ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ."
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Αριθ. Πρωτ.: ΔΤΔ Γ 1032575 ΕΞ 2022/14.04.2022

Απαγορεύσεις και Περιορισμοί – Καν. (ΕΕ) 2022/576 του Συμβουλίου για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 833/2014 σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω ενεργειών της Ρωσίας που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία.

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΑΔΕ

Ανεξάρτητη Αρχή

Δημοσίων Εσόδων

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΚ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

ΤΜΗΜΑΤΑ Β’- Γ΄

Ταχ. Δ/νση: Καρ. Σερβίας 10

Ταχ. Κώδικας: 101 84 Αθήνα

Πληροφορίες: Γ. Ραψομανίκης -Μ. Πίκλα

Τηλέφωνο : 210 6987 465, 443

E-Mail: dtd@aade.gr

Url: www.aade.gr

ΕΠΕΙΓΟΝ

ΑΔΑ:

Αθήνα, 14 Απριλίου 2022

Αριθ. Πρωτ.: ΔΤΔ Γ 1032575 ΕΞ 2022

ΠΡΟΣ: Ως Π.Δ.

ΘΕΜΑ: Απαγορεύσεις και Περιορισμοί – Καν. (ΕΕ) 2022/576 του Συμβουλίου για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 833/2014 σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω ενεργειών της Ρωσίας που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία.

ΣΧΕΤ: Τα με αριθμ. πρωτ. ΔΤΔ Γ 1016528 ΕΞ 2022/4 -3-2022, ΔΤΔ Γ 1018055 ΕΞ 2022/04-03-2022, ΔΤΔ Γ 1021328 ΕΞ 2022/10-03-2022 και ΔΤΔ Γ 1024853 ΕΞ 2022/18-03-2022 έγγραφά μας.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Οδηγίες σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα που θεσπίστηκαν λόγω ενεργειών της Ρωσίας που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία.

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Με την παρούσα παρέχεται ενημέρωση σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα που θεσπίστηκαν λόγω ενεργειών της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Ειδικότερα, αφορά μέτρα απαγορεύσεων – περιορισμών κατά την εισαγωγή και εξαγωγή εμπορευμάτων. Επισημαίνεται ότι τα μέτρα είναι ενσωματωμένα στο υποσύστημα TARIC και συνδεδεμένα με τους κωδικούς εμπορευμάτων.

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Η παρούσα απευθύνεται στους τελωνειακούς υπαλλήλους ελέγχου κι επιβολής των απαγορεύσεων-περιορισμών, στους υπαλλήλους με αρμοδιότητα τον έλεγχο της εφαρμογής των τελωνειακών διαδικασιών, στους οικονομικούς φορείς που συναλλάσσονται με τις τελωνειακές Αρχές .

Σας γνωστοποιούμε τον ανωτέρω Κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο τροποποιείται ο Καν (ΕΕ) αριθμ. 833/2014 ( στο εξής Κανονισμός), σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω ενεργειών της Ρωσίας, ως ακολούθως:

Α. Παρεμβάλλονται τα ακόλουθα άρθρα:

1. Άρθρο 3εα, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η πρόσβαση μετά τις 16 Απριλίου 2022 σε λιμένες στο έδαφος της Ένωσης σε οποιοδήποτε πλοίο που είναι νηολογημένο υπό τη σημαία της Ρωσίας, εφόσον έχει αντικαταστήσει τη ρωσική σημαία ή τη νηολόγηση με τη σημαία ή το νηολόγιο άλλου κράτους μετά την 24 Φεβρουαρίου 2022 , όπου ως σκάφος νοείται:

α) πλοίο που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών διεθνών συμβάσεων,

β) σκάφος αναψυχής, μήκους 15 μέτρων και άνω, το οποίο δεν μεταφέρει φορτίο και δεν μεταφέρει περισσότερους από 12 επιβάτες- ή

γ) σκάφος αναψυχής ή προσωπικό πλωτό μέσο, όπως ορίζεται στην οδηγία 2013/53/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Επισημαίνεται ότι η παρούσα απαγόρευση δεν εφαρμόζεται

 στην περίπτωση σκάφους που χρήζει συνδρομής και αναζητεί καταφύγιο, ελλιμενισμό έκτακτης ανάγκης για λόγους ασφάλειας στη θάλασσα ή για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα, καθώς και

 κατόπιν Άδειας της αρμόδιας αρχής, εφόσον η πρόσβαση απαιτείται για:

