ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
28.04.2022

Αποζημιώσεις ενοικίων: Νέος γύρος πληρωμών - Ποιες υποθέσεις αφορά.

Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Αποζημιώσεις ενοικίων: Νέος γύρος πληρωμών - Ποιες υποθέσεις αφορά

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου

ralexopoulou@naftemporiki.gr

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ένας ακόμα γύρος καταβολής αποζημιώσεων για τα κουρεμένα ενοίκια και ειδικά για τις περιπτώσεις των υπεκμισθώσεων αλλά και των πολλαπλών μισθώσεων που εξετάζει ειδική ομάδα η οποία έχει συσταθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Πρόκειται για μια δύσκολή γραφειοκρατική διαδικασία η οποία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί αυτόματα από τα συστήματα της ΑΑΔΕ. Το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά περίπου 24.000 ιδιοκτήτες η οποίοι για πάνω από 2 χρόνια δεν έχουν καταφέρει να εισπράξουν ακόμα τις αποζημιώσεις εξαιτίας των μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση την περίοδο των lockdown.

Στο επίκεντρο βρίσκονται περιπτώσεις όπως:

-Πολλαπλές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας ή πολλαπλές δηλώσεις Covid (για την ίδια περίοδο ή/και από πολλαπλούς μισθωτές), στις οποίες δεν ταυτοποιούνται τα ακίνητα.

-Αναπροσαρμογές του μισθώματος που δεν αποτυπώνονται με τροποποίηση της μίσθωσης, αλλά με αναγραφή στις «Σημειώσεις» της αρχικής μίσθωσης. Συγκεκριμένα ελέγχονται οι ιδιοκτήτες που προχώρησαν «τεχνητά» σε αυξήσεις μισθωμάτων, προκειμένου να πάρουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις από το κράτος.

-Εκμισθούμενα ακίνητα, τα οποία δεν αντιστοιχούν σε δηλωθέντα εμπράγματα δικαιώματα, με αποτέλεσμα να απαιτείται έλεγχος των αντίστοιχων νομιμοποιητικών εγγράφων που αποδεικνύουν την έννομη σχέση του εκμισθωτή με το ακίνητο.

-Αλυσίδες διαδοχικών υπεκμισθώσεων ή/και πολλαπλών ακινήτων.

Οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προχωρούν τις εκκαθαρίσεις ως εξής:

Ο τρίτος (και τελικός) υπομισθωτής του ακινήτου είναι ο δικαιούχος της μείωσης ή της απαλλαγής ενοικίου, εφόσον εντάσσεται στους πληττόμενους ΚΑΔ. Ο δεύτερος στη σειρά, ο υπεκμισθωτής δικαιούται την αποζημίωση εάν είναι και αυτός πληττόμενος επαγγελματίας. Ο πρώτος στην κατάταξη -δηλαδή, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου- δικαιούται όλο το μίσθωμα ή την αποζημίωση εάν δεν την εισπράττει ο υπεκμισθωτής του.

Με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι σήμερα, έχουν καταβληθεί :

- 63,5 εκατ. ευρώ σε 269.284 ΑΦΜ για την περίοδο Μαρτίου - Οκτωβρίου 2020, μέσω συμψηφισμού με φορολογικές υποχρεώσεις (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ).

- 756,5 εκατ. ευρώ σε 359.590 δικαιούχους για την περίοδο Νοεμβρίου 2020 - Ιουλίου 2021 με απευθείας καταβολή στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Συνολικά, μέσω συμψηφισμών και καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς, έχουν – μέχρι σήμερα – καταβληθεί 820 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 95% των περίπου 470.000 μισθωτηρίων, βάσει των οποίων υποβλήθηκαν συνολικά 2.626.000 δηλώσεις αποζημιώσεων ιδιοκτητών κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2020 - Ιουλίου 2021.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671