ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
31.08.2022

Απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος τα ενδοομιλικά μερίσματα που εισπράττει νομικό πρόσωπο φορολογικός κάτοικος Ελλάδος από νομικό πρόσωπο φορολογικό κάτοικο Ηνωμένου Βασιλείου.

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Απαλλαγή των ενδοομιλικών μερισμάτων που εισπράττονται από νομικό πρόσωπο φορολογικό κάτοικο Ελλάδος και των μερισμάτων που διανέμονται σε νομικό πρόσωπο φορολογικό κάτοικο Ηνωμένου Βασιλείου για το φορολογικό έτος 2021

Με τροπολογία στο σχέδιο νόμου «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα» ορίζονται τα εξής:

Τροπολογία

Προτεινόμενες διατάξεις:

Άρθρο 8

Μεταβατική διάταξη για την απαλλαγή ή τη μη παρακράτηση υπό όρους φόρου εισοδήματος των ενδοομιλικών μερισμάτων που εισπράττονται από νομικό πρόσωπο φορολογικό κάτοικο Ελλάδος και των μερισμάτων που διανέμονται σε νομικό πρόσωπο φορολογικό κάτοικο Ηνωμένου Βασιλείου για το φορολογικό έτος 2021 - Προσθήκη παρ.82 στο άρθρο 72 του Κώδικα φορολογίας Εισοδήματος

1. Στο άρθρο 72 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α' 167) προστίθεται παρ. 82 ως εξής:

«82. Ειδικά για το φορολογικό έτος 2021:

α) Τα ενδοομιλικά μερίσματα που εισπράττει νομικό πρόσωπο που είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος από νομικό πρόσωπο φορολογικό κάτοικο Ηνωμένου Βασιλείου απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος, εφόσον ο λήπτης κατέχει ως ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής δέκα τοις εκατό (10%) της αξίας ή του πλήθους του μετοχικού ή βασικού κεφαλαίου ή των δικαιωμάτων ψήφου του νομικού προσώπου που διανέμει και το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής διακρατείται για τουλάχιστον είκοσι τέσσερις (24) μήνες, β) Στα μερίσματα και παρόμοιες πληρωμές που διανέμονται σε νομικό πρόσωπο φορολογικό κάτοικο Ηνωμένου Βασιλείου, δεν παρακρατείται φόρος εισοδήματος, εφόσον αυτό κατέχει μετοχές, μερίδια ή συμμετοχή τουλάχιστον δέκα τοις εκατό (10%), βάσει αξίας ή αριθμού, στο μετοχικό κεφάλαιο ή δικαιώματα σε κέρδη, δικαιώματα ψήφου του φορολογούμενου που προβαίνει στη διανομή και το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής διακρατείται για τουλάχιστον είκοσι τέσσερις (24) μήνες.».

2. Η ισχύς της παρ. 1 αρχίζει από τις 30 Αυγούστου 2022.

 

Ανάλυση συνεπειών ρύθμισης

Ποιο ζήτημα αντιμετωπίζει η αξιολογούμενη ρύθμιση;

Με την προτεινόμενη ρύθμιση προστίθεται η μεταβατική διάταξη της παρ. 82 στο άρθρο 72 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α' 167) προκειμένου να απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος τα ενδοομιλικά μερίσματα που εισπράττει νομικό πρόσωπο φορολογικός κάτοικος Ελλάδος από νομικό πρόσωπο φορολογικό κάτοικο Ηνωμένου Βασιλείου, και να μην παρακρατείται φόρος εισοδήματος στα μερίσματα και παρόμοιες πληρωμές που διανέμονται σε νομικό πρόσωπο φορολογικό κάτοικο Ηνωμένου Βασιλείου, υπό τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τα ενδοομιλικά μερίσματα των κρατών μελών της Ε.Ε. δυνάμει της διάταξης του άρθρου 63 ΚΦΕ που εφαρμόζει την Οδηγία 2011/96/Ε.Ε. Με την προτεινόμενη ρύθμιση αντιμετωπίζεται το ζήτημα της μη χειροτέρευσης της μεταχείρισης των ως άνω ενδοομιλικών μερισμάτων εξαιτίας της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η προτεινόμενη ρύθμιση θα ισχύσει μόνο για το φορολογικό έτος 2021, δεδομένων των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος και Κεφαλαίου (ΣΑΔΦ) μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς η ισχύουσα ΣΑΔΦ (Νομοθετικό διάταγμα υπ' αριθ. 2732/1953 (Α' 329)«Περί κυρώσεως της μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρεττανϊας και Βορείου Ιρλανδίας συμβάσεως περί αποφυγής της διπλής φορολογίας και αποτροπής της φορολογικής διαφυγής εν σχέσει προς τους φόρους επί του εισοδήματος» χρονολογείται από το 1953.

Γιατί αποτελεί πρόβλημα;

Με τις ισχύουσες διατάξεις και δεδομένου ότι παρήλθε η μεταβατική περίοδος από 1.2.2020 έως 31.12.2020 με βάση τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., δεν προβλέπεται για το φορολογικό έτος 2021 απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τα ενδοομιλικά μερίσματα που εισπράττει νομικό πρόσωπο φορολογικός κάτοικος Ελλάδος από νομικό πρόσωπο φορολογικό κάτοικο Ηνωμένου Βασιλείου, όπως επίσης και απαλλαγή από την υποχρέωση παρακράτησης φόρου εισοδήματος στα μερίσματα και παρόμοιες πληρωμές που διανέμονται σε νομικό πρόσωπο φορολογικό κάτοικο Ηνωμένου Βασιλείου. Δεδομένου ότι στην ισχύουσα Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΑΔΦ) με το Ηνωμένο Βασίλειο δεν περιέχεται διάταξη για τη φορολόγηση των μερισμάτων, τα ως άνω ενδοομιλικά μερίσματα θα φορολογούνταν με τον γενικό συντελεστή του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος σε αντίθεση με τα μέχρι τώρα ισχύοντα για τα ως άνω νομικά πρόσωπα.

Ποιους φορείς ή πληθυσμιακές ομάδες αφορά;

Νομικά πρόσωπα για τα οποία πληρούνται οι προϋποθέσεις και όροι που τίθενται με τις εν λόγω διατάξεις.

Σύνοψη στόχων

Με την προτεινόμενη ρύθμιση με την οποία εισάγεται μεταβατική διάταξη στο άρθρο 72 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α' 167) επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της μη χειροτέρευσης της φορολογικής μεταχείρισης εξαιτίας της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και της εφαρμογής των αντίστοιχων όρων φορολόγησης που ισχύουν για τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και στα ενδοομιλικά μερίσματα που εισπράττει νομικό πρόσωπο φορολογικός κάτοικος Ελλάδος από νομικό πρόσωπο φορολογικό κάτοικο Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος στα μερίσματα και παρόμοιες πληρωμές που διανέμονται σε νομικό πρόσωπο φορολογικό κάτοικο Ηνωμένου Βασιλείου. Η προτεινόμενη ρύθμιση θα ισχύσει για το φορολογικό έτος 2021, δεδομένων των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος και Κεφαλαίου (ΣΑΔΦ) μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου.

 

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671