ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ."
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Αριθ. Πρωτ.: ΔΤΔ Γ 1032576 ΕΞ 2022/14.04.2022

Απαγορεύσεις και Περιορισμοί – Καν. (ΕΕ) 2022/577 του Συμβουλίου για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 765/2006 σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα λόγω της κατάστασης στη Λευκορωσία..

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Α.Α.Δ.Ε.

Ανεξάρτητη Αρχή

Δημοσίων Εσόδων

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΚ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

ΤΜΗΜΑΤΑ Β- Γ΄

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10

Ταχ. Κώδικας : 101 84 Αθήνα

Πληροφορίες : Γ. Ραψομανίκης- Μ. Πίκλα

Τηλέφωνο : 210 6987 465, 443

E-Mail : dtd@aade.gr

Url : www.aade.gr

ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα, 14 Απριλίου 2022

Αριθ. Πρωτ.: ΔΤΔ Γ 1032576 ΕΞ 2022

ΠΡΟΣ: Ως Π.Δ.

 

ΘΕΜΑ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ – ΚΑΝ. (ΕΕ) 2022/577 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) ΑΡΙΘ. 765/2006 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Οδηγίες σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα που θεσπίστηκαν λόγω της κατάστασης στη Λευκορωσία και της εμπλοκής αυτής στην επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Με την παρούσα παρέχεται ενημέρωση σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα που θεσπίστηκαν λόγω της κατάστασης στη Λευκορωσία και της εμπλοκής αυτής στην επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Ειδικότερα, αφορά μέτρα απαγορεύσεων – περιορισμών κατά την εισαγωγή και εξαγωγή εμπορευμάτων.

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Η παρούσα απευθύνεται στους τελωνειακούς υπαλλήλους ελέγχου κι επιβολής των απαγορεύσεων-περιορισμών, στους υπαλλήλους με αρμοδιότητα τον έλεγχο της εφαρμογής των τελωνειακών διαδικασιών, στους οικονομικούς φορείς που συναλλάσσονται με τις τελωνειακές Αρχές .

Σας γνωστοποιούμε τον εν θέματι Κανονισμό με τον οποίο τροποποιείται ο Καν. (ΕΚ)765/2006 (στο εξής κανονισμός) ως ακολούθως:

1. Αντικαθίσταται το άρθρο 1κστα, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η πώληση, προμήθεια, μεταβίβαση ή εξαγωγή τραπεζογραμματίων σε οποιοδήποτε επίσημο νόμισμα κράτους μέλους στη Λευκορωσία ή σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέα στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας της Λευκορωσίας, ή προς χρήση στη Λευκορωσία. Εξαίρεση αποτελεί η πώληση, προμήθεια, μεταβίβαση ή εξαγωγή τραπεζογραμματίων σε οποιοδήποτε επίσημο νόμισμα κράτους μέλους, για:

α) την προσωπική χρήση των φυσικών προσώπων που ταξιδεύουν στη Λευκορωσία ή των μελών των άμεσων οικογενειών τους που ταξιδεύουν μαζί τους ή

β) τους επίσημους σκοπούς διπλωματικών αποστολών ή προξενικών υπηρεσιών ή διεθνών οργανισμών στη Λευκορωσία που χαίρουν ασυλίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

2. Παρεμβάλλεται το άρθρο 1κστγ, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται σε οποιαδήποτε επιχείρηση οδικών μεταφορών με έδρα στη Λευκορωσία να μεταφέρει εμπορεύματα οδικώς εντός του εδάφους της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της διέλευσης, εξαιρουμένων των επιχειρήσεων οδικών μεταφορών που μεταφέρουν ταχυδρομείο ως καθολική υπηρεσία. Επιπροσθέτως, από την ανωτέρω απαγόρευση εξαιρούνται

Ι. Έως τις 16 Απριλίου 2022 οι μεταφορές εμπορευμάτων που άρχισαν πριν από τις 9 Απριλίου 2022 με την προϋπόθεση ότι το όχημα της επιχείρησης οδικών μεταφορών:

α) βρισκόταν ήδη στο έδαφος της Ένωσης στις 9 Απριλίου 2022,

β) χρειάζεται να διέλθει από την Ένωση για να επιστρέψει στη Λευκορωσία.

ΙΙ. Κατόπιν άδειας της αρμόδιας αρχής, οι μεταφορές εμπορευμάτων από επιχείρηση οδικών μεταφορών με έδρα στη Λευκορωσία, αν οι αρμόδιες αρχές έχουν καθορίσει ότι η εν λόγω μεταφορά είναι αναγκαία για:

α) την αγορά, εισαγωγή ή μεταφορά στην Ένωση φυσικού αερίου και πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων διύλισης πετρελαίου, καθώς και τιτανίου, αλουμινίου, χαλκού, νικελίου, παλλαδίου και σιδηρομεταλλεύματος,

β) την αγορά, εισαγωγή ή μεταφορά φαρμακευτικών, ιατρικών, γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων του σιταριού και των λιπασμάτων των οποίων η εισαγωγή, αγορά και μεταφορά επιτρέπεται δυνάμει του παρόντος κανονισμού,

γ) ανθρωπιστικούς σκοπούς ή

δ) τη λειτουργία διπλωματικών και προξενικών αντιπροσωπειών της Ένωσης και των κρατών μελών στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένων των αντιπροσωπειών, των πρεσβειών και των αποστολών, ή διεθνών οργανισμών στη Λευκορωσία που χαίρουν ασυλίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Τα μέτρα που θεσπίζονται με τον εν θέματι Κανονισμό είναι ενσωματωμένα στο υποσύστημα TARIC και συνδεδεμένα με τους κωδικούς εμπορευμάτων του πεδίου εφαρμογής τους κι εμφανίζονται με τους κάτωθι, προς συμπλήρωση της θέσης 44-1 της διασάφησης εξαγωγής, κωδικούς:

Y813 Εμπορεύματα άλλα από εκείνα που αφορούν οι απαγορεύσεις που ορίζονται στο άρθρο 1κστα 1. του κανονισμού (CΕ) αριθ. 765/2006 Y814 Οι απαγορεύσεις που ορίζονται στο άρθρο 1κστα παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 765/2006 του Συμβουλίου δεν εφαρμόζονται (βλ. εξαιρέσεις στο άρθρο 1κστα παράγραφος 2)

Κατόπιν των ανωτέρω, εφόσον κατά τους ελέγχους που διενεργούνται, διαπιστώνεται από τα τελωνειακά παραστατικά ή από τα επισυναπτόμενα σε αυτά έγγραφα ότι τα εμπορεύματα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του εν θέματι Κανονισμού, οι αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές παρακαλούνται να μην επιτρέπουν την εισαγωγή/ εξαγωγή/ μεταφορά των εν λόγω εμπορευμάτων και να ειδοποιούν άμεσα

 τη Δ/νση Πολυμερών Οικονομικών Σχέσεων και Εμπορικής Πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών, τηλ. 210-3682756,

 τη Δ/νση Οδικών Εμπορευματικών Μεταφορών, Τμήμα Διεθνών Οδικών Εμπορευματικών Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, τηλ. 210-6508812, 210-6508633 προκειμένου να αποφασιστεί τυχόν δέσμευση των εμπορευμάτων ή άλλες περαιτέρω ενέργειες.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671