ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
08.11.2022

Δημόσιο: Ποιες αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τις άδειες των εργαζομένων και τις αργίες -Τι αλλάζει στην εξυπηρέτηση πολιτών.

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Δημόσιο: Ποιες αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τις άδειες των εργαζομένων και τις αργίες -Τι αλλάζει στην εξυπηρέτηση πολιτών

Σημαντικές αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Δημοτική Αστυνομία, Φορείς Λαϊκών Αγορών, Απλούστευση διαδικασιών μεταξύ Ο.Τ.Α. και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και λοιπές ρυθμίσεις», του υπουργείου Εσωτερικών τόσο για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο όσο και για την εξυπηρέτηση πολιτών.

Το εν λόγω νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και μερικές από τις αλλαγές που έρχονται είναι οι εξής:

Η αργία της 1ης Μαΐου για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα μεταφέρεται σε άλλη εργάσιμη μέρα εάν συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο άρθρο 62 του νέου νομοσχεδίου. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα δεν ίσχυε αυτό για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα. Επίσης στο ίδιο νομοσχέδιο επισημαίνονται τα εξής:

Δημόσιο: Για την εξυπηρέτηση των πολιτών

Με την προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 63 εναρμονίζεται η νομοθεσία προς τις νέες εξελίξεις που καθιστούν δυνατή την εξυπηρέτηση του κοινού και μέσω ψηφιακής πλατφόρμας. Η αρμοδιότητα ρύθμισης του ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων προβλεπόταν από τον ν. 1157/1981, αλλά δεν υπήρχε σαφής πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση και την είσοδο του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Με τη ρύθμιση αυτή δίνεται αποκλειστικά στον Υπουργό Εσωτερικών η αρμοδιότητα ρύθμισης ενιαία του ωραρίου εισόδου και εξυπηρέτησης των πολιτών, ενώ με την σύμπραξη του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης διασφαλίζεται προς όφελος των πολιτών η εξυπηρέτησή του κοινού, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.

Άρθρο 63: Ωράριο εισόδου και εξυπηρέτησης πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες – Προσθήκη παρ. 6Α στο άρθρο 1 του άρθρου πρώτου του ν. 1157/1981

1. Στο άρθρο 1 του άρθρου πρώτου του ν. 1157/1981 (Α’126), με το οποίο κυρώθηκε η από 29 Δεκεμβρίου 1980 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’299), μετά την παρ. 6 προστίθεται παρ. 6Α, ως εξής:

«6Α. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών καθορίζονται ενιαία για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες το ωράριο εισόδου των πολιτών και οι ώρες εξυπηρέτησής τους. Με την ίδια απόφαση, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος του οικείου Υπουργού ή του επικεφαλής Ανεξάρτητης Αρχής, δύναται να καθορίζονται ειδικό ωράριο εισόδου και εξυπηρέτησης των πολιτών, καθώς και ο τρόπος εξυπηρέτησής τους. Σε περίπτωση εξυπηρέτησης του κοινού και μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, στην απόφαση του πρώτου εδαφίου συμπράττει και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ειδικά για τους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού καθώς και για τα νομικά πρόσωπα τους, αρμόδιος για τον καθορισμό ειδικού ωραρίου κατά τα ανωτέρω είναι ο οικείος Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ειδικές διατάξεις περί της διαδικασίας καθορισμού του ωραρίου εισόδου και εξυπηρέτησης πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες παραμένουν σε ισχύ.» .

2. Αποφάσεις καθορισμού εισόδου και εξυπηρέτησης πολιτών που έχουν εκδοθεί έως την έναρξη ισχύος του παρόντος διατηρούνται σε ισχύ μέχρι την έκδοση της απόφασης της παρ. 1.

