ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
30.09.2021

Τροπολογία με διατάξεις για: (1) την καταβολή του ΕΝ.ΦΙ.Α. για το έτος 2021, (2) την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες (γυμναστήρια, σχολές χορού), (3) την αύξηση του αφορολόγητου ποσού δωρεών και γονικών παροχών μέχρι 800.000€, (4) την μείωση του συντελεστή του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, (5) την παράταση της αναστολής επιβολής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, (6) την μείωση των συντελεστών του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας.

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Τροπολογία με διατάξεις για: (1) την καταβολή του ΕΝ.ΦΙ.Α. για το έτος 2021, (2) την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες (γυμναστήρια, σχολές χορού), (3) την αύξηση του αφορολόγητου ποσού δωρεών και γονικών παροχών μέχρι 800.000€, (4) την μείωση του συντελεστή του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, (5) την παράταση της αναστολής επιβολής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, (6) την μείωση των συντελεστών του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας

Κατατέθηκε τροπολογία στο σχέδιο νόμου «Κύρωση της από 26.7.2021 τροποποίησης και αντικατάστασης της από 3.6.2019 επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς για το Έργο VI της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος "Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος" και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας και των παραρτημάτων της και άλλες επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19» με διατάξεις για: (1) την καταβολή του ΕΝ.ΦΙ.Α. για το έτος 2021, (2) την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες (γυμναστήρια, σχολές χορού), (3) την αύξηση του αφορολόγητου ποσού δωρεών και γονικών παροχών μέχρι 800.000€, (4) την μείωση του συντελεστή του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, (5) την παράταση της αναστολής επιβολής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, (6) την μείωση των συντελεστών του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Αναλυτικότερα, με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ορίζονται τα εξής:

(άρθρο 1) Προβλέπεται, ειδικά για το έτος 2021, η δυνατότητα καταβολής του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις και συγκεκριμένα προβλέπεται η καταβολή της πρώτης και δεύτερης δόσης μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Οκτωβρίου 2021 και καθεμιάς από τις επόμενες, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των τεσσάρων (4) επόμενων μηνών.

(άρθρο 2) α. Υπάγονται σε:

- υπερμειωμένο συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) έξι τοις εκατό (6%) αντί του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. δεκατρία τοις εκατό (13%) που ισχύει, τα αγαθά των παρ. 18 και 31 του Κεφαλαίου Α. ΑΓΑΘΑ του Παραρτήματος III του ν, 2859/2000 (άχυρα και φλοιοί ακατέργαστων δημητριακών, υπολείμματα και απορρίμματα των βιομηχανιών ειδών διατροφής, τροφές παρασκευασμένες για ζώα, εξαιρούμενων των τροφών για σκύλους ή γάτες κ.λπ.),

- μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. δεκατρία τοις εκατό (13%) η παροχή υπηρεσιών: i) από γυμναστήρια από την 1η.10.2021 έως και την 30η.06.2022, ii) σχολών εκμάθησης χορού από την 1η. 10.2021 έως και την 30η.06.2022, υπό την οριζόμενη προϋπόθεση,

β. Παρατείνεται εκ νέου, από τη λήξη της (30η.9.2021), έως και την 30η.06.2022, η ισχύς εφαρμογής μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. δεκατρία τοις εκατό (13%), για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες του Κώδικα Φ.Π.Α.

(άρθρο 3) Αυξάνεται το αφορολόγητο ποσό δωρεών και γονικών παροχών περιουσιακών στοιχείων για τους δικαιούχους της Α' κατηγορίας της παρ. 1 του άρθρου 29 του ν.2961/2001 σε οχτακόσιες χιλιάδες (800.000) ευρώ από εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ που ισχύει. Τα ως άνω εφαρμόζονται για δωρεές και γονικές παροχές, οι οποίες συστήνονται από την 1η. 10.2021 και αφορούν τις ακόλουθες κατηγορίες δικαιούχων: α) σύζυγο του κληρονομούμενου, β) πρόσωπο το οποίο είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον κληρονομούμενο κατά τις διατάξεις του ν. 3719/ 2008 και το οποίο λύθηκε με το θάνατο αυτού, εφόσον η συμβίωση είχε διάρκεια τουλάχιστον δύο ετών, γ) κατιόντες πρώτου βαθμού (τέκνα από νόμιμο γάμο, τέκνα χωρίς γάμο έναντι της μητέρας, αναγνωρισθέντα εκούσια ή δικαστικά έναντι του πατέρα, νομιμοποιηθέντα με επιγενόμενο γάμο ή δικαστικά έναντι και των δύο γονέων), δ) κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού και ε) ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού.

