ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
25.07.2022

Στο στόχαστρο μεγαλοοφειλέτες, μαύρο χρήμα, φοροδιαφυγή.

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Στο στόχαστρο μεγαλοοφειλέτες, μαύρο χρήμα, φοροδιαφυγή

Στοχευμένους ελέγχους σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, με ταυτόχρονο κυνηγητό των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Τα παραπάνω εντάσσονται στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου αύξησης των δημοσίων εσόδων και στήριξης του προϋπολογισμού. Θα πρέπει μάλιστα να αναφερθεί ότι ήδη τα στελέχη της ΑΑΔΕ σχηματίζουν ειδικούς φακέλους με παραβάσεις ειδικού βάρους που εντόπισαν, όπως η χρήση παράνομου λογισμικού για την απόκρυψη εισοδημάτων, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι και όλες οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για φέτος και πρέπει να επιτευχθούν τόσο σε εισπρακτικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο και έχουν στόχο το κυνήγι του μαύρου χρήματος, τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο.

Επισημαίνεται ότι από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας, ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό των ελέγχων που θα αφορούν καταρχήν υποθέσεις της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Οι υποθέσεις που ελέγχονται κατά προτεραιότητα, με βάση το σχέδιο της ΑΑΔΕ, επιλέγονται βάσει κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων χρησιμοποιώντας δεδομένα από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης που είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ.

Οι προτεραιοποιημένες προς έλεγχο υποθέσεις κατατάσσονται ανά ελεγκτική υπηρεσία, σε φθίνουσα σειρά ταξινόμησης με βάση την τελική μοριοδότησή τους, βάσει αυτοματοποιημένου μοντέλου αντικειμενικής αξιολόγησης υποθέσεων, εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων, τα οποία δεν δημοσιοποιούνται.

Οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών υπηρεσιών, εφόσον από τα στοιχεία ή τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους κρίνουν ότι συντρέχει βάσιμος λόγος ελέγχου κατά προτεραιότητα υποθέσεων μη προτεραιοποιημένων, υποχρεούνται, το αργότερο εντός 20 ημερών από την ανάρτηση των προτεραιοποιημένων υποθέσεων της υπηρεσίας τους, να εισάγουν την προκρινόμενη υπόθεση σε σειρά κατάταξης ανάλογα με τη σημαντικότητά της.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671