ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
15.11.2022

Καλύτερη τιμή με μετρητά «εδώ και τώρα».

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Καλύτερη τιμή με μετρητά «εδώ και τώρα»

Με τη συμπλήρωση της φετινής χρονιάς το οικονομικό επιτελείο θα έχει την πρώτη ευκαιρία να «μετρήσει» την αποτελεσματικότητα της νέας στρατηγικής για την τόνωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών: τη θέσπιση φορολογικών εκπτώσεων για όσους πληρώνουν με κάρτα

Θάνος Τσίρος

Με τη συμπλήρωση της φετινής χρονιάς το οικονομικό επιτελείο θα έχει την πρώτη ευκαιρία να «μετρήσει» την αποτελεσματικότητα της νέας στρατηγικής για την τόνωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών: τη θέσπιση φορολογικών εκπτώσεων για όσους πληρώνουν με κάρτα. Ενα απολύτως «στοχευμένο» μέτρο δοκιμάστηκε το 2022 για πρώτη φορά στην πράξη με τους καταναλωτές να πρέπει να απαντούν στο ακόλουθο δίλημμα: πληρωμή με κάρτα και εξασφάλιση έκπτωσης από τον φόρο εισοδήματος της επόμενης χρονιάς (αυτόν που κανονικά θα έπρεπε να πληρωθεί με το εκκαθαριστικό του 2023) ή «διαπραγμάτευση με τον επαγγελματία για μια καλύτερη τιμή «εδώ και τώρα». Προσδοκίες για εντυπωσιακά αποτελέσματα δεν υπάρχουν. Εκτός του ότι οι ειδικότητες για τις οποίες θεσπίστηκε η έκπτωση φόρου αντιστέκονται σθεναρά στη μη έκδοση απόδειξης, μπαίνει πάντοτε και το ποσοτικό στοιχείο: για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, η έκπτωση φόρου είναι πολύ μικρότερη από το πιθανό όφελος που θα εξασφάλιζε –για παράδειγμα– το «χάρισμα» του ΦΠΑ. Ετσι, το κίνητρο για τον φορολογούμενο παραμένει πρωτίστως ηθικό: να συνταχθεί στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και δίκαιης ανακατανομής των φορολογικών βαρών.

Ποιες ειδικότητες έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα των εκπτώσεων; Του κτηνιάτρου, του υδραυλικού, του ψυκτικού και του συντηρητή θέρμανσης, του ηλεκτρολόγου, του κουρέα, του κομμωτή, των καταστημάτων ομορφιάς, των υπηρεσιών μασάζ και των σχολών χορού, των υπηρεσιών φροντίδας παιδιών κ.λπ. Πώς λειτουργεί η έκπτωση ουσιαστικά από τις αρχές του 2022; Από την αξία των αποδείξεων που αφορούν τις παραπάνω ειδικότητες, αφαιρείται το 30% από το φορολογητέο εισόδημα και με ανώτατο όριο τις 5.000 ευρώ. Θεωρητικά, μπορεί να προκύψει όφελος έως και 2.200 ευρώ. Για ποιους όμως; Για τους ελάχιστους που θα κάνουν ηλεκτρονικές πληρωμές άνω των 16.000 ευρώ στις επιλεγμένες επαγγελματικές ομάδες και θα δηλώνουν ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ. Είναι οι ελάχιστοι. Οι περισσότεροι στη χώρα ακόμη και αν πληρώσουν με την κάρτα το κουρείο, τη σχολή χορού, τον ψυκτικό κ.λπ., θα έχουν από μηδενικό έως πολύ μικρό όφελος. Φορολογούμενος που θα πληρώσει με κάρτα τα 150 ευρώ στον ψυκτικό, θα γλιτώσει 45 ευρώ από το φορολογητέο του εισόδημα. Αν αυτό είναι 10.000 ευρώ, θα έχει έκπτωση φόρου… 4 ευρώ. Αν το εισόδημά του είναι 20.000 ευρώ, θα έχει έκπτωση φόρου 9,9 ευρώ και αν φτάνει στις 30.000 ευρώ εισόδημα θα κερδίσει 12,6 ευρώ. Ακόμη και στις 50.000 ευρώ που μεγιστοποιείται το φορολογικό όφελος (καθώς σε αυτό το επίπεδο εισοδήματος εφαρμόζεται και ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής) η έκπτωση φόρου για τη συναλλαγή των 150 ευρώ θα ανέλθει στα 19,8 ευρώ. Και αν ο ψυκτικός προτείνει να… κόψει τον ΦΠΑ για να μην εκδώσει την απόδειξη; Τότε το αντίτιμο θα πέσει από τα 150 ευρώ αυτομάτως στα 121 ευρώ. Σαφώς μεγαλύτερο το κέρδος και για τον φορολογούμενο και για τον επαγγελματία που περιορίζει τον φόρο εισοδήματος.

Η λογική των εκπτώσεων φόρου έχει ενεργοποιηθεί φέτος και σε άλλα πεδία. Οπως για παράδειγμα στην ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων – με τη διαφορά ότι εκπίπτει μόνο η εργασία και όχι τα υλικά, κάτι που επίσης περιορίζει κατακόρυφα το ενδιαφέρον ενώ πρόσφατα πέρασε πολύ… γενναιόδωρη διάταξη για τις πράσινες επενδύσεις που διπλασιάζει το ποσό της δαπάνης. Αυτό είναι και το μόνο πεδίο που μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Οι επαγγελματίες, εκτός από το φορολογικό κίνητρο, με την έκδοση παραστατικού μειώνουν και το φορολογητέο εισόδημα, οπότε το οικονομικό όφελος είναι ουσιαστικό. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο εδώ και χρόνια έχει πέσει στο τραπέζι η ριζοσπαστική πρόταση να φορολογούνται όλοι οι πολίτες –μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι– με βάση τα έσοδα και τα έξοδά τους. Αυτό θα σήμαινε πιθανή απώλεια εσόδων από τον φόρο εισοδήματος αλλά τεράστιο όφελος από τον ΦΠΑ που είναι και η μεγάλη «πληγή» του φορολογικού συστήματος παρά την αύξηση των τελευταίων 2-3 ετών.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671