(άρθρο 4) Μειώνεται ο συντελεστής φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου. Ορίζεται, στο ήμισυ της μονάδας ως ποσοστό επί τοις εκατό (0,5%) στην αξία που φορολογείται, από ένα τοις εκατό (1%) που ισχύει. Η εν λόγω μείωση συντελεστή φόρου καταλαμβάνει πράξεις, για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννάται από την 1η.10.2021.

(άρθρο 5) Αναστέλλεται έως τις 30 Ιουνίου 2022, αντί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 που ισχύει σήμερα, η επιβολή του προβλεπόμενου τέλους στην συνδρομητική τηλεόραση, το οποίο καταβάλλεται υπέρ του Δημοσίου από τους συνδρομητές υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης. Η εν λόγω διάταξη ισχύει από την 1η.10.2021.

(άρθρο 6) Επαναπροσδιορίζονται, μειούμενα, τα επιβαλλόμενα υπέρ του Δημοσίου τέλη:

i) συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, τα οποία βαρύνουν τους συνδρομητές των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, υπολογιζόμενα προ του ΦΠΑ (10% επί κάθε μηνιαίου λογαριασμού κάθε σύνδεσης, αντί της ισχύουσας κλίμακας 12%-20%),

ii) καρτοκινητής τηλεφωνίας, υπολογιζόμενα επί της αξίας του παρεχόμενου χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο αυτός χορηγείται, προ του ΦΠΑ [ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί της αξίας του χρόνου ομιλίας των καρτοκινητών τηλεφώνων, αντί του ισχύοντος ποσοστού 12%]

Τα ανωτέρω ποσοστά ορίζονται σε μηδέν τοις εκατό (0%), για φυσικά πρόσωπα ηλικίας δέκα πέντε (15) έως και είκοσι εννέα (29) ετών, υπό τους οριζόμενους όρους (ειδική ψηφιακή εφαρμογή) και παρέχεται η εξουσιοδότηση για τον καθορισμό με κ.υ.α. των σχετικών λεπτομερειών.

Οι ανωτέρω διατάξεις καταλαμβάνουν λογαριασμούς που εκδίδονται και κάρτες χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας και ανανεώσεις που ενεργοποιούνται από τους καταναλωτές από την 1η.1.2022 και μετά.

Παρέχεται η εξουσιοδότηση για τον καθορισμό με υ.α. της διαδικασίας επιστροφής ή συμψηφισμού από τη Φορολογική Διοίκηση ποσού τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας που αποδίδεται λόγω επαναπροσδιορισμού των εφαρμοζόμενων συντελεστών στους παρόχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

(άρθρο 7) α. Προσδιορίζεται εκ νέου η κατανομή εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για τα έτη 2021 έως 2030 και συγκεκριμένα, προβλέπεται η διάθεση ποσοστού των εσόδων αυτών (καθορίζεται με υπουργική απόφαση) για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, την ενίσχυση του ειδικού διαχειριστικού λογαριασμού Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας [ΥΚΩ, (άρθρο 55 του ν.4001/2011)], την κάλυψη διεθνών υποχρεώσεων σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για την ενίσχυση ίου Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

(άρθρο 8) β. Συνιστάται ειδικός λογαριασμός με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», διαχειριστής του οποίου ορίζεται ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε.).

Τα έσοδα του νέου ειδικού λογαριασμού προέρχονται από μέρος των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (άρθρο 25 του ν.3468/2006), δυνητικά δε και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

γ. Προβλέπεται η καταβολή από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης επιδότησης της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων (καταναλωτές χαμηλής τάσης) ως έκπτωση από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Περαιτέρω, από τον προαναφερόμενο ειδικό λογαριασμό, μπορεί να παρέχεται επιδότηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και να πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων (οικιακοί καταναλωτές) ως έκπτωση από τους προμηθευτές φυσικού αερίου.

Με κ.υ.α., καθορίζονται οι δικαιούχοι καταναλωτές με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, το ύψος επιδότησης σε ευρώ ανά μεγαβατοορα (MWh) ή ανά θερμική μεγαβατώρα (MWhth), η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησής της, ο χρόνος εκκαθάρισης, η περίοδος κατανάλωσης και κάθε άλλο συναφές θέμα.

Προτεινόμενες διατάξεις

Άρθρο 1

Πληρωμή Ενιαίου φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων έτους 2021 - Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 8 του ν. 4223/2013

Αιτιολογική Έκθεση άρθρου 1: Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις και, ειδικότερα, προβλέπεται η καταβολή της πρώτης και δεύτερης δόσης του ΕΝ.Φ.Ι.Α., έτους 2021 μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Οκτωβρίου 2021 και καθεμιάς από τις επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των τεσσάρων (4) επόμενων μηνών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες στην εξόφληση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4223/2013 (Α' 287), περί καταβολής του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) έτους 2021, τροποποιείται με την παροχή της δυνατότητας καταβολής της πρώτης και της δεύτερης δόσης μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Οκτωβρίου 2021 και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου ή σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ, και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, οι επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Ειδικά για το έτος 2014, η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουάριου του έτους 2015. Εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου έχει εκδοθεί μέχρι και την 31η Ιουλίου 2014, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2014.

