ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
13.02.2023

Σχέδιο για εξπρές επιστροφές ΦΠΑ από την ΑΑΔΕ.

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Σχέδιο για εξπρές επιστροφές ΦΠΑ από την ΑΑΔΕ

Τα ηλεκτρονικά βιβλία και οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις επισπεύδουν χρονικά τις διασταυρώσεις

Γιώργος Κούρος • g.kouros@naftemporiki.gr

Άμεσες επιστροφές ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες στοχεύει να πετύχει έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023 η ΑΑΔΕ, με το σχέδιο των προσυμπληρωμένων δηλώσεων που έθεσε από φέτος σε εφαρμογή.

Αν και το ποσοστό επιστροφών εντός 90 ημερών κινείται σε σημαντικά υψηλά επίπεδα, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις που ξεπερνούν κατά πολύ το τρίμηνο και κυρίως αφορούν μεγάλα ποσά για τα οποία οι διασταυρώσεις είναι περισσότερο «απαιτητικές».

Σε κάθε περίπτωση, ένα σημαντικό βήμα για την ταχύτερη επιστροφή έγινε με το «καθεστώς» των προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ, που ξεκίνησε από τις αρχές του έτους, δίνοντας τη δυνατότητα σε πάνω από 1.000.000 μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να βρίσκουν όλα τα δεδομένα έτοιμα στον υπολογιστή τους.

Η πλατφόρμα myDATA

Επισημαίνεται ότι ήδη οι φορολογούμενοι βρίσκουν όλα τους τα στοιχεία εισροών – εκροών προσυμπληρωμένα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσω των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ αποσκοπεί στη διευκόλυνση των υπόχρεων κατά την υποβολή της δήλωσής τους και δεν είναι, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, δεσμευτική γι’ αυτούς. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, η εφαρμογή παρέχει στους υπόχρεους τη δυνατότητα να τροποποιούν τα προσυμπληρωμένα ποσά στους κωδικούς της δήλωσης ΦΠΑ, συνεπώς η ορθή, ακριβής συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ συνιστά υποχρέωση και ευθύνη των υποκείμενων στον φόρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΑΔΕ εφαρμόζει πλέον και για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία τη σχετική απόφαση, με βάση την οποία όλες οι δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από 5 Δεκεμβρίου 2022 και εφεξής και αφορούν φορολογικές περιόδους από 1ης Ιανουαρίου 2022 και έπειτα έχουν προσυμπληρωμένες τις εκροές και εισροές και τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της ηλεκτρονικής φόρμας της δήλωσης. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι η προσυμπλήρωση των ανωτέρω δηλώσεων έχει γίνει με βάση τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ και τον λογιστικό χαρακτηρισμό τους από τις υπόχρεες σε δήλωση επιχειρήσεις.

Επισημαίνεται επίσης ότι ως προς τις εισροές ΦΠΑ, για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των σχετικών δαπανών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, όλες οι δαπάνες προσυμπληρώνονται στον κωδικό 361 (Αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας). Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνονται στην προσυμπλήρωση οι δαπάνες από παραστατικά που έχουν εκδοθεί από επιχείρηση με δραστηριότητα (ΚΑΔ) για την οποία, σύμφωνα με τον νόμο, δεν παρέχεται έκπτωση του ΦΠΑ (π.χ. δαπάνες στέγασης, τροφής, ποτών, φιλοξενίας, ψυχαγωγίας, μετακίνησης κ.λπ.).

Ενημέρωση με ένα «κλικ»

Στόχος ουσιαστικά της ΑΑΔΕ, τόσο με την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ όσο όμως κυρίως με την πλήρη εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, αλλά και την ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών, είναι να επισπευστούν ουσιαστικά οι επιστροφές ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, καθώς με ένα «κλικ» πλέον θα γνωρίζει τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί και ότι αυτές είναι σύννομες, μειώνοντας στο ελάχιστο τον απαιτούμενο έλεγχο.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, 1.150.876 επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία, ενώ ο τζίρος, βάσει των στοιχείων του myData, ξεπερνάει το 1,1 τρισ. ευρώ και έχουν εκδοθεί περίπου 1,7 δισ. παραστατικά.

Με τα νέα «εργαλεία» που έχουν στη διάθεσή τους, η ΑΑΔΕ και το οικονομικό επιτελείο έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τις ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου και τον μέσο τζίρο που πραγματοποιεί, αλλά και να υπολογίζουν τον ΦΠΑ που πρέπει να εισπραχθεί κάθε έτος.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671