ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
08.08.2022

Πώς θα αποδίδονται οι εισφορές στο ΤΕΚΑ.

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Πώς θα αποδίδονται οι εισφορές στο ΤΕΚΑ

«Οδικός χάρτης» για τον τρόπο καταβολής από τους εργοδότες - Μέσω του ΕΦΚΑ η απόδοση των εισπράξεων

Οι εργοδότες που απασχολούν νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και τους ασφαλίζουν στο ΤΕΚΑ θα λαμβάνουν ενιαίο αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας από τον ΕΦΚΑ.

Σε κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) ξεκαθαρίζεται ότι στον εργοδότη, εάν δεν ζητεί ασφαλιστική ενημερότητα, θα αποδίδεται πλήρες αποδεικτικό για τις εισφορές τόσο προς τον ΕΦΚΑ για κύρια σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσο και προς το ΤΕΚΑ για επικουρική σύνταξη. Εάν ο εργοδότης έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, τότε θα υπάρχει σχετική διευκρίνιση στη βεβαίωση οφειλής, αλλά και στο ενημερωτικό σημείωμα, η οποία θα χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στην περίπτωση που θα καταβάλλονται στο ΚΕΑΟ ποσά από εργοδότες για να καλυφθούν οι όποιες ληξιπρόθεσμες οφειλές, η ΚΥΑ ορίζει ότι θα εισπράττονται κατά προτεραιότητα οι οφειλές προς το ΤΕΚΑ.

Σε κάθε περίπτωση, μια και το νεοσύστατο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης διανύει μόλις τον όγδοο μήνα λειτουργίας του, αποτελεί εξαιρετικής σημασίας η δήλωση αλλά και η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Ο ΕΦΚΑ θα αναλάβει μέσω του δικού του εισπρακτικού μηχανισμού την εισροή των εσόδων για λογαριασμό του ΤΕΚΑ την επόμενη πενταετία. Είναι σημαντικό να λειτουργήσει η νέα διαδικασία, σε συνδυασμό με την υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ), που έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά και σε σχέση με τους μη μισθωτούς.

Στην περίπτωση που εντοπιστούν εργοδότες να έχουν καταβάλει τις εισφορές που οφείλουν όχι στον ΕΦΚΑ, αλλά απευθείας στο ΤΕΚΑ, θα δοθεί στο εξής η δυνατότητα να μπορούν να προβούν σε διαδικασία συμψηφισμού. Θα υπάρξει ειδική εφαρμογή που θα ενεργοποιηθεί για τον σκοπό αυτό, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές του φετινού φθινοπώρου. Άλλωστε, είναι τέτοια η αύξηση των ασφαλισμένων του ΤΕΚΑ, που οι εξελίξεις πρέπει να επιταχυνθούν. Είναι χαρακτηριστικό, όπως έχει αποκαλύψει η «Ν», ότι ύστερα από έξι μήνες λειτουργίας το Ταμείο ξεπέρασε τους 51.000 ασφαλισμένους, δηλαδή και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Συνολικά υπερέβησαν τους 31.000 οι εργοδότες που προέβησαν σε προσλήψεις νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, άρα έπρεπε να τους ασφαλίσουν στο ΤΕΚΑ. Έτσι, σχεδόν έχει καλυφθεί ο στόχος που είχε τεθεί για όλο το 2022 και ήταν να προκύψουν 60.000 ασφαλισμένοι κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του Ταμείου.

Γι’ αυτό, άλλωστε, από το υπουργείο Εργασίας έχει εκφραστεί η πεποίθηση ότι τελικά θα καταστεί εφικτό να προκύψουν το λιγότερο 80.000 ασφαλισμένοι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου της φετινής χρονιάς.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/

 

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671