριλίου 2020 έως την 31η Μαρτίου 2021, σε σχέση με την περίοδο 1η Απριλίου 2019 έως 31η Μαρτίου 2020. Τονίζεται ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν υποβάλει όλες τις αντίστοιχες δηλώσεις ΦΠΑ των ανωτέρω περιόδων αναφοράς.

Τονίζεται ότι ειδικά για επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων αναστέλλεται η επιχειρηματική δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής, λόγω πανδημίας, τότε το μέτρο της αναστολής σύμβασης των εργαζομένων τους, ισχύει χωρίς τα ανωτέρω κριτήρια επιλεξιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι γι’ αυτές τις πολύ ειδικές περιπτώσεις, δεν ισχύει το όριο των 16 ωρών εβδομαδιαίως, ούτε το κριτήριο του τζίρου.

Εποχικές επιχειρήσεις

Παράλληλα, ειδικά για τις εποχικές επιχειρήσεις, παρέχεται το δικαίωμα να ενταχθούν στο πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας, πραγματοποιώντας προσλήψεις για διάστημα 1-6 μηνών, πλήρους ή μερικής απασχόλησης. Η νέα πρόσληψη επιδοτείται, αναλογικά με τον χρόνο απασχόλησης, με το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη και των αναλογουσών ασφαλιστικών εισφορών σε δώρα και επίδομα αδείας. Προϋπόθεση ένταξης στο μέτρο είναι ότι η επιχείρηση θα διατηρήσει κατά μέσο όρο τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για το διάστημα επιδότησης της νέας θέσης εργασίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671