ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
15.02.2023

Νέο σχέδιο νόμου με φορολογικές διατάξεις.

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Νέο σχέδιο νόμου με φορολογικές διατάξεις

Σχέδιο νόμου: «Ρυθμίσεις για την εξαγορά κατεχομένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, ακινήτων του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, λοιπές διατάξεις για την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών».

Σχέδιο νόμου

Ανάλυση συνεπειών ρύθμισης

Με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ορίζονται τα εξής:

« ΜΕΡΟΣ ΣΤ΄

1. Απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.):

- έτους 2023 τα οριζόμενα ακίνητα, κατά τα ειδικότερα διαλαμβανόμενα.

- ετών 2023, 2024 και 2025 τα κτίσματα μετά του αναλογούντος οικοπέδου που ευρίσκονται σε πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές Ιουλίου 2022. (άρθρα 22-26)

2. Προβλέπεται, ειδικά για το έτος 2023 και υπό την οριζόμενη προϋπόθεση, ο μη υπολογισμός στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. της αξίας δικαιωμάτων επί ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης και επί κτιρίων, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί μέχρι την 31η.12.2021 ως διατηρητέα καθώς και των αναλογούντων σε αυτά ποσοστών επί των γηπέδων ή οικοπέδων. (άρθρο 27)

3.α. Θεσπίζεται ειδική ρύθμιση σχετικά με την αναβολή επιβολής φόρου υπεραξίας κατά την εισφορά τίτλων σε λήπτη - ημεδαπό ή αλλοδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα στην περίπτωση που ο εισφέρων είναι ο μοναδικός μέτοχος ή εταίρος του λήπτη.

β. Εξαιρείται από την έννοια της επιχειρηματικής συναλλαγής για τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα - που αναφέρεται στην παρ. 3 του άρθρου 21 του ν. 4172/2013 - η εισφορά τίτλων, στην περίπτωση που ο εισφέρων - φυσικό πρόσωπο είναι ο μοναδικός μέτοχος ή εταίρος του λήπτη νομικού προσώπου. (άρθρα 28 και 29)

4. Επανακαθορίζεται η χρονική περίοδος υποβολής αιτήσεων επιλογής φορολόγησης από τον υπόχρεο εκμισθωτή για τις εκμισθώσεις βιομηχανοστασίων και χρηματοθυρίδων. (άρθρο 30)

5. Αίρεται η υποχρέωση γνωστοποίησης στην Α.Α.Δ.Ε. των εκπτώσεων λόγω κύκλου εργασιών, προκειμένου αυτές να μη συμπεριληφθούν στη φορολογητέα αξία της παράδοσης και ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών και της παροχής υπηρεσιών. ( άρθρο 31)

6. Επανακαθορίζεται η έννοια των ενσώματων αγαθών που συνιστούν αγαθά επένδυσης για τους σκοπούς εφαρμογής του άρθρου 33 του ν.2859/2000 (Κώδικας Φ.Π.Α.) κ.λπ.. (άρθρα 32 και 33)
 

ΜΕΡΟΣ Α

1. Προσδιορίζεται ο σκοπός και το αντικείμενο των υπό ψήφιση διατάξεων με τις οποίες επανακαθορίζεται το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία της εξαγοράς ακινήτων που ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών από πρόσωπα που τα κατέχουν, και τίθενται οι ορισμοί των εννοιών για την εφαρμογή τους. (άρθρα 1-3)

2. Προβλέπονται:

οι προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης εξαγοράς δημοσίων ακινήτων,

οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος, η συνδρομή των οποίων καθιστά αδύνατη την εξαγορά δημοσίου ακινήτου, καθώς και οι κατηγορίες ακινήτων που εξαιρούνται της διαδικασίας εξαγοράς,

ο τρόπος προσδιορισμού του τιμήματος εξαγοράς, οι κατηγορίες εκπτώσεων επί του τιμήματος εξαγοράς, καθώς και οι προϋποθέσεις καταβολής μειωμένου τιμήματος εξαγοράς. (άρθρα 4-8)

3.α. Προσδιορίζεται η διαδικασία και τα αναγκαία δικαιολογητικά υποβολής αίτησης εξαγοράς μέσω ειδικού πληροφοριακού συστήματος.

β. Προβλέπεται η καταβολή παραβόλου για την εξέταση της αίτησης, το οποίο συμψηφίζεται με το τίμημα εξαγοράς. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης εξαγοράς και υπό τις οριζόμενες επιφυλάξεις, το παράβολο καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου. (άρθρο 9)

4. Συστήνεται στη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Επιτροπή για την υλοποίηση της εξαγοράς των δημοσίων ακινήτων και ρυθμίζονται θέματα στελέχωσης και λειτουργίας της. (άρθρο 10)

5.α. Προβλέπεται η διαδικασία για την έκδοση της απόφασης εξαγοράς και ο τρόπος εξόφλησης του τιμήματος εξαγοράς των δημοσίων ακινήτων.

