ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
13.05.2022

Δήλωση απόδοσης Παρακρατούμενων και Προκαταβλητέων Φόρων από Μισθωτή Εργασία και Συντάξεις: Πώς αποστέλλονται οι προσωρινές απολήψεις κερδών εταίρων προσωπικών εταιριών, κοινωνιών αστικού δικαίου και αστικών κερδοσκοπικών εταιριών, καθώς και συμμετοχικών ή αφανών εταιριών με διπλογραφικά βιβλία.

Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Δήλωση απόδοσης Παρακρατούμενων και Προκαταβλητέων Φόρων από Μισθωτή Εργασία και Συντάξεις: Πώς αποστέλλονται οι προσωρινές απολήψεις κερδών εταίρων προσωπικών εταιριών, κοινωνιών αστικού δικαίου και αστικών κερδοσκοπικών εταιριών, καθώς και συμμετοχικών ή αφανών εταιριών με διπλογραφικά βιβλία

Στο ενημερωμένο αρχείο ερωτήσεων – απαντήσεων της Α.Α.Δ.Ε. έχει προστεθεί η ακόλουθη ερώτηση:

«26. Πώς αποστέλλονται οι προσωρινές απολήψεις κερδών εταίρων προσωπικών εταιριών, κοινωνιών αστικού δικαίου και αστικών κερδοσκοπικών εταιριών, καθώς και συμμετοχικών ή αφανών εταιριών με διπλογραφικά βιβλία;

Οι προσωρινές απολήψεις κερδών εταίρων προσωπικών εταιριών, που τηρούν διπλογραφικά βιβλία αποστέλλονται με τον κωδικό 1 «Διανομή κερδών χρήσης νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία» του Παραρτήματος Β της Α.1100/2019 Απόφασης Διοικητή της ΑΑΔΕ. Αντίθετα, ο κωδικός 2 «Προμερίσματα και προσωρινές απολήψεις κερδών» του Παραρτήματος Β της Α.1100/2019 Απόφασης Διοικητή της ΑΑΔΕ χρησιμοποιείται για την αποστολή προμερισμάτων ΑΕ, και προσωρινών απολήψεων ΕΠΕ και ΙΚΕ.

Εξάλλου, όπως έχει διευκρινιστεί με την ΠΟΛ. 1223/2015 αν έχουν διενεργηθεί προσωρινές απολήψεις κερδών σε ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, τις αστικές κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εταιρείες, καθώς και κοινοπραξίες, που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, χρόνος κτήσης του εισοδήματος αυτού θεωρείται ο χρόνος που λαμβάνει χώρα η απόληψη ή η διανομή αυτών (πίστωση ή καταβολή).

Σε περίπτωση που έχουν αποσταλεί προσωρινές απολήψεις κερδών προσωπικών εταιριών με διπλογραφικά βιβλία με τον κωδ. 2, θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση χρησιμοποιώντας τον κωδ. 1 του Παραρτήματος Β της Α. 1100/19.

Τα ανωτέρω έχουν όμοια εφαρμογή και στις προσωρινές απολήψεις κερδών κοινωνιών αστικού δικαίου και αστικών κερδοσκοπικών εταιριών, καθώς και συμμετοχικών ή αφανών εταιριών με διπλογραφικά βιβλία.».

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671