ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
03.06.2022

Σταϊκούρας: Νέες δράσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Σταϊκούρας: Νέες δράσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου

Πλατφόρμες και ιστοσελίδες, διασύνδεση ταμειακών μηχανών, απλούστευση επιστροφών ΦΠΑ και νέα εργαλεία της ΑΑΔΕ αναβαθμίζουν τα ψηφιακά εργαλεία φορολογικών ελέγχων. Και το Ταμείο Ανάκαμψης στη μάχη. Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή.

Στις δράσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου μέσα και από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Αφού παρουσίασε τις πολιτικές που έχει ήδη αναπτύξει το υπουργείο, εστίασε στις δράσεις που απορρέουν από το Ταμείο όπως η πλήρης λειτουργία της πλατφόρμας για την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων, την ηλεκτρονική τιμολόγηση κ.λπ.

Ειδικότερα, τόνισε: «Παραδίδεται σε πλήρη λειτουργία η πλατφόρμα για την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων και την ηλεκτρονική τιμολόγηση, και επίσης ειδική ιστοσελίδα για την ενημέρωση των φορολογουμένων και τη διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με τα πληροφοριακά συστήματά της.

Απλουστεύονται οι επιστροφές ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις, μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών ηλεκτρονικής υποβολής και διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου για τις αιτήσεις.

Αναβαθμίζεται η χρήση των εσωτερικών δεδομένων της ΑΑΔΕ και εισάγονται νέα εργαλεία. Ο στόχος είναι η βελτίωση της είσπραξης των δημόσιων εσόδων, η αύξηση της αποτελεσματικότητας των φορολογικών ελέγχων και ο περιορισμός του λαθρεμπορίου μέσω ανάπτυξης κοινού αποθετηρίου μεταδεδομένων, προμήθειας κατάλληλων λύσεων λογισμικού, ανάπτυξης εργαλείων και τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης και χρήσης της μηχανικής μάθησης για την εξόρυξη δεδομένων.

Δημιουργείται νέο πλαίσιο για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου (σε καπνικά, αλκοόλ και ενέργεια), με τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων παρακολούθησης, τις διαδικασίες ελέγχου και εξοπλισμού τελωνείων, καθώς και την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων για την απόκτηση πληροφοριών από ευρωπαϊκές/εθνικές βάσεις δεδομένων.

Επίσης, προωθείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός φορολογικών ελέγχων, με την παράλληλη αναδιοργάνωση των ελεγκτικών κέντρων».

Πηγή: https://www.euro2day.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671