ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
10.05.2022

Πόρισμα ΡΑΕ: Στα 600 εκατ. ευρώ τα υπερέσοδα των ενεργειακών εταιρειών- Θα φορολογηθούν με 90%.

Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Πόρισμα ΡΑΕ: Στα 600 εκατ. ευρώ τα υπερέσοδα των ενεργειακών εταιρειών- Θα φορολογηθούν με 90%

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία έλεγξε τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων της χώρας προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχουν τα περίφημα windfall profits (ουρανοκατέβατα κέρδη) εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.

Πρόκειται για τα υπερέσοδα, σύμφωνα με τη διατύπωση που χρησιμοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, τα οποία σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αναμένεται να φορολογηθούν σε ποσοστό 90% προκειμένου να αποτελέσουν ακόμη μια πηγή για τη χρηματοδότηση των μέτρων για την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση.

Σημειώνεται ότι ο έλεγχος της ΡΑΕ αφορά όλο το διάστημα που διαρκεί η ενεργειακή κρίση δηλαδή από τον περασμένο Οκτώβριο του 2021 μέχρι και τον Μάρτιο του 2022, περίοδο κατά την οποία καταγράφηκε η σημαντική αύξηση των χρηματιστηριακών τιμών του φυσικού αέριου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα στη συνέχεια να εκτιναχθούν και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕ προσδιορίζει το μεικτό περιθώριο του κέρδους των ηλεκτροπαραγωγών στα 930 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 730 εκατ. αφορούσαν στη ΔΕΗ, 157 εκατ. τις ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρισμού και 40 εκατ. τους παραγωγούς ΑΠΕ που συμμετέχουν ελεύθερα στην αγορά χωρίς ενίσχυση. Από το συνολικό ποσό, αφαιρείται η εκπτωτική πολιτική της ΔΕΗ (άνω των 300 εκατ. ευρώ) δηλαδή το συνολικό ύψος των υπερεσόδων διαμορφώνεται στα 600 εκατ. ευρώ. Ωστόσο στο πόρισμα υπάρχει ρητή αναφορά ότι δεν έχουν υπολογιστεί τα σταθερά τιμολόγια σε χαμηλή, μέση και υψηλή τάση. Εάν υπολογιστεί και αυτό τότε το συνολικό ύψος των υπερεσόδων περιορίζεται ακόμη πιο πολύ και πέφτει κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ, αναφέρουν πηγές σε γνώση του πορίσματος.

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Σκάι, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει στα χέρια της το πόρισμα της ΡΑΕ για τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας, το οποίο και θα αναλυθεί προκειμένου να επανέλθει με τα συμπεράσματά της.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη ρύθμιση των υπερβαλλουσών επιβαρύνσεων από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο με την αποζημίωση των νοικοκυριών η οποία θα μπορεί να φτάσει έως τα 600 ευρώ και ταυτόχρονα θα εξεταστεί τι έχει γίνει με τα λεγόμενα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας. "Μιλάμε για υπερέσοδα γιατί πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν ότι υπήρξαν και σημαντικές εκπτώσεις από τους παραγωγούς και τους προμηθευτές, επίσης έχουν υπάρξει ζημιές από τα σταθερά τιμολόγια που είναι διαμορφωμένα προ της κρίσης. Με απόλυτο σεβασμό στα πορίσματα της ΡΑΕ θα επιβάλουμε ένα έκτακτο τέλος, ουσιαστικά ένα μέρισμα αλληλεγγύης των παραγωγών ενέργειας. Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία πρέπει να βάλουν κι αυτοί το χέρι στην τσέπη” τόνισε ο κ. Σκέρτσος.

Σημειώνεται τέλος ότι το μέτρο της φορολόγησης των έκτακτων κερδών περιλαμβάνεται στα μέτρα της εργαλειοθήκης της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Πηγή: capital.gr

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671