ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
19.11.2021

Χρ. Σταϊκούρας στο Πρώτο Πρόγραμμα: Ανάλογα με τις εξελίξεις σε ενέργεια και πανδημία η κυβέρνηση απλώνει το δίχτυ προστασίας.

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Χρ. Σταϊκούρας στο Πρώτο Πρόγραμμα: Ανάλογα με τις εξελίξεις σε ενέργεια και πανδημία η κυβέρνηση απλώνει το δίχτυ προστασίας

Η πολιτεία θα εξακολουθήσει να βρίσκεται κοντά στον πολίτη προκειμένου να αντιμετωπίσει την «δίδυμη κρίση», πανδημία και υψηλό ενεργειακό κόστος σημείωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. «Δεν μπορεί να δει κάποιος μεμονωμένα μία ενέργεια, η πολιτεία θα βρίσκεται κοντά στον πολίτη με όρους ρεαλισμού και το 2022. Η οικονομία έχει μία δυναμική και ακολουθεί τη δυναμική των κρίσεων θα παρακολουθούμε την κρίση και θα έχουμε τα αντανακλαστικά για να αντιδράσουμε» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Η σχολή σκέψης για την κυβέρνησης είναι μία και επιβεβαιώνεται τη τελευταία 2ετία. Συνετή πολιτική που αξιοποιεί τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια για να χτίζει δίχτυ ασφαλείας γύρω από τους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η ένταση στις τιμές ενέργειας είναι οξύτερη από την αρχική εκτίμηση και γι’ αυτό η πολιτεία αύξησε τη βοήθεια από τα 200 εκατ. στα 620 εκατ. προκειμένου να ενισχύσει πολίτες και επιχειρήσεις.

Ως προς την δυνατότητα να δοθεί κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του έτους ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε για μία ακόμα φορά ότι στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί αύριο στην Βουλή δεν υπάρχει πρόβλεψη για την παροχή κοινωνικού μερίσματος, ωστόσο ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογα με το πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Μάλιστα ο κ. Σταϊκούρας σε ερώτηση για κοινωνικό μέρισμα που δόθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στα χρόνια των μνημονίων επί ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι «κοινωνικό μέρισμα είχε δοθεί λίγες χρονιές από τα υπερπλεονάσματα που προέκυψαν από την υπερφορολόγηση των πολιτών και δη της μεσαίας τάξης». Ο ίδιος επεσήμανε ότι το πρωτογενές έλλειμμα είναι 7%, δηλαδή 13-14 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου είναι μία δύσκολη άσκηση.

Ο ίδιος βέβαια επεσήμανε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα ασκήσει κοινωνική πολιτική», επαναλαμβάνοντας τόσο τα μόνιμα φορολογικά μέτρα ελάφρυνσης που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση και μάλιστα εν μέσω κρίσης (43 δισ. έχουν κοστίσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας), τα μη μόνιμα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης (διευρυμένα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης) όπως και το γεγονός ότι 500.000 πολίτες τον Δεκέμβριο θα έχουν ενισχυμένο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Πάντως ο κ. Σταϊκούρας επέμεινε ότι με δεδομένο ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η ενεργειακή κρίση που είναι οξύτερη και εξωγενής και ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί η χρονιά και ποια θα είναι τα δημοσιονομικά περιθώρια «δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα. Αν η τιμή της ενέργειας εξακολουθήσει να αυξάνεται θα προτεραιοποιήσουμε την ενίσχυση των πολιτών».

Ως προς τον πληθωρισμό επανέλαβε ότι αν και είναι υψηλός ωστόσο είναι χαμηλότερος από το μέσο ευρωπαϊκό όρο ενώ στη «φωτογραφία της στιγμής» όπως είπε χαρακτηριστικά δεν αποκλείεται να φτάσει το 4% διότι «κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως θα εξελιχθεί». «Το πρόβλημα οξύτερο και εξωγενές αλλά και παροδικό θα επανέλθει η ισορροπία για τα περισσότερα προϊόντα στις αρχές του 2022 ενώ έως το δεύτερο τρίμηνο του 2022 για την ενέργεια».

Για την προοπτική αύξησης του κατώτατου μισθού επεσήμανε ότι ως Υπουργείο Οικονομικών δημοσιονομικά δεδομένα συνηγορούν στην πρόσθετη αύξηση του κατώτατου μισθού, ωστόσο υπάρχει νομοθετημένη διαδικασία με επισπεύδοντα τον Υπουργό Εργασίας.

Εν κατακλείδι ο Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «υπάρχουν πολλές προκλήσεις και χρειάζεται σύνεση, σωφροσύνη και διορατικότητα».

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Πηγή: ertnews.gr

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671