ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
06.05.2022

Λογαριασμοί ρεύματος: Μέσω πλατφόρμας η καταβολή των αναδρομικών ενισχύσεων.

Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Λογαριασμοί ρεύματος: Μέσω πλατφόρμας η καταβολή των αναδρομικών ενισχύσεων

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου

ralexopoulou@naftemporiki.gr

Η σύγχρονη τεχνολογία αναμένεται για ακόμη μία φορά να αποτελέσει ένα από τα «όπλα» της κυβέρνησης για την καταβολή των αναδρομικών ενισχύσεων στους πολίτες απέναντι στις πρόσθετες επιβαρύνσεις που έχουν υποστεί το προηγούμενο εξάμηνο στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Εν αναμονή και της εξειδίκευσης των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς σε λίγη ώρα, βασικό εργαλείο για την έναρξη της διαδικασίας εκταμίευσης των ποσών που δικαιούνται ως αναδρομικά οι ιδιοκτήτες ή οι ενοικιαστές α΄ κατοικίας θα είναι μία πλατφόρμα στην οποία οι δικαιούχοι θα δηλώνουν :

-τους αριθμούς του τραπεζικού τους λογαριασμού και της παροχής ρεύματος

-στη συνέχεια θα υπολογίζονται οι επιδοτήσεις που έχει λάβει ο δικαιούχος αλλά και οι εκπτώσεις που έχει από τον πάροχο ρεύματος.

Στο τέλος θα εκταμιεύεται το 60% της διαφοράς που θα προκύπτει, ανεξάρτητα από το ύψος της κατανάλωσης.

Για παράδειγμα ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 3.000 κιλοβατωρών στο εξάμηνο Δεκεμβρίου-Μαίου, έχει επιβάρυνση 700 ευρώ από τη ρήτρα αναπροσαρμογής και μέχρι τώρα έχει λάβει επιδότηση & εκπτώσεις 307 ευρώ. Θα εισπράξει επομένως αναδρομικά επιπλέον 240 ευρώ τα οποία θα πιστωθούν στον τραπεζικό λογαριασμό του.

Όπως δήλωσε άλλωστε και ο πρωθυπουργός, η πολιτεία θα επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και αφορά όλους όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

Παράλληλα, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh. Με την επέκταση της επιδότησης θα καλυφθούν τόσο οι ιδιοκτήτες με τις δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες όσο και αυτοί που πραγματοποιούν καταναλώσεις άνω των 300 KWh ανά μήνα.

Έτσι νοικοκυριό με 300 KWh αναμένεται να λάβει έκπτωση 60-65 ευρώ που αντιστοιχεί περίπου στο 80% της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής ενώ στις 600 KWh η ενίσχυση θα φτάσει στα 100 ευρώ. Για το νοικοκυριό με μεγάλη κατανάλωση, η χρέωση ανά κιλοβατώρα μπορεί να περιοριστεί ακόμη και στα 23-24 λεπτά αντί για 30 λεπτά που πλήρωνε μέχρι τώρα ο καταναλωτής.

Αλλά και οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα κληθούν να καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία, που δοκιμάζεται από την ακρίβεια. Με βάση, λοιπόν, το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας το οποίο αναμένεται σήμερα, εκτός απροόπτου, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%. Χρήματα τα οποία θα διατεθούν για να ανακουφίσουν ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η αποσύνδεση απο το φυσικό αέριο

Τον Ιούλιο και για διάστημα έως και 1 έτος, ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση, προχωρά στην εφαρμογή ενός συστήματος το οποίο θα αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα. «Με απλά λόγια, και με μία διπλή κρατική παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας, θέτουμε ένα έμμεσο πλαφόν. Και, ταυτόχρονα, σταθεροποιούμε τις τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή. Αναστέλλεται έτσι ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής. Και «κόβονται μαχαίρι» τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για να ξεκινήσει και το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Aλλάζω Συσκευή», το οποίο πριμοδοτεί την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων, με όφελος για περίπου 200.000 νοικοκυριά.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν

-να αντικαταστήσουν έως και τρεις (3) ηλεκτρικές συσκευές

-λαμβάνοντας επιδότηση 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ισχύσουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο εισόδημα να αποτελεί το σημαντικότερο από αυτά. Προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνοι.

Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει το κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. Έτσι ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 KWh τον χρόνο, αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας βλέποντας μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από 150 έως 300 ευρώ ετησίως.

Το Φθινόπωρο ξεκινά και το Εξοικονομώ για επιχειρήσεις, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων τους.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671