Ποσά φόρου μέχρι ένα (1) ευρώ δεν βεβαιώνονται και δεν είναι απαιτητά.

Ειδικά για το έτος 2015, εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου έχει εκδοθεί μέχρι και την 26η του μηνός Οκτωβρίου 2015, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι καιτην 30ή του μηνός Οκτωβρίου 2015. Η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι καιτην τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουάριου του έτους 2016.

Ειδικά, για το έτος 2016 η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2016 και η τελευταία μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2017.

Ειδικά, για το έτος 2017 η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι καιτην 29η Σεπτεμβρίου 2017 και η τελευταία μέχρι καιτην 31η Ιανουαρίου 2018.

Ειδικά για το έτος 2018, εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2018, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι καιτην 30ή Σεπτεμβρίου 2018.

Ειδικά για το έτος 2019, εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί μέχρι τη 16η Σεπτεμβρίου 2019, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι καιτην 30ή Σεπτεμβρίου 2019.

Ειδικά για το έτος 2020, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.φ.Ι.Α.) καταβάλλεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη και η δεύτερη δόση δύνανται να καταβληθούν μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Οκτωβρίου 2020 και καθεμιά από τις επόμενες, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των τεσσάρων (4) επόμενων μηνών.

Ειδικά για το έτος 2021, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) καταβάλλεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη και η δεύτερη δόση δύνανται να καταβληθούν μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Οκτωβρίου 2021 και καθεμιά από τις επόμενες, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των τεσσάρων (4) επόμενων μηνών.».

Άρθρο 2

Υπερμειωμένος και μειωμένος συντελεστής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες - Τροποποίηση του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και της παρ. 2 άρθρου 11 του ν. 4690/2020

1. Στο τέλος της παρ. 18 του Κεφαλαίου «Α. ΑΓΑΘΑ» του Παραρτήματος ΙΙΙ του ν. 2859/2000 (Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας - Φ.Π.Α, Α'248), περί αγροτικών και κτηνοτροφικών αγαθών που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή, προστίθενται δύο (2) εδάφια και η παρ. 18 διαμορφώνεται ως εξής:

«18. Αχυρα και φλοιοί ακατέργαστων δημητριακών, έστω και τεμαχισμένα, αλεσμένα, συμπιεσμένα ή συσσωματωμένα με μορφή σβόλων. Γογγύλια Σουηδίας (γογγυλοκράμβες), τεύτλα κτηνοτροφικά, ρίζες κτηνοτροφικές, χορτονομές (FOΙN, LUZERNE), τριφύλλια, κτηνοτροφικά λάχανα, χορτονομές λούπινου, βίκου και παρόμοια κτηνοτροφικά προϊόντα, έστω και συσσωματωμένα με μορφή σβόλων (Δ.Κ. 1213, 1214). Καλαμπόκι, ΕΧ1005, ΕΧ1103, ΕΧ1104.

Ο συντελεστής του φόρου για τα αγαθά της παρούσας ορίζεται σε έξι τοις εκατό (6%).».

2. Στο τέλος της παρ. 31 του Κεφαλαίου «Α. ΑΓΑΘΑ» του Παραρτήματος III του ν. 2859/2000, περί βιομηχανικών ειδών διατροφής που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή, προστίθεται τελευταίο εδάφιο και η παρ. 31 διαμορφώνεται ως εξής:

«31. Υπολείμματα και απορρίμματα των βιομηχανικών ειδών διατροφής. Τροφές παρασκευασμένες για ζώα, εξαιρούμενων των τροφών για σκύλους ή γάτες (Δ.Κ. 2301,2302, 2303, 2304, 2305, 2306, 2307, 2308, ΕΧ 2309).

Ο συντελεστής του φόρου για τα αγαθά της παρούσας ορίζεται σε έξι τοις εκατό (6%).».

Αιτιολογική Έκθεση παρ. 1-2: Με την υπαγωγή των αγαθών της παρ. 18 στην οποία προστίθεται και το καλαμπόκι των ΕΧ 1005, ΕΧ 1103 και ΕΧ 1104, και της παρ. 31 του Κεφαλαίου Α (Αγαθά) του Παραρτήματος ΙΙΙ του ν. 2859/2000 (Α' 248), από τον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. δέκα τρία τοις εκατό (13%) στον υπερμειωμένο συντελεστή έξι τοις εκατό (6%) από την 1110.2021, επιδιώκονται η μείωση της τελικής αξίας απόκτησης των ανωτέρω αναφερομένων αγαθών και η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής της χώρας.