α) την αγορά, εισαγωγή ή μεταφορά στην Ένωση φυσικού αερίου και πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων διύλισης πετρελαίου, τιτανίου, αλουμινίου, χαλκού, νικελίου, παλλαδίου, σιδηρομεταλλεύματος και ορισμένων χημικών προϊόντων και προϊόντων σιδήρου όπως απαριθμούνται στο παράρτημα XXIV· του Κανονισμού

β) την αγορά, εισαγωγή ή μεταφορά φαρμακευτικών, ιατρικών, γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του σίτου και λιπασμάτων των οποίων η εισαγωγή, η αγορά και η μεταφορά επιτρέπονται δυνάμει της παρούσας απόφασης ή

γ) ανθρωπιστικούς σκοπούς,

δ) μεταφορά πυρηνικών καυσίμων και άλλων αγαθών απολύτως αναγκαίων για τη λειτουργία των μη στρατιωτικών πυρηνικών δυνατοτήτων, ή

ε) την αγορά, την εισαγωγή ή τη μεταφορά στην Ένωση άνθρακα και άλλων στερεών ορυκτών καυσίμων, όπως απαριθμούνται στο παράρτημα XXII του Κανονισμού έως τις 10 Αυγούστου 2022.

2. Άρθρο 3θ, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η αγορά, εισαγωγή ή μεταφορά, άμεσα ή έμμεσα, αγαθών που παράγουν σημαντικά έσοδα για τη Ρωσία, καθιστώντας έτσι δυνατές τις ενέργειές της που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία, όπως αυτά απαριθμούνται στο παράρτημα XXI του Κανονισμού, εάν είναι καταγωγής Ρωσίας ή εξάγονται από τη Ρωσία, εξαιρουμένων των συναλλαγών που πραγματοποιούνται προς εκτέλεση συμβάσεων που συνήφθησαν πριν από τις 9 Απριλίου 2022, ή συμπληρωματικών συμβάσεων αναγκαίων για την εκτέλεση των εν λόγω συμβάσεων.

3. Άρθρο 3ι, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η αγορά, εισαγωγή ή μεταφορά, άμεσα ή έμμεσα, στην Ένωση άνθρακα και άλλων στερεών ορυκτών καυσίμων, όπως αυτά απαριθμούνται στο παράρτημα XXII του Κανονισμού εάν είναι καταγωγής Ρωσίας ή εξάγονται από τη Ρωσία, εξαιρουμένων όσων συναλλαγών πραγματοποιούνται έως τις 10 Αυγούστου 2022 στο πλαίσιο εκτέλεσης συμβάσεων που συνήφθησαν πριν από τις 9 Απριλίου 2022, ή συμπληρωματικών συμβάσεων αναγκαίων για την εκτέλεση των εν λόγω συμβάσεων.

4. Άρθρο 3ια, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η πώληση, προμήθεια, μεταβίβαση ή εξαγωγή, άμεσα ή έμμεσα, αγαθών τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν ιδίως στην ενίσχυση των ρωσικών βιομηχανικών ικανοτήτων, όπως αυτά απαριθμούνται στο παράρτημα XXIII του Κανονισμού σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέα στη Ρωσία ή προς χρήση στη Ρωσία, εξαιρουμένων όσων συναλλαγών εκτελούνται ως τις 10 Ιουλίου 2022 στο πλαίσιο συμβάσεων που συνήφθησαν πριν από τις 9 Απριλίου 2022, ή συμπληρωματικών συμβάσεων αναγκαίων για την εκτέλεση των εν λόγω συμβάσεων, καθώς και των ειδών που είναι αναγκαία για τους επίσημους σκοπούς διπλωματικών ή προξενικών αποστολών ή τα προσωπικά αντικείμενα των υπαλλήλων τους.

Επιπλέον, οι αρμόδιες Αρχές μπορούν να επιτρέπουν την πώληση, προμήθεια, μεταβίβαση ή εξαγωγή, των εν λόγω αγαθών και τεχνολογιών αν κρίνουν ότι είναι αναγκαία για ανθρωπιστικούς λόγους ή για απομακρύνσεις πληθυσμών

5. Άρθρο 3ιβ, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται στις επιχειρήσεις οδικών μεταφορών που έχουν έδρα στη Ρωσία να μεταφέρουν αγαθά οδικώς εντός του εδάφους της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της διαμετακόμισης, εξαιρουμένων των:

Ι. Επιχειρήσεων οδικών μεταφορών που μεταφέρουν:

α) ταχυδρομείο ως καθολική υπηρεσία

β) αγαθά υπό διαμετακόμιση μέσω της Ένωσης μεταξύ της περιφέρειας του Καλίνινγκραντ και της Ρωσίας, εφόσον η μεταφορά των εν λόγω αγαθών δεν απαγορεύεται με άλλον τρόπο δυνάμει του παρόντος κανονισμού.

