ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
24.11.2022

Έρχεται το επίδομα ακρίβειας – Παράθυρο και για νέα μέτρα στήριξης.

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Έρχεται το επίδομα ακρίβειας – Παράθυρο και για νέα μέτρα στήριξης

Αυτά που είναι σίγουρα ότι θα καταβληθούν σε εκατομμύρια δικαιούχους τον Δεκέμβριο είναι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ πιθανόν στις 20 του μηνός και το επίδομα θέρμανσης έως τις 21 Δεκεμβρίου για το σύνολο των αγορών.

Ραλλού Αλεξοπούλου • ralexopoulou@naftemporiki.gr

Σε λίγες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών θα έχει στα χέρια του τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων του Νοεμβρίου ενώ θα μπορεί να κάνει και μία εκτίμηση και για το Δεκέμβριο. Αυτό θα καθορίσει και το κατά πόσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος ικανός να διατεθεί στην κοινωνία και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα.

Σχετικά αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ σημειώνοντας ότι «όπως εξελίσσεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού και η δυναμική της οικονομίας, φαίνεται ότι μελλοντικά μπορεί να δημιουργηθεί ένας πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος».

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η αντιμετώπιση της ακρίβειας από τα νοικοκυριά και κυρίως εκείνα που είναι ευάλωτα αλλά και τη μεσαία τάξη είχε δηλώσει πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης. Στα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο είναι μεταξύ άλλων, μια νέα επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης, αν και το τελευταίο χρονικό διάστημα η τιμές των καυσίμων ακολουθούν πτωτική πορεία ενώ στο τραπέζι παραμένει μια επιδότηση για την αγορά διαβίωσης για την αγορά βασικών αγαθών διαβίωσης, πιθανόν για τις αρχές του 2023, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Αυτά που είναι σίγουρα ότι θα καταβληθούν σε εκατομμύρια δικαιούχους τον Δεκέμβριο είναι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ πιθανόν στις 20 του μηνός και το επίδομα θέρμανσης έως τις 21 Δεκεμβρίου για το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 9 Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά την λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας», συνολικά θα ενισχυθούν2,3 εκατ. πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των δικαιούχων επιδόματος παιδιού και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Πιο συγκεκριμένα θα το λάβουν 1 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι, 174.000 δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, καθώς και 36.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, ανεξάρτητα του αριθμού εξαρτώμενων μελών. Σε περίπτωση που και οι δυο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση καταβάλλεται και στους δυο δικαιούχους. Εάν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ, η ενίσχυση καταβάλλεται από τον ΕΦΚΑ.

Επίσης, περίπου 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, θα εισπράξουν διπλή δόση το Δεκέμβριο. Μίαμιση επιπλέον μηνιαία δόση θα λάβουν 735.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 210 ή 126 ή 84 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Η οικονομική ενίσχυση αφορά και περίπου 100.000μακροχρόνια ανέργουςαπό 12 έως 24 μήνες που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671