3. Στο τέλος του Κεφαλαίου «8. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» του Παραρτήματος ΙΙΙ του ν. 2859/2000, περί υπηρεσιών που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή, προστίθενται παρ. 9 και 10 ως εξής:

«9. Η παροχή υπηρεσιών από γυμναστήρια από την 1η.10.2021 έως και την 30ή.6.2022.

10. Η παροχή υπηρεσιών από σχολές εκμάθησης χορού από την 1η.10.2021 έως και την 30ή.6.2022 και εφόσον δεν απαλλάσσονται με το άρθρο 22.».

Αιτιολογική Έκθεση παρ. 3: Με την υπαγωγή έως και την 30η.6.2022 στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. δέκα τρία τοις εκατό (13%) των υπηρεσιών που παρέχονται από γυμναστήρια και σχολές χορού επιδιώκεται η διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα και η μείωση των τελικών τιμών, καθώς και η τόνωση της ζήτησης των υπηρεσιών αυτών, δεδομένων των κανόνων λειτουργίας και των μέτρων πρόληψης ανάσχεσης της διασποράς του κορωνοϊού COVID- 19, στους χώρους αυτούς.

4. Η παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 4690/2020 (Α' 104), τροποποιείται ως προς τον χρόνο εφαρμογής του μειωμένου ή υπερμειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. ως εξής:

«2. Οι διατάξεις του Παραρτήματος III «Αγαθά και Υπηρεσίες που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 21» του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης αξίας, ο οποίος κυρώθηκε με τον ν. 2859/2000, όπως τροποποιούνται από την παρ. 1, εφαρμόζονται από την 1η.6.2020 έως και την 30η .6.2022.».

Αιτιολογική Έκθεση παρ. 4: Με την παράταση ισχύος του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. δέκα τρία τοις εκατό (13%), και πέραν της 30ης.09.2021 και έως και την 30η.06.2022, για τα μη αλκοολούχα ποτά της ΔΚ ΕΧ2202 (καφές και άλλα ροφήματα έτοιμα προς κατανάλωση, αναψυκτικά) και τα αεριούχα νερά της ΔΚ ΕΧ 2201, τα εισιτήρια κινηματογράφων, τη μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους και την εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία, επιδιώκεται η μείωση της τελικής αξίας απόκτησης των ανωτέρω αναφερομένων αγαθών και υπηρεσιών και, εντέλει, η ενίσχυση της αγοράς.

5. Το παρόν άρθρο ισχύει από την 1η.10.2021.

Άρθρο 3

Αύξηση αφορολόγητου ποσού δωρεών και γονικών παροχών περιουσιακών στοιχείων, χρηματικών ποσών - Τροποποίηση άρθρου 44 του ν. 2961/2001

Αιτιολογική Έκθεση: Επιδιώκεται η διευκόλυνση των μεταβιβάσεων για την ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας και των δεσμών που υπάρχουν μεταξύ των μελών της

1. Στο άρθρο 44 του Κώδικα διατάξεων φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, ο οποίος κυρώθηκε με το πρώτο άρθρο του ν. 2961/2001 (Α' 266): α) η περ. α) της παρ. 1 επικαιροποιείται, β) προστίθεται παρ. 1α, γ) η παρ. 2 τροποποιείται ως προς την αύξηση του αφορολόγητου ποσού για δωρεές και γονικές παροχές περιουσιακών στοιχείων και χρηματικών ποσών και τον μη συνυπολογισμό αυτών στην αιτία θανάτου κτήση περιουσίας, και οι ως άνω παράγραφοι διαμορφώνονται ως εξής:

«1. Το υπόλοιπο της περιουσίας, πλην των χρηματικών ποσών, που αποκτάται αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, το οποίο απομένει μετά την αφαίρεση των εκπτώσεων και απαλλαγών που προβλέπονται στα άρθρα 41 και 43, υποβάλλεται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29, οι οποίες εφαρμόζονται ανάλογα.

Από το φόρο που προκύπτει εκπίπτει: α) ο φόρος που αναλογεί στις προγενέστερες δωρεές και γονικές παροχές, που συνυπολογίζονται σύμφωνα με το άρθρο 36, με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 31, και β) ο φόρος που αποδεδειγμένα καταβλήθηκε ή οριστικά και τελεσίδικα βεβαιώθηκε στην αλλοδαπή για τις δωρεές και γονικές παροχές κινητών που έγιναν εκεί, με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 32.