ΙΙ. Μεταφορών αγαθών έως τις 16 Απριλίου 2022 εφόσον η μεταφορά άρχισε πριν από τις 9 Απριλίου 2022, και υπό την προϋπόθεση ότι το όχημα της επιχείρησης οδικών μεταφορών:

α) βρισκόταν ήδη εντός του εδάφους της Ένωσης στις 9 Απριλίου 2022, ή

β) χρειάζεται να διέλθει από την Ένωση για να επιστρέψει στη Ρωσία.

ΙΙΙ. Μεταφορών αγαθών από επιχείρηση οδικών μεταφορών που έχει την έδρα της στη Ρωσία, κατόπιν άδειας της αρμόδιας Αρχής, εφόσον διαπιστωθεί ότι η εν λόγω μεταφορά είναι αναγκαία για:

α) την αγορά, εισαγωγή ή μεταφορά στην Ένωση φυσικού αερίου και πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων διύλισης πετρελαίου, καθώς και τιτανίου, αλουμινίου, χαλκού, νικελίου, παλλαδίου και σιδηρομεταλλεύματος

β) την αγορά, εισαγωγή ή μεταφορά φαρμακευτικών, ιατρικών, γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του σίτου και λιπασμάτων των οποίων η εισαγωγή, η αγορά και η μεταφορά επιτρέπονται δυνάμει της παρούσας απόφασης

γ) ανθρωπιστικούς σκοπούς,

δ) τη λειτουργία των διπλωματικών και προξενικών αντιπροσωπειών της Ένωσης και των κρατών μελών στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των αντιπροσωπειών, πρεσβειών και αποστολών, ή των διεθνών οργανισμών στη Ρωσία που απολαύουν ασυλιών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ή

ε) τη μεταφορά ή εξαγωγή στη Ρωσία πολιτιστικών αγαθών υπό μορφή δανείου στο πλαίσιο της επίσημης πολιτιστικής συνεργασίας με τη Ρωσία

Β. Προστίθενται:

1. Στο άρθρο 3η παράγραφος 4, σύμφωνα με τις οποία οι αρμόδιες Αρχές μπορούν να επιτρέπουν την μεταβίβαση ή εξαγωγή στη Ρωσία πολιτιστικών αγαθών υπό μορφή δανείου στο πλαίσιο της επίσημης πολιτιστικής συνεργασίας με τη Ρωσία.

2. Με το Παράτημα V του Καν (ΕΕ) 576/2022 τα Παραρτήματα ΧΧ, ΧΧΙ, ΧΧΙΙ, ΧΧΙΙΙ, ΧΧΙV.

Γ. Αντικαθίσταται:

1. Το σημείο α)της παραγράφου 3 του άρθρου 3, σύμφωνα με το οποίο η μη εφαρμογή της απαγόρευση στην πώληση, προμήθεια, μεταβίβαση ή εξαγωγή αγαθών και τεχνολογιών του παραρτήματος ΙΙ του Κανονισμού δεν ισχύει πλέον για τη μεταφορά ορυκτών καυσίμων, ιδίως άνθρακα.

2. Η παρ. 1 του άρθρου 3β, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η πώληση, προμήθεια, μεταβίβαση ή εξαγωγή άμεσα ή έμμεσα, αγαθών και τεχνολογίας κατάλληλων για χρήση στη διύλιση πετρελαίου και την υγροποίηση φυσικού αερίου, όπως απαριθμούνται στο παράρτημα Χ, είτε προέρχονται από την Ένωση είτε όχι, σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέα στη Ρωσία ή για χρήση στη Ρωσία.

3. Η παρ. 1 του άρθρου 3γ, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η πώληση, προμήθεια, μεταβίβαση ή εξαγωγή άμεσα ή έμμεσα, αγαθών και τεχνολογίας κατάλληλων για χρήση στην αεροπορία ή στη διαστημοπλοΐα, όπως απαριθμούνται στο παράρτημα XI, καθώς και καυσίμων αεριωθούμενων και πρόσθετων καυσίμου, όπως απαριθμούνται στο παράρτημα XX, ανεξαρτήτως του κατά πόσον είναι καταγωγής Ένωσης, σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέα στη Ρωσία ή προς χρήση στη Ρωσία.

