ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
09.07.2021

Εξωδικαστικός: Δύο στους τρεις δανειολήπτες συναίνεσαν στην άρση απορρήτου.

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Εξωδικαστικός: Δύο στους τρεις δανειολήπτες συναίνεσαν στην άρση απορρήτου

Μεγάλη ανταπόκριση από επιχειρήσεις και ιδιώτες με στεγαστικό δάνειο συγκεντρώνει η ρύθμιση εξυγίανσης για χρέη προς δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, τρίτους και Ταμεία. Αιτήσεις που αντιπροσωπεύουν δάνεια 3 δισ. βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Υψηλή ζήτηση εμφανίζει η εξωδικαστική ρύθμιση εξυγίανσης όλων των χρεών, σε τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, η οποία αποτελεί έναν από τους δύο πυλώνες του θεσμικού πλαισίου της «Δεύτερης Ευκαιρίας» και στοχεύει στην ολιστική αντιμετώπιση του χρέους, είτε πρόκειται για ιδιώτες είτε για επιχειρήσεις.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι ο ζήλος που επιδεικνύουν επιχειρήσεις και ιδιώτες στον έναν μόλις μήνα λειτουργίας της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας αποτυπώνεται στο γεγονός ότι 17.000 δανειολήπτες επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων, με δάνεια σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ, έχουν υπογράψει ήδη την άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες, πλην των 3 δισ. ευρώ που χρωστούν σε τράπεζες και servicers, έχουν οφειλές και προς το δημόσιο. Συνολικά, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα ξεπερνούν τις 26.000 και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υποβάλλονται περίπου 500 (αιτήσεις) σε ημερήσια βάση.

Σύνδεση στις 15 Ιουλίου

Το γεγονός ότι 17.000 δανειολήπτες έχουν υπογράψει την άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου ερμηνεύεται από τις τράπεζες ως σοβαρό ενδιαφέρον και στα τραπεζικά επιτελεία εκτιμούν ότι η εν λόγω ρύθμιση θα τύχει υψηλής αποδοχής από δανειολήπτες και οφειλέτες του δημοσίου. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι το ενδιαφέρον θα αυξηθεί κατακόρυφα μετά τις 15 Ιουλίου, όταν η ηλεκτρονική πλατφόρμα του δημοσίου συνδεθεί με τις τράπεζες, που σημαίνει ότι αυτομάτως θα εμπλουτιστεί η δεξαμενή με την απεικόνιση του συνόλου των χρεών του δανειολήπτη και άρα η διαδικασία θα αποκτήσει πιο γρήγορους ρυθμούς.

«Παρά τις όποιες διαφωνίες, η εξωδικαστική ρύθμιση εξυγίανσης είναι η πρώτη που αντιμετωπίζει το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους στην ολότητά του. Θα στηρίξει το βασικό ζητούμενο για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες, που δεν είναι άλλο από την έξωση μεγάλου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων και οφειλών προς το δημόσιο από τον πυρήνα της οικονομίας», αναφέρει στο Euro2day στέλεχος τράπεζας.

Η ρύθμιση

Η εξωδικαστική ρύθμιση εξυγίανσης προσφέρει στους δανειολήπτες τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν ενιαία τα χρέη τους σε δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ και τρίτους. Η αποπληρωμή μπορεί να γίνει με βάση τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη σε έως και 240 δόσεις, ενώ στα ενήμερα δάνεια οι δόσεις όσον αφορά την αντιμετώπιση του τραπεζικού δανεισμού μπορούν να φθάσουν και τις 420. Υποχρέωση του δανειολήπτη, επιχείρησης και ιδιώτη, είναι η συναίνεση στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου. Η ρύθμιση προβλέπει κούρεμα οφειλών, σίγουρα τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις όταν πρόκειται για χρέη προς την εφορία, αλλά και υπό όρους κούρεμα της βασικής οφειλής, που μπορεί να φθάσει και το 80%.

Πηγή: https://www.euro2day.gr

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671