1α. Ειδικά η δωρεά ή γονική παροχή προς τα πρόσωπα που υπάγονται στην Α' κατηγορία της παρ. 1 του άρθρου 29 οποιουδηποτε περιουσιακού στοιχείου, καθώς και η δωρεά ή γονική παροχή χρηματικών ποσών, η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, υπόκεινται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολογήτου ποσού οκτακοσίων χιλιάδων (800.000) ευρώ. Οι δωρεές και γονικές παροχές του προηγούμενου εδαφίου δεν συνυπολογίζονται στην αιτία θανάτου κτήση περιουσίας μεταξύ των αυτών προσώπων. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., δύναται να εξειδικεύεται κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.

2. Η αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής κτήση χρηματικών ποσών, πλην των προβλεπομένων στην παρ. 1α, υπόκειται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται αυτοτελώς με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στην Α' κατηγορία, με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη 8' κατηγορία και με συντελεστή σαράντα τοις εκατό (40%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Γ' κατηγορία.».

2. Η παρ. 1 εφαρμόζεται για δωρεές και γονικές παροχές, οι οποίες συστήνονται από την 1η Οκτωβρίου 2021. Δωρεές και γονικές παροχές που έχουν διενεργηθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή, δεν συνυπολογίζονται σύμφωνα με το άρθρο 36, περί συνυπολογισμού προγενέστερων δωρεών και γονικών παροχών.

Άρθρο 4

Μείωση του συντελεστή του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου - Τροποποίηση άρθρου 21 του ν.1676/1986

Αιτιολογική Έκθεση: Επιδιώκεται η μείωση της επιβάρυνσης των επιχειρήσεων κατά την αύξηση των κεφαλαίων τους, διευκολύνεται η συγχώνευση εταιρειών και προωθείται η επιχειρηματικότητα δημιουργώντας ανταγωνιστικό περιβάλλον προσέλκυσης νέων κεφαλαίων.

1. Το άρθρο 21 του ν. 1676/1986 (Α'204) τροποποιείται ως προς τον ορισμό ποσοστού του φόρου από ένα τοις εκατό (1%) στο ήμισυ της μονάδας (0,5%) και το άρθρο 21 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 21: Συντελεστής του φόρου

Ο φόρος ορίζεται στο ήμισυ της μονάδας ως ποσοστό επί τοις εκατό (0,5%) στην αξία που φορολογείται.».

2. Η παρ. 1 ισχύει από την 1η.10.2021 και καταλαμβάνει πράξεις για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννάται από την ημερομηνία αυτή και μετά.

Άρθρο 5

Παράταση αναστολής επιβολής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης - Τροποποίηση άρθρου 12 του ν. 4728/2020

Αιτιολογική Έκθεση: Επιδιώκεται η ενίσχυση της αγοράς υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης και φορολογικής ελάφρυνσης των χρηστών των εν λόγω υπηρεσιών.

1. Το άρθρο 12 του ν. 4728/2020 (Α' 186) τροποποιείται ως προς την καταληκτική ημερομηνία αναστολής επιβολής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης και διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 12

Αναστολή επιβολής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης

Αναστέλλεται η επιβολή του τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση σύμφωνα με το άρθρο 54 του ν. 4389/2016 (Α' 94) για την περίοδο από 1πς Οκτωβρίου 2020 έως 30 Ιουνίου 2022.»

2. Η παρ. 1 ισχύει από την 1η.10.2021.

Άρθρο 6

Μείωση των συντελεστών του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και του τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας και κατάργηση των τελών αυτών για τους νέους μέχρι 29 ετών

- Τροποποίηση άρθρου 12 του ν. 2579/1998

Αιτιολογική Έκθεση: Επιδιώκονται η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και η διευκόλυνση της πρόσβασης των νέων στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.

1. Στο άρθρο 12 του ν, 2579/1998 (Α'31), α) στην περ. α' της παρ. 1 τροποποιούνται το δεύτερο εδάφιο ως προς την κατάργηση της κλίμακας υπολογισμού μηνιαίου τέλους, το πέμπτο εδάφιο ως προς την αντικατάσταση της φράσης «την εξεύρεση του κλιμακίου» από τις λέξεις «τον υπολογισμό» και το έκτο εδάφιο ως προς την αντικατάσταση της φράσης «Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, που είναι αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος τους» από τις λέξεις «Φορολογική Διοίκηση», β) στην περ. β' της παρ. 1 τροποποιούνται το πρώτο εδάφιο ως προς τη μείωση των συντελεστών του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από δώδεκα τοις εκατό (12%) σε δέκα τοις εκατό (10%) και το τρίτο εδάφιο ως προς την αντικατάσταση της φράσης «στις αρμόδιες για τη φορολογία εισοδήματος τους Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες» από τις λέξεις «Φορολογική Διοίκηση», γ) προστίθεται περ. γ. στην παρ. 1, δ) τροποποιείται η παρ. 2 ως προς το πεδίο εφαρμογής της, ε) οι παρ. 3, 4 και 5 αντικαθίστανται, στ) καταργείται η παρ. 6 και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 12

