ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
09.09.2021

Νέο φορολογικό: Έρχεται μπόνους για e-αποδείξεις από γιατρούς- δικηγόρους.

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Στο στόχαστρο πάλι η φοροδιαφυγή, αλλά και ελαφρύνσεις

Στα «σκαριά» νέο φορολογικό ν/σχ, το οποίο θα εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ

Του Γιώργου Κούρου

gkouros@naftemporiki.gr

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα έχει κεντρικό στόχο τον περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά θα περιλαμβάνει και μέτρα ελάφρυνσης φυσικών και νομικών προσώπων από το «πακέτο» το οποίο θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο, ετοιμάζουν πυρετωδώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Το εν λόγω μάλιστα σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, εκτός απροόπτου, τον επόμενο μήνα μαζί με το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού του 2022, ενώ θα είναι πλήρως κοστολογημένο και στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

Η σύνταξη του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα έχει ως βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που αποτελεί και ένα από τα μεγάλα «στοιχήματα» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εν λόγω Επιτροπή για την πάταξη της φοροδιαφυγής έχει υπογραμμίσει στο πόρισμά της ότι «το ισχύον πλαίσιο μπορεί να ενισχυθεί εάν τα κίνητρα γίνουν θετικά (δηλαδή μέσω επιβράβευσης όσων συναλλάσσονται με διαφανείς πληρωμές) και στοχευμένα (δηλαδή σε επαγγέλματα και αγορές όπου υπάρχει καταρχήν υψηλότερη φοροδιαφυγή). Τα θετικά αυτά κίνητρα, εφόσον είναι αρκετά ισχυρά και συστηματικά, μπορεί να έχουν σημαντικά θετικά αποτελέσματα ώστε να πληρώνουν σταδιακά περισσότερους φόρους τμήματα της οικονομίας που σήμερα πληρώνουν ελάχιστους αν και υπάρχουν υψηλά πραγματικά εισοδήματα. Η θετική επίδραση στην ενίσχυση των εσόδων αφορά κυρίως τον ΦΠΑ αλλά και τον αντίστοιχο φόρο εισοδήματος και, σε μικρότερο βαθμό, τις ασφαλιστικές εισφορές. Ταυτόχρονα, οι σχετικοί (εκ των υστέρων, δειγματοληπτικοί) έλεγχοι στους φορολογούμενους θα πρέπει να γίνουν περισσότερο στοχευμένοι και αποτελεσματικοί».

Με βάση αυτή την εισήγηση στα κείμενα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης έχει ήδη αποκαλυφθεί ότι το σχέδιο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει ότι «για συγκεκριμένες κατηγορίες υπηρεσιών ελεύθερων επαγγελματιών στις οποίες το επίπεδο των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι χαμηλό και συνεπώς αναμένεται υψηλή φοροδιαφυγή, θα αφαιρείται το 30% των εξόδων που πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών γι' αυτές τις υπηρεσίες και έως 5.000 ευρώ από το φορολογητέο εισόδημα των ατόμων. Αυτό το μέτρο αναμένεται να έχει διάρκεια ισχύος έως και τέσσερα χρόνια».

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι τα ιατρικά έξοδα τα οποία επίσης θα εξοφλούνται με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα θα μετρούν διπλά στον υπολογισμό του ορίου 30% του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτει ο φορολογούμενος με e-αποδείξεις, ενώ θα υπάρχει έξτρα έκπτωση που μπορεί να φθάσει και έως τα 2.200 ευρώ.

Ο κατάλογος με τις αποδείξεις που θα οδηγήσουν στη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος κατά 30% είναι μακρύς και ήδη, με βάση το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνει:

- υπηρεσίες ψυκτικών - κλιματισμού,

- γραφεία τελετών,

- δικηγορικές υπηρεσίες,

- υπηρεσίες αρχιτέκτονα,

- υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας,

- υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης,

- υπηρεσίες παιδικής φροντίδας,

- λιμουζίνες και ταξί,

- καθαριστήρια,

- υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής,

- υπηρεσίες συμβουλευτικής,

- φωτογράφους

- και οικοδομικές εργασίες.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση το «μοντέλο» που σχεδιάζει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών από το φορολογητέο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου θα αφαιρείται το 30% των εξόδων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών για υπηρεσίες που παρέχουν οι ανωτέρω κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών.