β. Περιλαμβάνεται ειδική ρύθμιση για απόδοση στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) του τιμήματος εξαγοράς. (άρθρο 11)

6. Ρυθμίζεται η αντιμετώπιση των εκκρεμών αιτήσεων εξαγοράς κατά την έναρξη ισχύος του υπόψη σχεδίου νόμου. (άρθρο 12)

7. Ρυθμίζεται η περίπτωση κατά την οποία, πριν από την ολοσχερή εξόφληση του τιμήματος εξαγοράς του δημοσίου ακινήτου, κηρύσσεται αναγκαστική απαλλοτρίωσή του, υπέρ φορέα της Γενικής Κυβέρνησης. (Προβλέπεται η ανάκληση της απόφασης εξαγοράς και η άτοκη επιστροφή του ήδη καταβληθέντος τιμήματος εξαγοράς στο πρόσωπο υπέρ του οποίου εκδόθηκε η εν λόγω απόφαση). (άρθρο 13)

8. Περιγράφονται τα αποτελέσματα που απορρέουν από:

την υποβολή της αίτησης εξαγοράς του δημόσιου ακινήτου, όπως για παράδειγμα η αναστολή των διοικητικών μέτρων και εκκρεμών δικών που αφορούν το υπό εξαγορά δημόσιο ακίνητο για το οριζόμενο χρονικό διάστημα, τη μεταγραφή της απόφασης εξαγοράς στην αρμόδια Αρχή. [Διαγράφονται τα βεβαιωθέντα και μη εξοφληθέντα Πρωτόκολλα Καθορισμού Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης (Π.Κ.Α.Α.Χ.) και τα Πρωτόκολλα Διοικητικής Αποβολής (Π.Δ.Α.), τυχόν καταβληθέντα ποσά από Π.Κ.Α.Α.Χ. δεν επιστρέφονται]. (άρθρο 14)

9. Προβλέπεται η ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του υπό ψήφιση Μέρους και στα ακίνητα ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.). Περιλαμβάνεται ειδική ρύθμιση για απόδοση στο Τ.ΕΘ.Α. του συνόλου του τιμήματος εξαγοράς. (άρθρο 15)

ΜΕΡΟΣ Β

1. Περιλαμβάνονται ειδικές ρυθμίσεις για ακίνητα εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού για τα οποία δεν εφαρμόζεται ο ν. 998/1979 και τα οποία διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς και για ανταλλάξιμα ακίνητα εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού, όπως η αποχή του Δημοσίου από την άσκηση αγωγής (αναγνωριστικής ή διεκδικητικής) για αναγνώριση και αποκατάσταση δικαιώματος που προσβάλλεται, σε περίπτωση ανακριβούς πρώτης εγγραφής στο Κτηματολογικό Βιβλίο από ιδιώτη. (άρθρο 16)

2. Προβλέπεται:

- η εκποίηση, υπό τις αναφερόμενες προϋποθέσεις, συγκεκριμένων τμημάτων δημοσίων ακινήτων, τα οποία έχουν καταληφθεί από όμορες βιοτεχνικές, βιομηχανικές, αγροτικές, κτηνοτροφικές και τουριστικές επιχειρήσεις. Το τίμημα ορίζεται στο διακόσια τοις εκατό (200%) της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου του καταληφθέντος τμήματος, με προσαύξηση κατά είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) για τις εγκαταστάσεις.

- η αναστολή εκτέλεσης τυχόν εκδοθέντων Π.Κ.Α.Α.Χ. και ΓΊ.Δ.Α. (άρθρο 17)

3. Διευθετούνται διαφορές του Ελληνικού Δημοσίου με αποκτήσαντες ακίνητα σε περιοχές που υπάγονται στο Κτηματολόγιο Δωδεκανήσου. Απονέμεται δικαίωμα οριστικής επίλυσης της εν λόγω διαφοράς με καταβολή τιμήματος που αντιστοιχεί στο πενήντα τοις εκατό (50%) της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με προσαύξηση κατά είκοσι πέντε τοις εκατό (25%), εφόσον υπάρχει κτίσμα.

Προβλέπεται η διαδικασία για την παραίτηση του Δημοσίου από το δικόγραφο και το δικαίωμα της αγωγής, μετά την εξόφληση του τιμήματος από τον αιτούντα ιδιώτη. (άρθρο 18)

ΜΕΡΗ Γ΄ - Ε΄

1. Παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση για τη ρύθμιση με υ.α.:

- των όρων και των προϋποθέσεων της διαδικασίας εξαγοράς σύμφωνα με τις διατάξεις του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου,

- της διαδικασίας παροχής της συνδρομής της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε., στην υλοποίηση του διοικητικού έργου της εξαγοράς και

- του τρόπου καταβολής του οριζόμενου ποσοστού του τιμήματος εξαγοράς προς την ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. (άρθρο 19)

2. Περιλαμβάνονται οι μεταβατικές και καταργούμενες διατάξεις σχετικά με την εξαγορά κατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου. (άρθρα 20 και 21)».

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671