Επιβολή τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας

1. α. Επιβάλλεται τέλος υπέρ του Δημοσίου, με την ονομασία «τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας», το οποίο βαρύνει τους συνδρομητές των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας,

Το τέλος αυτό υπολογίζεται προ του φόρου προστιθέμενης αξίας ως ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί κάθε μηνιαίου λογαριασμού κάθε σύνδεσης.

Εάν ο λογαριασμός εκδίδεται για περισσότερους μήνες επιβάλλονται τόσα τέλη όσοι και οι μήνες. Στην περίπτωση αυτή, για την εξεύρεση του τέλους, ο λογαριασμός επιμερίζεται σε ίσα μέρη, ανάλογα των μηνών για τους οποίους εκδίδεται, εφόσον από αυτόν δεν προκύπτει διαφορετικός επιμερισμός.

Για τον υπολογισμό του τέλους λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός μηνιαίος λογαριασμός περιλαμβανομένου και του πάγιου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, χωρίς τον φόρο προστιθέμενης αξίας. Το τέλος το εισπράττουν οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας από τους συνδρομητές και το αποδίδουν στη Φορολογική Διοίκηση, με μηνιαίες δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από την έκδοση κάθε λογαριασμού, ανεξάρτητα από το χρόνο που γίνεται η εξόφληση του λογαριασμού. Από την επιβολή του «τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας» εξαιρούνται οι συνδέσεις παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (Internet), εφόσον αφορούν αποκλειστικά και μόνο συνδέσεις δεδομένων (data).

β. Επιβάλλεται τέλος υπέρ του Δημοσίου, με την ονομασία «τέλος καρτοκινητής τηλεφωνίας», το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί της αξίας του χρόνου ομιλίας των καρτοκινητών τηλεφώνων. Το τέλος αυτό υπολογίζεται επί της αξίας του παρεχόμενου χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο αυτός χορηγείται, προ του φόρου προστιθέμενης αξίας. Το τέλος αποδίδεται, από τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, στη Φορολογική Διοίκηση. Η απόδοση του τέλους από τις επιχειρήσεις αυτές γίνεται με μηνιαίες δηλώσεις μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα, είτε από την πώληση των καρτών ομιλίας, είτε των καρτών ανανέωσης του χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας, είτε από την ανανέωση του χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

γ. Το ποσοστό των περ. α' και β’ της παρ. 1 ορίζεται σε μηδέν τοις εκατό (0%) για φυσικά πρόσωπα ηλικίας δεκαπέντε (15) έως και είκοσι εννέα (29) ετών. Από το προηγούμενο εδάφιο καταλαμβάνονται όσοι κατά τη διάρκεια εκάστου έτους εφαρμογής έχουν συμπληρώσει το δέκατο τέταρτο (14°) έτος της ηλικίας τους έως την 31η Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους και δεν έχουν συμπληρώσει το τριακοστό (30°) έτος της ηλικίας τους έως την ημερομηνία αυτή. Για την εφαρμογή της παρούσας δημιουργείται ειδική εφαρμογή προσβάσιμη μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ). Μηδενικός συντελεστής εφαρμόζεται για μία (1) σύνδεση ή ένα (1) καρτοκινητό ανά δικαιούχο, μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής στην εφαρμογή των δικαιούχων ή των εχόντων την επιμέλειά τους σε περίπτωση ανηλίκων, από την πρώτη τιμολόγηση σε περίπτωση σύνδεσης συμβολαίου ή από την επόμενη ανανέωση χρόνου ομιλίας σε περίπτωση σύνδεσης καρτοκινητής.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην ειδική εφαρμογή, τα υποχρεωτικά στοιχεία που καταχωρίζουν σε αυτή οι δικαιούχοι ή οι έχοντες την επιμέλειά τους σε περίπτωση ανηλίκων, ο τρόπος αυθεντικοποίησης των χρηστών, ο υπεύθυνος επεξεργασίας των καταχωριζόμενων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ο τρόπος, η διαδικασία και οι αναγκαίες πληροφορίες στις οποίες έχουν πρόσβαση οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, καθώς και ο τρόπος παροχής της προς τούτο αίτησης του δικαιούχου ή του έχοντος την επιμέλειά του, τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη λειτουργία της εφαρμογής, ο χρόνος έναρξης υλοποίησης και παραγωγικής λειτουργίας της, τα αρμόδια όργανα για την υλοποίηση και κάθε άλλο ζήτημα σχετικό με τη διαχείριση, την παρακολούθηση, τη χρηματοδότηση, την υλοποίηση, τη λειτουργία και τη διαλειτουργικότητα της εφαρμογής, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.

