ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
02.12.2022

Αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Έρχεται νέα διάταξη του υπουργείου Οικονομικών – Όλα όσα είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Έρχεται νέα διάταξη του υπουργείου Οικονομικών – Όλα όσα είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας

Έρχεται νέα διάταξη στην Ολομέλεια της Βουλής με την οποία θα αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά», « ολοκληρώνεται η συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων και την Τρίτη ψηφίζεται στην Ολομέλεια ένα σχέδιο νόμου το οποίο έχει μια διάταξη με την οποία λέμε ως υπουργείο Οικονομικών στους δήμους που έχουν δει υπερβολικά μεγάλες αυξήσεις αντικειμενικών αξιών και μπορούν να δικαιολογήσουν γιατί δεν πρέπει να επιβληθούν, να το εισηγηθούν στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αξιολογηθούν, να αξιολογηθούν ακραίες περιπτώσεις».

«Να υπενθυμίσω όμως ότι όταν κάναμε την αύξηση των αντικειμενικών αξιών η αντίστοιχη προσέλευση των δήμων ήταν κάτω από 20% σε ότι αφορά τις γεωγραφικές τους περιοχές. Αλλά να ολοκληρώσω από 1/1/23 υπάρχει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους Έλληνες πολίτες, αυτό είναι επιλογή μας δεν αναγκαστήκαμε. Εκεί είναι και δημόσιοι υπάλληλοι, είναι και συνταξιούχοι, είναι και ιδιωτικοί υπάλληλοι. Όταν μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, είναι επιλογή μας. Όταν αυξάνουμε τρεις φορές τον κατώτατο μισθό, μαζί με το ’23, είναι επιλογή μας. Άρα ναι, οι επιλογές μας είναι επιλογές μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αναγκαζόμαστε εξαιτίας των κρίσεων να αυξήσουμε και τις δαπάνες για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία κυρίως τα ευάλωτα νοικοκυριά», συμπλήρωσε.

Θα δοθεί έκτακτος μποναμάς τα Χριστούγεννα – Η απάντηση Σταϊκούρα

Επίσης ρωτήθηκε εάν σχεδιάζει το οικονονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να δώσει τα Χριστούγεννα κάποιον «έκτακτο μποναμά». « Τα τρία τελευταία χρόνια το υπουργείο Οικονομικών για να στηρίξει την ελληνική κοινωνία έχει δαπάνες περισσότερες από έσοδα, και φέτος το ’22 έχουμε δαπάνες περισσότερες από έσοδα, όποιος συνεπώς με ανευθυνότητα ή με προχειρότητα υποστηρίζει «δώστε και άλλα» ουσιαστικά υποστηρίζει να αυξηθεί το έλλειμμα. Νομίζω ότι και εσείς στο σπίτι σας δεν θα ακολουθούσατε αυτή την τακτική, θα προσπαθούσατε να περιορίσετε το έλλειμμα όχι να το αυξήσετε. Εμείς προσπαθούμε να ισορροπήσουμε μεταξύ των αναγκών της οικονομίας αλλά και του δημοσιονομικού χώρου ο οποίος κάθε φορά ανακύπτει. Τρία χρόνια έχουμε αποδείξει ότι έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά και αξιοποιούμε τον όποιο διαθέσιμο χώρο επ’ ωφελεία της κοινωνίας», απάντησε.

«Εκτιμούμε ότι έτσι όπως κινείται η οικονομία μελλοντικά πιθανότατα θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος. Δεν μπορώ να σας πω πότε ακριβώς γιατί υπάρχει μια βασική παράμετρος. Το 1 δις πράγματι είναι πρόσθετο αποθεματικό του ’23 για να καλύψει ανάγκες επιδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων αν χρειαστεί. Επιδότηση στο ρεύμα. Ένα κομμάτι αυτού ούτως ή άλλως θα έπρεπε να καλύψει την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που προκύπτουν για δαπάνες φορέων της γενικής κυβέρνησης. Για παράδειγμα ένα περιπολικό, ένα ασθενοφόρο αν είναι υψηλότερα τα καύσιμα πρέπει η κυβέρνηση να βοηθήσει περισσότερο γιατί υπάρχουν κοινωνικές ανάγκες. Θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθούν οι τιμές των καυσίμων και του ρεύματος στο επόμενο χρονικό διάστημα. Εμείς έχουμε κάνει κάποιες εκτιμήσεις, με βάση αυτές τις εκτιμήσεις είναι υπεραρκετό το 1 δισ. αν όμως κινηθεί λίγο υψηλότερα, όπως τις τελευταίες ημέρες, πιθανόν να χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια στην επιδότηση ρεύματος, άρα να μην υπάρχει περιθώριο για άλλες εναλλακτικές πηγές.

Οπότε είναι κάτι το οποίο θα δούμε, θα αξιολογήσουμε, αλλά η αίσθηση που μας δίνεται είναι ότι μελλοντικά πιθανότατα και πάλι θα προκύψει ένας πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που θα αξιοποιηθεί εκεί που θα προτεραιοποιήσει η κυβέρνηση τις όποιες παρεμβάσεις», είπε.

Πηγή: https://www.enikonomia.gr/       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671