ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ."
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
E.2003/31.12.2021

Παροχή οδηγιών σχετικά με την εφαρμογή του ορισμού του εξαγωγέα και την ορθή συμπλήρωση της διασάφησης κατά την τήρηση των τελωνειακών διατυπώσεων εξαγωγής.

 

 

E.2003/ 31.12.2021

Παροχή οδηγιών σχετικά με την εφαρμογή του ορισμού του εξαγωγέα και την ορθή συμπλήρωση της διασάφησης κατά την τήρηση των τελωνειακών διατυπώσεων εξαγωγής

Λήψη αρχείου (ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΑΒΕΙ ΑΔΑ)

 

Περίληψη Εγκυκλίου

Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Η παρούσα εγκύκλιος παρέχει οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή διατάξεων του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα που αφορούν τον ορισμό του εξαγωγέα και την ορθή συμπλήρωση της διασάφησης κατά την υπαγωγή εμπορευμάτων στο τελωνειακό καθεστώς της εξαγωγής.

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Με την παρούσα εγκύκλιο παρέχονται οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή του ορισμού του εξαγωγέα που προβλέπεται στο άρθρο 1(19) του κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2015/2446, όπως τροποποιήθηκε από τον κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2018/1063. Εξετάζονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένα πρόσωπο ώστε να μπορεί να ενεργήσει ως εξαγωγέας για τελωνειακούς σκοπούς σύμφωνα με τον ανωτέρω ορισμό. Προσδιορίζεται ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να συμπληρώνονται οι θέσεις 2 και 44 της διασάφησης εξαγωγής υπό το πρίσμα του ορισμού του εξαγωγέα, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις της τελωνειακής νομοθεσίας και της νομοθεσίας σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση αγαθών που αποτελούν αντικείμενο εξαγωγής, ειδικά όσον αφορά την ορθή εφαρμογή των απαλλακτικών διατάξεων του φόρου όπως είναι η έκδοση τιμολογίου χωρίς ΦΠΑ, η ενδεχόμενη επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ στους εξαγωγείς, ο υπολογισμός της συνολικής αξίας των πράξεων για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να αιτηθούν για το Ειδικό Διπλότυπο Δελτίο Απαλλαγής από τον ΦΠΑ (ΠΟΛ.1167/2015). Τέλος, παρέχονται οδηγίες σχετικά με την ορθή συμπλήρωση των θέσεων 15 και 46 της διασάφησης εξαγωγής, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Παράρτημα 9 του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2016/341 και σε σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Η παρούσα εγκύκλιος εφαρμόζεται από τους οικονομικούς φορείς και άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στη διεκπεραίωση τελωνειακών διατυπώσεων για την υπαγωγή εμπορευμάτων στο καθεστώς της εξαγωγής, καθώς επίσης και από τα τελωνεία εξαγωγής και άλλες τελωνειακές αρχές που είναι αρμόδιες για τον έλεγχο της ορθής εφαρμογής της τελωνειακής νομοθεσίας. Η εγκύκλιος αφορά επίσης τις φορολογικές αρχές που είναι αρμόδιες για την εφαρμογή των περί ΦΠΑ διατάξεων όσον αφορά εμπορεύματα που παραδίδονται προς εξαγωγή εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης.

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671