2. Απαλλαγές από φόρους και τέλη που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις υπέρ ορισμένων προσώπων δεν καταλαμβάνουν τα τέλη της προηγούμενης παραγράφου.

3. Η παρ. 1 καταλαμβάνει λογαριασμούς που εκδίδονται και κάρτες χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας και ανανεώσεις που ενεργοποιούνται από τους καταναλωτές από την 1η.1.2022 και μετά. Ο μηδενικός συντελεστής εφαρμόζεται σε λογαριασμούς που εκδίδονται και κάρτες χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας και ανανεώσεις που ενεργοποιούνται από τους καταναλωτές από την 1η. 1.2022 και μετά, σύμφωνα με την περ. y. της παρ. 1.

4. Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο των δηλώσεων της παρ. 1, οι διαδικασίες, ο χρόνος και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

5. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., καθορίζεται η διαδικασία επιστροφής ή συμψηφισμού από τη φορολογική Διοίκηση ποσού τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας, που αποδίδεται λόγω αλλαγής των εφαρμοζόμενων συντελεστών στους παρόχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας,».

Άρθρο 7

Συμπλήρωση του προσδιορισμού κατανομής εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για τα έτη 2021 έως 2030 - Τροποποίηση άρθρου 25 του ν, 3468/2006

Αιτιολογική Έκθεση: Με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται ότι μέρος των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δύναται, πέραν των άλλων σκοπών, να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, για την ενίσχυση του ειδικού διαχειριστικού λογαριασμού Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), καθώς και τη χρηματοδότηση του ειδικού λογαριασμού «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης».

Στην περ. Α.2.1 της παρ. Α.2. του άρθρου 25 του ν. 3468/2006 (Α' 129} αντικαθίσταται η υποπερ. (γ) ως προς τους ειδικότερους σκοπούς διάθεσης του ποσοστού των εσόδων, τροποποιείται η υποπερ. (ε) με την προσθήκη των λέξεων «ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», προστίθεται υποπερ. (στ) και η περ. Α.2.1. διαμορφώνεται ως εξής:

«Α.2.1. Για την περίοδο 2021 έως 2030, ο Διαχειριστής Α,Π.Ε, και Εγγυήσεων Προέλευσης (Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε.) διαχειρίζεται τμήμα των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, το οποίο διατίθεται ως ενίσχυση για επιχειρήσεις τομέων και υποτομέων που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα, λόγω του κόστους δικαιωμάτων του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου της Ε.Ε. που μετακυλίεται στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας (ενίσχυση για έμμεσο κόστος εκπομπών), σύμφωνα με όσα ορίζονται στην Οδηγία 2003/87/ΕΚ, καθώς και τις κατευθυντήριες γραμμές, σχετικά με ορισμένα μέτρα κρατικών ενισχύσεων, στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου μετά το 2021 (2020/C 317/04).

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθορίζεται η διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης από τη Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε., για την περίοδο 2021 έως 2030, για επιχειρήσεις τομέων και υποτομέων που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα, όπως οι δικαιούχοι, το μέγιστο ποσό ενίσχυσης και η μεθοδολογία χορήγησης της ενίσχυσης.

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατανέμονται ετησίως για την περίοδο 2021 έως 2030 τα έσοδα από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, σύμφωνα με το άρθρο 15 της υπ' αρ. 181478/965/2017 (Β' 3763) κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, όπως εκάστοτε ισχύει, ως εξής:

(α) Ποσοστό τουλάχιστον 60% των εσόδων αποτελεί πόρο του Ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 143 του ν. 4001/2011 (Α' 179).

(β) Ποσοστό των εσόδων, το οποίο καθορίζεται κατ' ανώτατο όριο με την απόφαση, καλύπτει τις ανάγκες της ενίσχυσης για επιχειρήσεις τομέων και υποτομέων που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα, σύμφωνα με την απόφαση του δευτέρου εδαφίου.

Ποσό, ίο οποίο δεν χρησιμοποιείται για τον παραπάνω σκοπό αποτελεί πόρο του ειδικού λογαριασμού του άρθρου 143 του ν. 4001/2011.

