ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
14.09.2021

Ν. Παπαθανάσης στο Πρώτο: Δεν ξεχάσαμε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους – Τα μέτρα αγγίζουν και το δικό τους εισόδημα.

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Ν. Παπαθανάσης στο Πρώτο: Δεν ξεχάσαμε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους – Τα μέτρα αγγίζουν και το δικό τους εισόδημα (audio)

Αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν και στους δείκτες ανάπτυξης στην χώρα μας, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, πως η κυβέρνηση, μπαίνοντας στην πανδημία είπε πως θα στηρίξει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, όπως έγινε με την χαλάρωση του συμφώνου, προκειμένου να μπορέσουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρώπης, να στηρίξουν τους εργαζόμενους.

«’Έτσι και εμείς έχοντας μια πολύ καλή δημοσιονομική εικόνα, βγήκαμε στις αγορές και δανειστήκαμε με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και αυτό επειδή μας εμπιστεύεται η διεθνής κοινότητα. Έχει σημασία, να αναφέρουμε σύμφωνα και με την ΕΛΣΤΑΤ, την αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη κατά 64% πάνω, δηλαδή από το 3,6% στο 5,9%, που πρόκειται για θεαματική αύξηση της ανάπτυξης που περιμένουμε και ταυτόχρονα το δεύτερο τρίμηνο με 16,2% και ενώ δεν είχε λειτουργήσει πλήρως το β’ τρίμηνο».

Επιπλέον, έκανε λόγο για 70.000 περισσότερες νέες θέσεις εργασίας σε σχέση με το 2019 και 40.000 περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2019. «Κάποιος θα πρέπει να δει όλη την εικόνα για να κατανοήσει ότι μια πολιτεία που έχει κρατηθεί εντός δημοσιονομικού χώρου και έχει δείξει μια πολύ καλή χρήση των δημοσιονομικών πόρων, μπορεί να δανείζεται και πρέπει να δανείζεται για να μπορεί να στηρίξει τους συμπολίτες», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

«Τα 150 εκατ. είναι ένα μεταβατικό στάδιο για να στηρίξουμε την αύξηση ενέργειας. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι όλα αυτά τα μέτρα, ύψους 42,7 δισ. και μέσα εκεί βρίσκονται και τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, η μείωση συντελεστών, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα είδη, ενισχύουν το πραγματικό εισόδημα, που μαζί με τους ελέγχους για την αισχροκέρδεια και την εναρμονισμένη πρακτική, και τους ελέγχους στην αγορά αλλά και με την προσφορά που θα καλύψει σταδιακά την ζήτηση, θα φέρουν σταθεροποίηση των τιμών».

Επιπλέον, σημείωσε πως και η αγορά ανταποκρίνεται και απορροφά κάποιες από τις αυξήσεις. «Αυτό το είδαμε και σε προηγούμενες αυξήσεις, που δεν μεταφέρθηκαν ακριβώς στον καταναλωτή.

ΗΧΗΤΙΚΟ

Όσο αφορά στο θέμα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ένα νοικοκυριό, είπε ο κ. Παπαθανάσης, καταναλώνει μηνιαίως περίπου 400 κιλοβατώρες. «Ουσιαστικά εκεί, η αύξηση θα είναι σχεδόν μηδενική, με μια μεταβατική διάταξη τριών μηνών».

Ερωτηθείς γιατί δεν υπήρξε αναφορά στα μέτρα που εξήγγειλε ο Υπουργός για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, ο κ. Παπαθανάσης, απάντησε πως σχετικά με το θέμα της εισφοράς αλληλεγγύης, αυτό άγγιξε περισσότερο τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, γιατί εκεί μειώθηκε το πραγματικό εισόδημα, ενώ ούτε οι συντάξεις αγγίχτηκαν ούτε πρόκειται ποτέ να πειραχτούν. «Επομένως δεν πρέπει να έχουμε κάποιου είδους παρέμβαση εκεί. Όμως όλα τα άλλα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, όπως η μείωση του ΦΠΑ, αυτά αγγίζουν και αυτό το εισόδημα. Παραδείγματος χάριν, δεν διαφοροποιείται η στήριξη ως προς την ενέργεια ενός ιδιωτικού και ενός δημοσίου υπαλλήλου. Και ο συνταξιούχος λαμβάνει την ίδια στήριξη. Επομένως δεν τους ξεχάσαμε. Το μόνο που μπορεί κανείς να πει είναι για την εισφορά αλληλεγγύης, όμως η εισφορά αλληλεγγύης σε εισοδήματα που δεν πειράχτηκαν δεν είναι το ίδιο με την εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα που εκεί είχαμε μείωση λόγω της κρίσης».

Ερωτηθείς εάν οδηγούμαστε το 2022 σε πρόωρες εκλογές, ο κ. Παπαθανάσης ξεκαθάρισε πως ο Πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι παρεμβαίνει στην οικονομία και την κοινωνία όταν απαιτείται, χωρίς να αναφέρεται καθόλου σε ένα τέτοιο γεγονός, «άλλωστε έχει πει ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας».

Πηγή: ertnews

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671