Οι αρμόδιες Αρχές μπορούν να επιτρέπουν παρέκκλιση από την ανωτέρω απαγόρευση

4. Το άρθρο 5θ , σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η πώληση, προμήθεια, μεταβίβαση ή εξαγωγή τραπεζογραμματίων σε οποιοδήποτε επίσημο νόμισμα κράτους μέλους στη Ρωσία ή σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέα στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, ή προς χρήση στη Ρωσία, εξαιρουμένης της εξαγωγής τραπεζογραμματίων σε οποιοδήποτε επίσημο νόμισμα κράτους μέλους, με την προϋπόθεση ότι η εν λόγω εξαγωγή είναι αναγκαία για:

α) την προσωπική χρήση των φυσικών προσώπων που ταξιδεύουν στη Ρωσία ή των μελών των άμεσων οικογενειών τους που ταξιδεύουν μαζί τους ή

β) τους επίσημους σκοπούς διπλωματικών αποστολών ή προξενικών υπηρεσιών ή διεθνών οργανισμών στη Ρωσία που χαίρουν ασυλίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Τα μέτρα που θεσπίζονται με τον εν θέματι Κανονισμό έχουν ενσωματωθεί στο υποσύστημα TARIC κι εμφανίζονται με κωδικούς μέτρου CD867, CD868, CD869, CD873 και με τους κάτωθι συμπληρωματικούς της θέσης 44-1 της διασάφησης κωδικούς:

Κατά την εισαγωγή,

Y831: Οι απαγορεύσεις που ορίζονται στο άρθρο 3θ παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 833/2014 του Συμβουλίου δεν εφαρμόζονται (βλ. συμβατικές εξαιρέσεις στο άρθρο 3θ παράγραφος 3)

Y838: Οι απαγορεύσεις που ορίζονται στο άρθρο 3ι παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 833/2014 του Συμβουλίου δεν εφαρμόζονται (βλ. συμβατικές εξαιρέσεις στο άρθρο 3ι παράγραφος 3)

Y835: Εμπορεύματα άλλα από εκείνα που αφορούν οι απαγορεύσεις που ορίζονται στο άρθρο 3θ παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 833/2014

Κατά την εξαγωγή,

Y830: Άδεια εξαγωγής δυνάμει του άρθρου 3γ.6 του κανονισμού (ΕΕ) 833/2014 του Συμβουλίου

Y834: Άδεια εξαγωγής δυνάμει του άρθρου 3ια παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 833/2014 του Συμβουλίου

Y833: Οι απαγορεύσεις που ορίζονται στο άρθρο 3ια παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 833/2014 του Συμβουλίου δεν εφαρμόζονται (βλ. εξαιρέσεις στο άρθρο 3ια παράγραφος 4)

Y832: Οι απαγορεύσεις που ορίζονται στο άρθρο 3ια παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 833/2014 του Συμβουλίου δεν εφαρμόζονται (βλ. συμβατικές εξαιρέσεις στο άρθρο 3ια παράγραφος 3)

Y836: Άδεια εξαγωγής δυνάμει των άρθρων 2 παράγραφος 4 στοιχείο β) ή του άρθρου 2α παράγραφος 4 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2014/833 του Συμβουλίου Επισημαίνεται ωστόσο ότι για κάποιους κωδικούς εμπορευμάτων επειδή απαιτείται περαιτέρω έλεγχος, τα εν λόγω μέτρα αναμένεται να ενσωματωθούν σε επόμενο στάδιο στο υποσύστημα TARIC χωρίς αναδρομική ισχύ.

Κατόπιν των ανωτέρω, εφόσον κατά τους ελέγχους που διενεργούνται, διαπιστώνεται από τα τελωνειακά παραστατικά ή από τα επισυναπτόμενα σε αυτά έγγραφα ότι τα προς εξαγωγή εμπορεύματα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του εν θέματι Κανονισμού, οι αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές, παρακαλούνται να μην επιτρέπουν την εξαγωγή των εν λόγω εμπορευμάτων και να ειδοποιούν άμεσα κατά περίπτωση,

 τη Δ/νση Πολυμερών Οικονομικών Σχέσεων και Εμπορικής Πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών, τηλ. 210-3682758,

 τη Δ/νση Τεκμηρίωσης & Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, τηλ. 210-3219860, 210-3210143

 τη Δ/νση Οδικών Εμπορευματικών Μεταφορών, Τμήμα Διεθνών Οδικών Εμπορευματικών Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, τηλ. 210-6508812, 210-6508633

προκειμένου να αποφασιστεί τυχόν δέσμευση των εμπορευμάτων ή άλλες περαιτέρω ενέργειες.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671