ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
14.11.2022

Ανατροπές από αντιστοίχιση Ταχυδρομικών Κωδίκων – ΔΟΥ.

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Ανατροπές από αντιστοίχιση Ταχυδρομικών Κωδίκων – ΔΟΥ

Κίνδυνος ολόκληρες γειτονιές να μετακομίσουν σε άλλη εφορία

Κίνδυνο για χιλιάδες φορολογούμενοι να αλλάξουν, εν μια νυκτί, εφορία ενέχει η απόφαση της ΑΑΔΕ να αντιστοιχίσει τους Ταχυδρομικούς Κώδικες σε μια ΔΟΥ, κίνηση που μπορεί να οδηγήσει και ολόκληρες περιοχές στην αρμοδιότητα άλλης εφορίας.

Ειδικότερα, για τον ανακαθορισμό της χωρικής αρμοδιότητας του συνόλου των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ) οροθετείται, με χθεσινή απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, η αντιστοίχιση ενός Ταχυδρομικού Κώδικα (Τ.Κ.) σε μία μοναδική ΔΟΥ.

Η εν λόγω απόφαση, παρά το γεγονός ότι εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς με τον ανακαθορισμό της αρμοδιότητας των ΔΟΥ δημιουργείται η αναγκαία υποδομή ώστε οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες να εξασφαλίζουν την αυτόματη επιλογή της αρμόδιας ΔΟΥ με βάση τη Διεύθυνση και τον Τ.Κ. κάθε φορολογούμενου, ενδέχεται να φέρει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ανατροπές σε ολόκληρες γειτονιές και χιλιάδες φορολογούμενους που από τη μια ημέρα στην άλλη θα πρέπει να «μετακομίσουν» σε άλλη εφορία.

Επισημαίνεται άλλωστε ότι μπορεί μέχρι σήμερα ένας Τ.Κ. να ανήκει μοναδικά σε μία ΔΟΥ, όμως εξαιρούνται οι περιπτώσεις όπου ο Τ.Κ. σύμφωνα με τα ΕΛΤΑ ανήκει σε δύο διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες, οπότε η κάθε περιοχή υπάγεται στην αρμοδιότητα της ΔΟΥ της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Κεντρικός πάντως στόχος της ΑΑΔΕ είναι όπως όλοι οι φορολογούμενοι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως του Τ.Κ. της περιοχής τους, εξυπηρετούνται από τη ΔΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία ανήκουν, με βάση το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» (Ν. 3852/2010).

Εξάλλου, μέσω της διευθέτησης των σωστών στοιχείων της έδρας στον σωστό νομό και δήμο, αναμένεται να διασφαλιστεί ότι η χρήση της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης θα πραγματοποιεί την εγγραφή της έναρξης στο ΓΕΜΗ και αυτό με τη σειρά του στο αντίστοιχο Εμπορικό Επιμελητήριο, έχοντας υπόψη τον ορθό νομό.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναφερθεί ότι η αυτόματη επιλογή της αρμόδιας ΔΟΥ με βάση τη Διεύθυνση και τον Τ.Κ., υπολογίζεται ότι θα ανοίξει τις πύλες μιας προωθημένης υβριδικής ψηφιακής υποδομής εξυπηρέτησης του πολίτη.

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι η αντιστοίχιση ενός Τ.Κ. σε μια μοναδική ΔΟΥ πανελλαδικά θα αρχίσει τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022 για τους φορολογούμενους φυσικά ή νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που θα αποκτήσουν ΑΦΜ, καθώς και για όσους θα προβούν σε έναρξη εργασιών.

Από τις 18 έως 21 Νοεμβρίου 2022, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα προχωρήσουν σε μεταγραφή των φορολογουμένων στη νέα ΔΟΥ στην οποία θα υπάγονται, για τις περιοχές που δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, ενώ από τις 16 έως 19 Δεκεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί μεταγραφή για τις περιοχές που υπάρχουν εξαιρέσεις.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/

Σχετικό Δελτίο Τύπου Α.Α.Δ.Ε.

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671