Με το άρθρο 65 τροποποιείται η παρ. 1 του άρθρου 60 του ν. 3584/2007, προκειμένου να συμπεριληφθεί ειδική ρύθμιση για τους γονείς διδύμων, τριδύμων ή και περισσότερων πολύδυμων τέκνων σε εναρμόνιση με την ομοίου περιεχομένου ρύθμιση της παρ. 1 του άρθρου 53 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007). Επίσης, διορθώνεται στο ορθό ο αριθμός του άρθρου 58 και ο Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (3584/2007), καθώς εσφαλμένα γίνεται αναφορά στο αντίστοιχο άρθρο 51 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων.

Άρθρο 65 Διευκολύνσεις υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις – Τροποποίηση παρ. 1 και 1Α άρθρου 60 ν. 3584/2007

Στην παρ. 1 του άρθρου 60 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007, Α’ 143) επέρχονται οι εξής αλλαγές:

α) στο δεύτερο εδάφιο επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις,

β) αντικαθίστανται το τρίτο, τέταρτο και πέμπτο εδάφιο από ένα νέο εδάφιο, και

γ) προστίθενται νέα εδάφια έκτο και έβδομο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Η προβλεπόμενη από την παρ. 2 του άρθρου 58 άδεια άνευ αποδοχών χορηγείται αυτοτελώς σε κάθε φυσικό, θετό και ανάδοχο γονέα υποχρεωτικά, χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου, όταν πρόκειται για ανατροφή τέκνου ηλικίας έως και 8 ετών.

Για τους υπαλλήλους που έχουν έως 2 τέκνα και δικαιούνται την άδεια του πρώτου εδαφίου, η υπηρεσία που βαρύνεται με την υποχρέωση μισθοδοσίας του υπαλλήλου, υποχρεούται να καταβάλλει στον γονέα μηνιαίως, για κάθε τέκνο, ποσό ίσο με τον ελάχιστο νομοθετημένο μισθό, για τους 2 πρώτους μήνες της άδειας.

Οι γονείς διδύμων, τριδύμων ή και περισσότερων, πολύδυμων, τέκνων δικαιούνται να λάβουν την άδεια του πρώτου εδαφίου για κάθε παιδί ξεχωριστά και δικαιούνται να λάβουν την παροχή του δεύτερου εδαφίου για 2 μήνες επιπλέον, ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών που γεννήθηκαν μαζί. Οι μονογονείς, λόγω θανάτου του άλλου γονέα ή λόγω ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας ή μη αναγνώρισης του τέκνου από τον άλλο γονέα, δικαιούνται τις διευκολύνσεις των προηγούμενων εδαφίων εις διπλούν. Σε περίπτωση γέννησης τρίτου και περισσότερων τέκνων, για χρονικό διάστημα 3 μηνών, η άδεια του πρώτου εδαφίου χορηγείται με πλήρεις αποδοχές.

Η άδεια των προηγούμενων εδαφίων χορηγείται είτε συνεχόμενα είτε τμηματικά, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατή η χορήγησή της για διάστημα μικρότερο του 1 μηνός. Για κάθε τέκνο, διάστημα 4 μηνών της άδειας του πρώτου εδαφίου λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας για κάθε συνέπεια. Η αίτηση για χορήγηση της άδειας των προηγούμενων εδαφίων υποβάλλεται τουλάχιστον, 1 μήνα πριν από την έναρξη της άδειας, εκτός εάν συντρέχουν έκτακτοι λόγοι, οι οποίοι καθιστούν αναγκαία την έναρξη της άδειας σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Η αρμόδια υπηρεσία απαντά στην αίτηση του υπαλλήλου άμεσα και πάντως το αργότερο εντός 1 μηνός από την υποβολή της.»

2. Στην παρ. 1Α του άρθρου 60 του ν. 3584/2007 διορθώνεται η παραπεμπόμενη διάταξη και η παρ. 1Α διαμορφώνεται ως εξής:

«1Α. Η διευκόλυνση της παρ. 1Α του άρθρου 58 χορηγείται αυτοτελώς σε κάθε φυσικό, θετό και ανάδοχο γονέα υποχρεωτικά, χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου, όταν πρόκειται για ανατροφή τέκνου ηλικίας έως και 8 ετών.».

Πηγή: https://www.enikonomia.gr/

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671