Επισημαίνεται βέβαια ότι το ποσό που θα εκπίπτει δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ, ενώ το μέτρο μελετάται σε πρώτη φάση να έχει διάρκεια μέχρι τέσσερα έτη και εν συνεχεία, ανάλογα με την απόδοσή του, είτε να γίνει μόνιμο είτε να γίνουν νέες παρεμβάσεις, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερο.

Με την υιοθέτηση, πάντως, του νέου καθεστώτος στην αγορά, όπως έχουν υπολογίσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τον φόρο τους έως και 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση είναι δεδομένο, πάντως, ότι τα έξοδα για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους και κτηνιάτρους, εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και άλλες ιατρικές υπηρεσίες, με εξαίρεση την αγορά φαρμάκων και τη νοσηλεία σε νοσοκομεία, θα μετράνε διπλά για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις. Έτσι, για παράδειγμα, μια αμοιβή 100 ευρώ σε γιατρό λόγω επίσκεψης στο ιατρείο του, εάν πληρωθεί με κάρτα, θα υπολογίζεται ως δαπάνη 200 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα.

«Ανάσα» στην αγορά και μέτρα κατά της επερχόμενης ακρίβειας

Στο συγκεκριμένο φορολογικό νομοσχέδιο εξάλλου αναμένεται να περιληφθούν και οι τροπολογίες με τις οποίες θα υλοποιηθεί μέρος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη το επόμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, που -εκτός από το «πακέτο» φοροελαφρύνσεων- θα περιλαμβάνουν και πλέγμα μέτρων κατά της ακρίβειας που «χτυπά» ήδη την αγορά, προκειμένου να προστατευθούν οι οικονομικά αδύναμοι και τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

- μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών έτσι ώστε το 2022 να επιτευχθεί η συνολική μείωση 5% που είχε εξαγγείλει προεκλογικά η κυβέρνηση.

- κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα, μετά το διετές πάγωμα και σε επόμενη φάση κατάργηση του μέτρου για τον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους.

- «κούρεμα» του τέλους επιτηδεύματος.

- διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στον σερβιριζόμενο καφέ, τις μεταφορές και το τουριστικό πακέτο.

- ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, μέσω της περαιτέρω μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

- φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που συγχωνεύονται.

- κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών από το «τσουνάμι» ακρίβειας που αναμένεται να χτυπήσει την αγορά, αυτά -μεταξύ άλλων- σε πρώτη φάση θα προβλέπουν:

- αύξηση του προϋπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης για τον χειμώνα 2021 - 2022.

- μεγαλύτερες εκπτώσεις στο ΚΟΤ για να αναχαιτιστούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος της αγοράς θα είναι συνεχής από την κυβέρνηση, ώστε εάν καταστεί αναγκαίο, να υπάρξουν νέες άμεσες παρεμβάσεις, αφού ήδη οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το κύμα ανατιμήσεων σε δεκάδες βασικά τρόφιμα, όπως είναι τα έλαια, τα κρέατα, τα ψάρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα τυριά, οι μαργαρίνες, ακόμη και το ψωμί, που φτάνουν έως το 73% στην περίπτωση του φυσικού αερίου.

Μεγάλο είναι το «χτύπημα» όχι μόνο για τα νοικοκυριά, αλλά και για την οικονομία από την άνοδο που καταγράφεται στις τιμές των καυσίμων, καθώς η τιμή της αμόλυβδης παρουσιάζει ήδη αύξηση κατά 30% από τον Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο, ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 20%.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/

 

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671