(γ) Ποσοστό των εσόδων, το οποίο καθορίζεται με την ανωτέρω απόφαση, διατίθεται για την πραγματοποίηση έργων και την εξυπηρέτηση ορισμένων από τους σκοπούς, που περιγράφονται στην Οδηγία 2003/87/ΕΚ και, συγκεκριμένα, κατά προτεραιότητα σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας, για την υποστήριξη χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, σε έργα που αποσκοπούν στη μείωση των συμβατικών καυσίμων από μεταφορές και δράσεις για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, σε αντιπυρικά έργα καθαρισμού και διαχείρισης με σκοπό τη διατήρηση και αύξηση του αποθέματος των δημόσιων και ιδιωτικών δασών, στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, στην ενίσχυση του ειδικού διαχειριστικού λογαριασμού Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) του άρθρου 55 του ν. 4001/2011, σε έργα σε αναπτυσσόμενες ή τρίτες χώρες με σκοπό τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, για την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως προς την εξυπηρέτηση των στόχων και δράσεων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, και την αναθεώρηση αυτών όπου απαιτείται, καθώς και σε έργα για την προστασία, διατήρηση και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος.

Με την ίδια απόφαση καθορίζονται ως φορέας υλοποίησης των δράσεων, είτε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είτε φορέας εποπτευόμενος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και η διαδικασία μεταφοράς των πόρων στους ανωτέρω φορείς. Ποσό που δεν χρησιμοποιείται εντός του έτους, μεταφέρεται για χρήση στα επόμενα έτη έως εξαντλήσεώς του.»

(δ) Ποσοστό των εσόδων, το οποίο καθορίζεται με την ανωτέρω απόφαση, διατίθεται σε φορέα ή φορείς εποπτευόμενους από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με στόχο την ενίσχυση καιτη σταδιακή διαφοροποίηση των τοπικών οικονομιών, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας και στον Δήμο Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας. Με την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται το ποσοστό των εσόδων, ο φορέας και η διαδικασία χορήγησης των πόρων. Ποσό που δεν χρησιμοποιείται εντός του έτους μεταφέρεται για χρήση στα επόμενα έτη έως εξαντλήσεώς του.

(ε) Ποσοστό έως ένα τοις εκατό (1%) των εσόδων διατίθεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να καλύψει συνδρομές και υποχρεώσεις για θέματα κλιματικής αλλαγής, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και προστασίας της στοιβάδας του όζοντος που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις που έχουν υπογράφει από την Ελληνική Δημοκρατία, καθώς και από συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς.

(στ) Ποσοστό των εσόδων, το οποίο καθορίζεται με την ανωτέρω απόφαση, διατίθεται και για την ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης».».

Άρθρο 8

Σύσταση Ειδικού Λογαριασμού με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» Χορήγηση επιδότησης λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε καταναλωτές

Αιτιολογική Έκθεση: Με την προτεινόμενη ρύθμιση προ βλέπονται η σύσταση ειδικού λογαριασμού με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», η χορήγηση επιδότησης λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας σε καταναλωτές χαμηλής τάσης από τον Ειδικό Λογαριασμό Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας ή απευθείας από τα έσοδα από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, επί της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως έκπτωση από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Εξουσιοδοτούνται οι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών, με απόφαση τους, να καθορίσουν τους δικαιούχους και τις απαιτούμενες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της χορήγησης της επιδότησης, καθώς και τη δυνητική επιδότηση επί του φυσικού αερίου.

1. Συστήνεται ειδικός λογαριασμός με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» και ως διαχειριστής του ειδικού λογαριασμού ορίζεται η Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε.

2. Ο ειδικός λογαριασμός της παρ. 1, πέρα από τα έσοδα που προβλέπονται στην υποπερ. (στ) της περ. Α.2.1 της παρ. Α.2. του άρθρου 25 του ν. 3468/2006 (Α' 129), δύναται να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

3. Παρέχεται, από τον ειδικό λογαριασμό της παρ. 1, επιδότηση της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως έκπτωση από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Δικαιούχοι της ανωτέρω επιδότησης είναι καταναλωτές χαμηλής τάσης Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών, καθορίζονται οι δικαιούχοι καταναλωτές λαμβάνοντας υπόψη οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, το ύφος επιδότησης σε ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησής της, ο χρόνος εκκαθάρισης, η περίοδος κατανάλωσης, ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη χορήγηση της επιδότησης.

4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών, δύναται να παρέχεται, από τον ειδικό λογαριασμό της παρ. 1, επιδότηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και να πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως έκπτωση από τους προμηθευτές φυσικού αερίου. Δικαιούχοι της επιδότησης είναι οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών, καθορίζονται οι δικαιούχοι καταναλωτές λαμβάνοντας υπόφη οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια για τη χορήγηση της επιδότησης, το ύφος επιδότησης σε ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα (MWhth) η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησής της, ο χρόνος εκκαθάρισης, η περίοδος κατανάλωσης, ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη χορήγηση της επιδότησης.

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671